«Η Διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων, αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά δικαστικής απόφασης, που δικαιώνει 32 εργαζόμενους του Δήμου, η οποία αναγνωρίζει ότι οι αλλεπάλληλες διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει με το Δήμο μας (πρώην ΟΚΠΑ – Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων), συνιστούν μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου».
Αυτό καταγγέλλει λίγες ώρες πριν την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Παρασκευή 22/11) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων (Κισσάβου 11) ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων Βασίλης Αρχιμανδρίτης.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη επισυνάπτει την σχετική εισήγηση της δημοτικής Αρχής με τίτλο «λήψη απόφασης περί μη άσκησης έφεσης κατά της, υπ’ αριθ. 1261/2022, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών)» , καλεί εργαζόμενους και κατοίκους του Δήμου να πάρουν μέρος στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και ζητά ο Δήμος Βριλησσίων να παραιτηθεί από την ασκηθείσα έφεση κατά της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει τα εξής:
Α.
1. Η Δημοτική Επιτροπή Βριλησσίων, κατά την, υπ’ αριθ. 44/11.11.2024, τακτική συνεδρίαση της, έλαβε την, υπ΄ αριθμ. 272/2024, απόφασή της, όπως εγκρίνει την άσκηση έφεσης ενώπιον του Εφετείου Αθηνών επί της, υπ’ αριθ. 1261/2022 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) επί αγωγής εργαζομένων του, με την, υπ’ αριθ. 1888/8-1-2024, διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΦΕΚ 131/τ.Β΄/09-01-2024) καταργηθέντος Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία: «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων».
2. Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή Βριλησσίων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (Δημαράς, Σταματελόπουλος, Χρηστάκης, Δημητρίου υπέρ, Παπαχριστοδούλου κατά) να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, το Εφετείο, κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αναγνωρίζει ότι οι αλλεπάλληλες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 32 εργαζόμενων του Δήμου μας (πρώην ΟΚΠΑ – Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης Δήμου Βριλησσίων), συνιστούν μια ενίαια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
3. Αναφερόμαστε σε εργαζόμενους που προσφέρουν την εργασία τους στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς των Βριλησσίων και στο ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ Κρίκος, με διάφορες ειδικότητες (ειδικοί παιδαγωγοί, παιδαγωγοί, καθαριστές, μάγειρες κλπ) ακόμα και από το έτος 2009.
Χωρίς υπερβολή, η εργασία των εργαζόμενων αυτών είναι που εξασφαλίζει την λειτουργία των παραπάνω, ιδιαίτερα κρίσιμων, νευραλγικών τομέων. Η παρουσία των εργαζόμενων αυτών αντισταθμίζει το οργανωμένο ξεκλήρισμα των δημοτικών υπηρεσιών, από την κυρίαρχη πολιτική που άλλοτε απαγορεύει πλήρως και άλλοτε εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού με το σταγονόμετρο, με πολύχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πάντα με κριτήριο τη δημοσιονομική προσαρμογή, το δεδομένο δηλαδή οικονομικό στραγγάλισμα των δήμων.
Β. Με το άρθρο 54 του ν. 4447/2016 προβλεπόταν ρητά η δυνατότητα των Δήμων να παραιτούνται από τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των Μονομελών Πρωτοδικείων. Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. ι του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), η Δημοτική Επιτροπή (η oπoία με τον Ν.5056/2023 αντικατέστησε την Οικονομική Επιτροπή), μεταξύ άλλων αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά. Πλην όμως με το Ν. 4915.2022, γνωστή ως «Τροπολογία Βορίδη», από τη δυνατότητα αυτή εξαιρέθηκαν οι περιπτώσεις δικών που αφορούν στον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ εργαζομένων και του Δήμου, στις οποίες η άσκηση ενδίκων μέσων κατέστη υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μεθοδικά τα προηγούμενα χρόνια σε αντιδραστική κατεύθυνση, προβλέπει πειθαρχικές και πιθανά αστικές ακόμα και ποινικές ευθύνες και η ποινές στα αιρετά πρόσωπα που «δεν συμμορφώνονται».
Γ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι:
1. Στα συλλογικά όργανα του Δήμου, με μεταξύ μας διαφορές ως προς την αιτία και τη στόχευση, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει και καταδικάσει τη υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και τις επιπτώσεις της σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του Δήμου και της ζωής των δημοτών.
2. Την ομόφωνη, υπ’ αρίθμ. 42/27-03-2024, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων, έπειτα από ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βριλησσίων, σύμφωνα με την οποία:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ζητά:
– Να ακυρωθεί η παραπομπή των 28 νυν και πρώην αιρετών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Εκπροσώπων ΟΤΑ, να αναγνωριστεί το προφανές, ότι οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι δεν ενήργησαν κατά παράβαση των καθηκόντων τους, και μάλιστα εκ δόλου, όπως εγκαλούνται, αλλά αντιθέτως ενήργησαν κατά συνείδηση, αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των δημοτών και με βάση τα δεδομένα αυτά να μην τους επιβληθεί καμία ποινή.
– Να τροποποιηθεί το άρθρο 72 παρ. 1ι του Ν.3852/2010, όπως διαμορφώθηκε με το Ν. 4915/2022, ώστε να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων των Δήμων αλλά και των δημοτών».
3. ότι έχει ήδη ασκηθεί έφεση κατά της, υπ’ αριθ. 1261/2022, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών).
Προτείνουμε, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων λάβει απόφαση:
1. όπως παραιτηθεί από την ασκηθείσα έφεση κατά της, υπ’ αριθ. 1261/2022 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών), που αφορά 32 εργαζόμενους του Δήμου
2. Την αποστολή της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και της σχετικής διαπιστωτικής Απόφασης και κατάταξης των εργαζόμενων σε κλάδους και θέσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για την δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
2. Την έναρξη κύκλου πλατιάς πολιτικής ενημέρωσης των εργαζόμενων και των δημοτών της πόλης μας για την απόφαση αυτή και την ανάγκη αγωνιστικής υποστήριξής τους.
Οι εκλεγμένοι με τη ΛΑ.ΣΥ Βριλησσίων δημοτικοί σύμβουλοι,
Βασίλης Αρχιμανδρίτης και Βασίλης Βήττος.