Την Τέταρτη 11 Σεπτεμβρίου ακούστηκε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των Βριλησσίων. Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον πήχη των δυσκολιών να μπαίνει φέτος πιο ψηλά για όλους τους αιρετούς που ασχολούνται με το ευαίσθητο και μείζον θέμα της Παιδείας, καθώς η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση η οποία εφαρμόζεται (και) στον Δήμο Βριλησσίων από το σχολικό έτος 2019 – 2020 απαιτεί την αύξηση της λειτουργικότητας των κτιρίων των Νηπιαγωγείων ώστε να χωρέσουν όλα τα παιδιά.
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Βριλησσίων, Σοφία Χαντζάρα (η οποία πρόσφατα μετά από εντολή του δημάρχου Ξένου Μανιατογιάννη, ανανέωσε την – ομολογουμένως επιτυχημένη – θητεία της στο εν λόγω αξίωμα) λίγες ώρες πριν επισκεφτεί το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Γυμνάσιο για τον καθιερωμένο αγιασμό μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Η κ. Χαντζάρα διαβεβαιώνει για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο Δήμος εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, λέγοντας «οι σχολικές υποδομές του Δήμου είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές». Ακόμα, αναφέρεται στις δυσκολίες που προήλθαν από την μη τήρηση της δέσμευσης της ΚτΥπ Α.Ε. για την αίθουσα που η ίδια είχε εγκρίνει για τις ανάγκες του Δήμου εν όψει της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το παραγόμενο έργο των (συναδέλφων της) εκπαιδευτικών.
Συνέντευξη: Μεργιάννης Τάσος
Στο Δήμο αρκετές είναι οι σχολικές μονάδες που μετρούν 20 και πλέον έτη λειτουργίας με αποτέλεσμα να χρειάζονται ολοένα και νέες παρεμβάσεις. Ποιες είναι οι εργασίες συντήρησης και οι επισκευές που έγιναν στα σχολεία αυτό το καλοκαίρι;
Οι πιο παλιές σχολικές μονάδες είναι αυτές που χρειάζονται συνεχώς παρεμβάσεις, διότι οι φθορές λόγω της παλαιότητας και της χρήσης, είναι και πολλές και συνεχείς. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας – Εθελοντισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού και τις δύο Σχολικές Επιτροπές, ιεραρχώντας τις ανάγκες και τα αιτήματα των σχολείων, προγραμμάτισε τις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η χρονιά απρόσκοπτα.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως εσωτερικούς και εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς, ανακατασκευή τουαλετών και αντικατάσταση φθαρμένων ειδών υγιεινής, διαμόρφωση αιθουσών διδασκαλίας λόγω αύξησης του αριθμού των μαθητών, κοπή επικίνδυνων κλάδων υψηλών δέντρων, έλεγχος και αποκατάσταση ορθής λειτουργίας αρδευτικού συστήματος και καθαρισμός προαύλιων χώρων, τοποθέτηση δαπέδων, έλεγχος κλιματιστικών σωμάτων, έλεγχος υδρορροών, κ.ά. Προγραμματίστηκε δε και ολοκληρώνεται (όπως κάθε χρόνο άλλωστε) η εργασία απεντόμωσης και απολύμανσης όλων των σχολικών μονάδων, η συντήρηση καυστήρων και μονώσεων. Έχουν ήδη συνδεθεί με το φυσικό αέριο κάποια σχολεία, ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς η σύνδεση και άλλων σχολικών μονάδων.
Διαβάστε: Στα θρανία ξανά με φόντο τις νέες μεταρρυθμίσεις: Αφιέρωμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στην εκπαίδευση.
Ποιες είναι οι κυριότερες ελλείψεις στις σχολικές υποδομές του δήμου;
Για να είμαι ειλικρινής, ανάγκες θα υπάρχουν πάντα, διότι τα κτίρια χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις. Όμως ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης και η διοίκηση αυτή έχει βάλει ως προτεραιότητα την κάλυψη όλων των αναγκών, στο μέτρο του δυνατού και έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη τόσο της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, όσο και της λειτουργικότητας των σχολείων μας.
Τα συνεργεία συντήρησης του Δήμου(υπηρεσίες αυτεπιστασίας), ολοκληρώνουν μέσα στην εβδομάδα τις προγραμματισμένες εργασίες, ενώ θα παρεμβαίνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό δημοτικό έργο που αφορούσε στη συντήρηση αποκατάστασης φθορών και βελτίωση υποδομών των σχολείων της πόλης, όπου αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς ελλείψεις μεγάλες δεν υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα μας ικανοποιούσε πλήρως. Όμως άοκνα εργαζόμαστε για να έχουμε σχολεία ασφαλή αλλά και καλαίσθητα, ώστε οι μαθητές της πόλης μας να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα το ύψιστο αγαθό της προσφερόμενης γνώσης.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου μας είχατε ενημερώσει ότι ο Δήμος ζήτησε από την ΚτΥπ τρεις αίθουσες για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Τι εξελίξεις υπήρξαν έκτοτε;
Ο Δήμος Βριλησσίων περιλαμβάνεται στους δήμους στους οποίους από το σχολικό έτος 2019-2020 εφαρμόζονται οι προβλέψεις του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018(Α΄38). Με το υπ αριθμ. 329/18 Ιουνίου 2019 ΦΕΚ εκδόθηκε απόφαση που ορίζει να τοποθετηθεί αίθουσα προδιαγραφών ΚτΥπ( πρώην ΟΣΚ)στον προαύλιο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου(Τειρεσία 4). Με το υπ. Αριθμ. 3246/ 23 Αυγούστου 2019 ΦΕΚ ορίστηκαν τα παραρτήματα του 1ου, 2ου, 3ουκαι 5ου Νηπιαγωγείου και τη συστέγασή τους στα αντίστοιχα Δημοτικά Σχολεία, με τροποποίηση αιθουσών.
Δυστυχώς, νέες αίθουσες από την ΚτΥπ δεν τοποθετήθηκαν ακόμη, παρά τη δέσμευση και την υποχρέωση που έχει αναλάβει σύμφωνα με το 329/18 Ιουνίου2019 ΦΕΚ. Για να είμαι ακριβής, η ΚτΥπ ενέκρινε μόνο την μια από τις τρεις αίθουσες που ζητήσαμε, η οποία μάλιστα δεν ήρθε ποτέ αν και είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα την παραλαμβάναμε μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτή η μια αίθουσα προοριζόταν για το 4ο Δημοτικό και θα εξυπηρετούσε τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου. Έτσι, μεταβατικά και για σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου (γύρω στα 16 παιδιά) στεγάζονται στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 1ου Δημοτικού. Ταυτόχρονα, ο Δήμος δημιουργεί νέα αίθουσα σε έναν εγκεκριμένο χώρο στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία έγκρισης αδειών.
Με ποιόν τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών όσον αφορά τις νέες αίθουσες;
Ο Δήμος μέσω των υπηρεσιών του ελέγχει καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των σχολείων. Για παράδειγμα ελέγχτηκαν όλες οι σχολικές μονάδες για τυχόν βλάβες μετά από τον σεισμό του Ιουλίου. Επίσης, ο Δήμος με σχεδόν καθημερινή παρουσία συνεργείων του, αποκαθιστά φθορές και σε τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά σε βελτιώσεις, μέσω έργων που εκτελούνται δια δημοσίων συμβάσεων.
Πόσες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει στην αρμοδιότητά του ο Δήμος Βριλησσίων; Πόσους μαθητές θα υποδεχτούν φέτος;
Έχουμε την τύχη και την ευλογία να υπηρετούν στα σχολεία του Δήμου μας, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση , εκπαιδευτικοί που διαθέτουν αυξημένο επιστημονικό κύρος, καλλιέργεια και μεράκι, με αποτέλεσμα το παραγόμενο έργο να είναι υψηλού επιπέδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές μας να επιτυγχάνουν και να διακρίνονται σε ποικίλους γνωστικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς με ακρογωνιαίο λίθο τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπου οι εισακτέοι στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αγγίζουν πολύ υψηλά ποσοστά. Στο Δήμο μας υπάγονται 7 Νηπιαγωγεία, όπου φοιτούν συνολικά 390 μαθητές, 6 Δημοτικά με 1780 μαθητές, 3 Γυμνάσια με 776 μαθητές και 2 Γενικά Λύκεια με 682 μαθητές συνολικά. Ο μαθητικός πληθυσμός του Δήμου μας ανέρχεται σε 2088 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και 1458 της Δευτεροβάθμιας, ήτοι σύνολο 3648 μαθητές.
«Πολυσχιδές και δύσκολο το λειτούργημα των εκπαιδευτικών»
Θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά
Εύχομαι ολόψυχα υγεία πάνω απ΄ όλα και δύναμη. Ως εκπαιδευτικός που είμαι, γνωρίζω ότι το έργο- λειτούργημα των εκπαιδευτικών είναι πολυσχιδές και δύσκολο. Το καθήκον τους δεν εξαντλείται στη μετάδοση στείρας γνώσης, αλλά πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους τα ιδανικά και τις αξίες εκείνες που θα τους καταστήσουν Ανθρώπους έτοιμους να πορευτούν στο ταξίδι της ενήλικης και της πραγματικής ζωής.
Στους μεν μαθητές μας εύχομαι να καταφέρουν να βρουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη γνώση και τη μάθηση, διότι μέσα από αυτή την αναγκαία διαδικασία θα ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και τις ιδιαίτερες κλίσεις- ταλέντα που διαθέτουν. Στους δε γονείς που έχουν τόσες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν, να έχουν υπομονή και καρτερικότητα και με πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους να τα εμπνέουν και να τα εμψυχώνουν στο δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα τους. Καλή σχολική χρονιά!
Δείτε: Ξένος Μανιατογιάννης: «Οι μαθητές είναι το μέλλον του τόπου μας».