Το όραμα της δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου και των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «UIA Cultural Hidrant» -στο οποίο μετέχει ο Δήμος- με στόχο την αναβίωση του Αδριάνειου Υδραγωγείου ξεδιπλώθηκε στο θέατρο της Ρεματιάς. Η εκδήλωση της Παρασκευής 2 Ιουλίου, την οποία κάλυψε η Αμαρυσία, επιφύλαξε προβολή των σχετικών σχεδίων της διοίκησης και ομιλίες ειδικών, ενώ συνοδεύτηκε από τη μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα «Αλληλέγγυες νότες», υπό την αιγίδα της «Ιδιόμελον Art».
Σ. Ρούσσος: «Στόχος ένα καλύτερο Χαλάνδρι»
Στην έναρξη της βραδιάς, την οποία παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Εξυπηρέτησης Πολιτών Χάρης Μαυρουδής, πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας τη σημασία που δίνει η δημοτική Αρχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο: «Είναι κάτι περισσότερο από ανάδειξη μνημείου, ανάπλαση 20 χιλιομέτρων, αξιοποίηση υδάτινου στοιχείου και προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια κοινότητα γύρω από το νερό. Αποτελεί μια διαδρομή στον χρόνο και απόπειρα να φέρουμε στην επιφάνεια μνήμες του Χαλανδρίου. Στο τέλος της ημέρας, στόχος είναι να καταφέρουμε ένα ταξίδι στο μέλλον για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πράσινη και καλύτερη», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστας Γερολυμάτος, σημείωσε: «Το πρόγραμμα είναι μία προσπάθεια του Δήμου να δώσουμε στην περιοχή μας μια επαφή με το παρελθόν της, να δημιουργήσουμε μια σχέση μνημείου και καθημερινότητας, να ξεφύγει η πόλη από τη λειτουργία της ως Κέντρου υπηρεσιών και διασκέδασης».
Αξιοποίηση του νερού μετά αναπλάσεων
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις από εταίρους του προγράμματος: ΕΥΔΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο – MEDINA, Συνεταιρισμός Μηχανικών Commonspace, αρχιτεκτονικό γραφείο «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες», ΑΜΚΕ «ΟΧΙ Παίζουμε», Ινστιτούτο περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης, στις δράσεις συμμετέχουν επτά σχολεία του Χαλανδρίου (3ο -6ο – 8ο Γυμνάσιο, παιδιά και γονείς από το 7ο Γυμνάσιο και 2ο -3ο -4ο Λύκειο καθώς και το 12ο Δημοτικό)
Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3,9 εκατ. ευρώ, το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη αστική ανάπλαση, που θα συνδέει το μνημείο με το κέντρο της πόλης -ακόμη και με τη Ρεματιά. Παράλληλα, προβλέπεται η διαμόρφωση ενός εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου, ενώ στα πηγάδια των οδών Ελ Αλαμέιν & Κόδρου θα δημιουργηθούν δύο αντλιοστάσια από τα όποια το νερό του Αδριάνειου θα μεταφέρεται με υδροφόρες στις γειτονιές της πόλης και θα χρησιμοποιείται για πότισμα. Ήδη δοκιμαστικές αντλήσεις, που έγιναν στα φρεάτια του ρωμαϊκού υδραγωγείου την άνοιξη έδειξαν ότι το νερό του είναι «ζωντανό» και αξιοποιήσιμο.
Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση ομιλητών, η τεχνογνωσία για την κατάσταση του Αδριάνειου προήλθε από τη χρήση χεριών και πολύ απλών εργαλείων, ενώ έχει το προηγούμενό της σε ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής, το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου.
Η επόμενη μέρα
Στην εκδήλωση, εκτός από μέλη της διοίκησης του Δήμου παρέστη, μεταξύ άλλων και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Λάμπρου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου, φορέων της περιοχής και δεκάδες απλοί πολίτες.
Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας 1ο Hidrant Festival, που φιλοξενεί το «Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης», παρουσιάστηκε εικαστική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέμα «Party project» και αναφορά στο Αδριάνειο.
Σχετικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο, στο θέατρο της περιοχής αλλά και γύρω από το υδραγωγείο, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για αποπεράτωση του κτιρίου «Νόμπελ»