Μια βραδιά μνήμης και τιμής προγραμματίζουν Δήμος Χαλανδρίου και η πρωτοβουλία φιλάθλων «Επίσκυρον». Διοργανώνουν την εκδήλωση, με τίτλο «Αθλητισμός και Αντίσταση», τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, στις 19.00, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων & Αντιγόνης).
Στόχος είναι να φωτιστεί ο ρόλος και η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στο μέτωπο της Αλβανίας αλλά και στις πράξεις αλληλεγγύης και στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού, κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η πρωτοβουλία έχει αφορμή την ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) στις 23 Φλεβάρη 1943, στο πλαίσιο της οποίας ανέπτυξαν την αντιστασιακή τους δράση πολλοί αθλητές.
Ομιλητές
-Γιάννης Γεωργάκης, αθλητικογράφος – συγγραφέας
-Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας
-Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος του ιδρύματος «Γρηγόρης Λαμπράκης»
Συντονίζει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του «Επίσκυρον» Νίκος Μάλλιαρης.
«Αν και κοινός τόπος ότι η αντίσταση ενάντια στους κατακτητές, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι ελάχιστα δημοσιοποιημένες οι αθλητικές δράσεις που στόχευαν στην ανύψωση του ηθικού, στη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για φυματικούς αθλητές, στη διοργάνωση συσσιτίων, αλλά και την υποβοήθηση δράσεων των αντιστασιακών οργανώσεων. Και όλα αυτά παρά τις συνθήκες λιμού, τρομοκρατίας και εκτελέσεων», ανέφεραν οι διοργανωτές.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr