Ποδηλατικό γύρο στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου διοργανώνει την ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με δύο πρωτοβουλίες πολιτών των Αχαρνών: τον Σύλλογο «Επισκήνιον» και την ομάδα «Νύχτο-πεταλιές». Η δράση θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και στο πλαίσιο του διεθνώς πολυβραβευμένου προγράμματος Cultural HIDRANT για την ανάδειξη του ρωμαϊκού μνημείου.
Η ποδηλασία θα ξεκινήσει στις 9.45 π.μ. από το σημείο της κεκλιμένης στοάς του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ολυμπιακό χωριό (Σπύρου Λούη και Ι. Μελισσανίδη, Αχαρνές) και θα καταλήξει στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι. Τα πρώτα δύο σκέλη της διαδρομής Ολυμπιακό χωριό – ΟΑΚΑ (15,4 χλμ.) και ΟΑΚΑ – Ελ Αλαμέιν Χαλάνδρι (3,7 χλμ.) είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, φιλικά και για νέους/ες ποδηλάτες/ισσες (από γυμνάσιο και πάνω) πάντα με συνοδεία. Τα επόμενα δύο Ελ Αλαμέιν, Χαλάνδρι –Δεξαμενή, Κολωνάκι (8,4 χλμ.) και η επιστροφή Δεξαμενή, Κολωνάκι – Αχαρνές (15,4 χλμ.) είναι, όπως σημειώνεται, για πιο «ψημένους» ποδηλάτες.
Στη διαδρομή, με βάση την ίδια ενημέρωση, θα υπάρχει κατάλληλη συνοδεία και υποστήριξη για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ασφαλούς πορείας στο οδικό δίκτυο. Στις τέσσερις στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος του Αδριάνειου θα υπάρχει σύντομη ξενάγηση από ειδικούς αρχαιολόγους, την ΕΥΔΑΠ και από την ομάδα του Cultural HIDRANT, για την ιστορική και περιβαλλοντική αξία και επαναξιοποίηση του ρωμαϊκού υδραγωγείου.
Για δηλώσεις συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες:
Cultural HIDRANT project, uia-project@halandri.gr, τηλ. 213 2023 887
ΝυχτοΠεταλιές, dielas68@yahoo.gr, τηλ. 6977 468267
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να ενημερώνουν αν χρειάζονται βοήθεια για τη μεταφορά των ποδηλάτων τους από το Χαλάνδρι στην αφετηρία (Ολυμπιακό Χωριό), προκειμένου να διερευνηθεί αυτή τη δυνατότητα από τον Δήμο Χαλανδρίου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κι έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι πολίτες ξανά το μεγάλο τεχνικό έργο που υδροδοτούσε την Αθήνα από τον 2ο αιώνα μ.Χ. έως και την Τουρκοκρατία και τώρα αναδεικνύεται ξανά από τον Δήμο Χαλανδρίου. Το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επαναξιοποίηση του νερού του Υδραγωγείου, με τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, αστικού, υπόγειου δικτύου μη πόσιμου νερού για άρδευση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιούνται εμβληματικές αναπλάσεις σε τέσσερις γειτονιές, συνολικής έκτασης 21.400 τ.μ., προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ (συγχρηματοδότηση ΕΕ, Πράσινο Ταμείο, Δήμος Χαλανδρίου), ενώ γύρω από το Αδριάνειο Υδραγωγείο αναπτύσσεται μια κοινότητα νερού και μια κοινότητα διαχείρισης του τοπικού ιστορικού αρχείου. Για το πρόγραμμα Cultural HIDRANT, ο Δήμος Χαλανδρίου σημείωσε ότι έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας που έγινε το Δεκέμβριο, στην Καντόνα της Κίνας, στην κατηγορία «Βιώσιμη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ προηγουμένως είχε αποσπάσει και άλλες πανευρωπαϊκές διακρίσεις.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr