Εν μέσω της πανδημίας, στο επίκεντρο Δήμου Χαλανδρίου και κατοίκων βρέθηκε η ιστορική βίλα Κεφαλληνού, στην πλατεία Κέννεντυ. Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για προσωρινή συντήρηση του διατηρητέου, που απειλήθηκε με κατάρρευση. Έγιναν παρεμβάσεις για τη στήριξη των διαλυμένων εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, γεγονός που είχε καταστήσει το κτίριο επικίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους πεζούς όσο και για τους περιοίκους. Το ξεχωριστής ομορφιάς οίκημα της πόλης γλύτωσε και από πτώση δέντρου, στη διάρκεια έντονης κακοκαιρίας το φθινόπωρο. Πλέον η δημοτική Αρχή επιδιώκει το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, αρκεί να βρει λύση στα γραφειοκρατικά αδιέξοδα δεκαετιών…
Διατηρητέο με αυλή που σπανίζει

Το ιστορικό της βίλας Κεφαλληνού «ξεδίπλωσε», πριν από λίγο διάστημα, ο νομικός του Δήμου, Πολύδωρος Τακόπουλος: «Είναι ένα μονώροφο υπερυψωμένο σπίτι του 1920 (με ημιυπόγειο) που φέρει έντονα νεοκλασικά στοιχεία όπως η είσοδος του κτιρίου, που πλαισιώνεται από διπλούς μαρμάρινους κίονες με κιονόκρανα Ιωνικού ρυθμού και στέφεται με καμπύλο αέτωμα, το οποίο περιλαμβάνει το άγαλμα της Αθηνάς. Το 1971 εγκρίθηκε η επέκταση του Ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Πευκάκια-Ρουπάκια και ορίστηκαν τα αντίστοιχα όρια στη Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας από την Πλατεία Κέννεντυ μέχρι την οδό Παπάγου, σύμφωνα και με Πράξη Αναλογισμού.
Το υπουργείο Δημοσίων Έργων ολοκληρώνει, το 1985, τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση, καταθέτοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ποσό 17.950.560 δραχμών που είχε οριστεί με δικαστική απόφαση, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έλαβε η Αγγελική Κεφαλληνού. Το 1999, κηρύσσεται Διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και παρέμεινε για χρόνια εγκαταλελειμμένο και ως εκ τούτου σχετικά επικίνδυνο. Όλως παραδόξως και παρόλη την αισθητική ομορφιά και αξία της προσόψεώς του, είναι κτισμένο από χωμάτινες πλίθες, έχει καταρρεύσει σε 2-3 σημεία, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να καταρρέει ακόμα παραπέρα.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου διά της Νομικής της υπηρεσίας, αποκάλυψε ότι επειδή πρόκειται για ρυμοτομική απαλλοτρίωση, ιδιοκτήτης δεν μπορεί να είναι άλλος παρά μόνο ο Δήμος ανεξάρτητα του ποιος κατέβαλε το τίμημα της απαλλοτρίωσης. Η Τεχνική Υπηρεσία από τις 22.2.2019 ζήτησε αυτοψία περί της επικινδυνότητας του κτιρίου από την Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να κριθεί η στατική του επάρκεια. Η αυτοψία απέδειξε ότι υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου και κίνδυνος για την ασφάλεια των πεζών. Άρχισε ένας αγώνας έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εγκριθεί η εργολαβία αναστήλωσης του κτιρίου».

Το βάρος στην απόκτηση του οικοπέδου
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «το κτίριο, χωρίς τον ακόμα υπέροχο δενδροφυτεμένο κήπο του, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Γι’ αυτό ήδη ο Δήμος από καιρό, έχει γνωστοποιήσει προς κάθε αρμόδια αρχή, την ισχυρή βούλησή του να απαλλοτριώσει και τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας έναν ακόμα κοινόχρηστο πράσινο χώρο 2,7 στρέμματα μαζί με το αναστηλωμένο διατηρητέο, στο κεντρικό Χαλάνδρι, που τόσο ανάγκη έχει από πράσινους κοινόχρηστους χώρους».
«Άλλωστε», πρόσθεσε, «ρητή ήταν και η δέσμευση προς αυτή τη κατεύθυνση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου, στη συγκέντρωση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 στο προαύλιο χώρο της βίλας. Ένα είναι βέβαιο: Η βίλα Κεφαλληνού μαζί με τον υπόλοιπο δενδροφυτεμένο προαύλιο χώρο που θα απαλλοτριωθεί, θα αποδοθούν στους κατοίκους της πόλης όσος κόπος, χρήματα χρειαστούν, γιατί άλλοι τέτοιοι πράσινοι χώροι και διατηρητέα κτίρια δεν υπάρχουν πλέον».
Μνημείο «ταυτότητας» της πόλης

Την αξία της βίλας Κεφαλληνού σε σχέση με την ταυτότητα της πόλης ανέδειξε ο πολιτιστικός – επιστημονικός σύλλογος της πόλης «Αργώ», σε παρέμβασή του πριν από έναν και πλέον χρόνο, με αφορμή κινητοποίηση παρατάξεων, φορέων και πολιτών για τη διάσωση του χώρου: «Είναι ένα από τα ελάχιστα πια αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που διαθέτει ακόμη το Χαλάνδρι, που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ιστορικό κτήριο μέσα σε μεγάλης έκτασης κήπους, που έχει είσοδο από την οδό Αγίας Παρασκευής 99, και εκτείνεται έως τη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, ένα οίκημα εξαιρετικής ομορφιάς που όλοι έχουμε θαυμάσει περνώντας μπροστά του, ένα κτίσμα που κάθε περιοχή θα καμάρωνε και θα αξιοποιούσε.
Οι υψηλής αισθητικής χώροι του, η εντυπωσιακή βεράντα και οι καταπληκτικοί του κήποι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις για όλους τους πολίτες. Εδώ και δεκαετίες το Χαλάνδρι μέσα σε μια γενικότερα ανεξέλεγκτη οικιστική και εμπορική ανάπτυξη, από ένα “πράσινο” προάστιο με οικογενειακές κατοικίες, κήπους και αυλές, μετατρέπεται σε πόλη πολυκατοικιών και εμπορικών-επαγγελματικών χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια χάνονται ραγδαία ακόμη και οι όποιες εναπομείνασες κατοικίες των αρχών του περασμένου αιώνα που θυμίζουν μια άλλη πόλη, πράσινη και όμορφη.
Στη θέση τους εμφανίζονται ακαλαίσθητα κτήρια, σουπερμάρκετ, ακόμη και πάρκινγκ, κατατρώγοντας μικρές ανάσες πρασίνου και ανοίγοντας νέες πληγές ακαλαισθησίας στην πόλη μας. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, επιβάλλεται να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα σπουδαία διατηρητέα που έχουν απομείνει, την πολιτιστική και αισθητική κληρονομιά μας. (…) Χρειάζεται όλοι μαζί να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται στην πόλη, οτιδήποτε θυμίζει μια περιοχή με χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου και αισθητικά όμορφου προαστίου».
Δείτε επίσης: Αδριάνειο Υδραγωγείο: Ανάδειξη μνημείου με αξιοποίηση του νερού!