Συνάντηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς Ρομά και των διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων και Ασφαλείας, καθώς και των υπηρεσιών ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου. Σκοπός της συνάντησης, στις 18 Φεβρουάριου, στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTROM3 του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος των βορείων προαστίων, ήταν να έρθουν σε επαφή οι αρμόδιες διευθύνσεις των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων υπηρεσιών της Αστυνομίας, ώστε να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας, με στόχο την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, είναι αφενός η κοινότητα Ρομά να αντιληφθεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της και αφετέρου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, με απώτερο στόχο την ουσιαστική τους ενσωμάτωση. Την εκδήλωση συντόνισαν η Αλεξάνδρα Καραγιάννη και Μιχάλης Λώλης, εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπαιδευτές αστυνομικού προσωπικού σε ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Στις εργασίες παρέστη ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος ενημέρωσε για τη νέα εθνική στρατηγική σε θέματα Ρομά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της άρσης των στερεοτύπων από όλες τις πλευρές, ενώ ενημέρωσε για σχετικές δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο. Τον Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ευθυμίου, η προϊσταμένη της αρμόδιας Υπηρεσίας Μαρία Γληνού και οι δύο διαμεσολαβήτριες του παραρτήματος Ρομά.
Οι τελευταίες παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που οδήγησαν στη δημιουργία του δικτύου συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί στο Χαλάνδρι, για την βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας και κοινότητας, ενώ αναφέρθηκαν στη σημασία της διαμεσολάβησης, στις πολιτικές ένταξης των τσιγγάνων από τον Δήμο και στα προβλήματα του πληθυσμού.
Επίσης, η αστυνόμος Β’ Σοφία Κυριακού μίλησε για την προστασία των ανηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία και τα χαρακτηριστικά της στους πληθυσμούς Ρομά, ενώ ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου Νίκος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Αστυνομίας και της κοινότητας των τσιγγάνων, χάρη στη διαμεσολάβηση του Δήμου Χαλανδρίου και των στελεχών του παραρτήματος Ρομά.
Η εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα
Στις «καλές πρακτικές των δήμων» παρουσίασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την δια ζώσης εξυπηρέτηση στη νοηματική που προσφέρεται πλέον στα ΚΕΠ Χαλανδρίου, θέμα το οποίο ανέδειξε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στην ιστοσελίδα του φορέα kede.gr δήλωσε ότι «ευτυχώς, καταφέραμε να έχουμε επικοινωνία με ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι τελείως αποκλεισμένο από την πρόσβαση στη δημόσιες υπηρεσίες». «Η δυνατότητα της δια ζώσης εξυπηρέτησης στη νοηματική, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες και απευθύνεται στο 20% που συνηθίσαμε να μην τους βλέπουμε, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης στις δημόσιες υπηρεσίες», ανέφερε ο ίδιος, για να προσθέσει: «Αυτή η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στηρίχθηκε από τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη γλώσσα των κωφών με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας».
«Έτσι έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα που δείχνει και μια διαφορετική αντίληψη για το δημόσιο τομέα που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ Χαλανδρίου. Μας κάνουν πολύ χαρούμενους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτή τους την προσπάθεια», κατέληξε ο «πρώτος πολίτης« της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες με προβλήματα ακοής μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον στα δύο από τα τέσσερα παραρτήματα: Κεντρικό ΚΕΠ (Οδός Γρ. Γυφτοπούλου 2) και ΚΕΠ Μετρό Χαλανδρίου.
Δείτε επίσης: Σίμος Ρούσσος: «Αναμένουμε αίσια έκβαση για το “Πεύκο Πολίτη”»