Έπειτα από 60 χρόνια εκτός λειτουργίας, το νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο ξαναγίνεται προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου για ποτιστικές και άλλες ανάγκες. Σε συνεργασία με τον Δήμο, η ΕΥΔΑΠ προχωρά στην κατασκευή του πρώτου δικτύου, αποκλειστικά μη-πόσιμου ύδατος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T.
Όπως προανήγγειλε μέσω της Αμαρυσίας, πριν από λίγες μέρες, η αντιδήμαρχος Έλενα Χριστούλη, η υπόγεια διαδρομή οριστικοποιήθηκε ήδη, αξιοποιώντας εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό υδραγωγείο, όπως σημείωσε η δημοτική Αρχή. Προερχόμενο από μάστευση του υδροφόρου ορίζοντα τοπικά στο Χαλάνδρι, θα επαναχρησιμοποιείται, σύμφωνα με τη διοίκηση με μία λογική κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού και ενέργειας.
Η νέα διαδρομή
Το δίκτυο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Το ένα τμήμα του αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102 του Αδριάνειου και την δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ξεδιπλώνεται από την μια κατά μήκος της Ρεματιάς έως την οδό Γυφτοπούλου και από την άλλη μέχρι την Ριζάρειο Σχολή.
Το άλλο τμήμα, με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου στην διασταύρωση της οδού Κόδρου και Εθνική Αντιστάσεως, διατρέχει την δεύτερη μέχρι το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Και στα δύο τμήματα υπάρχουν διακλαδώσεις, ενώ εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό επέκτασης του δικτύου μη-πόσιμου νερού σε δεύτερη φάση και στο Χαλάνδρι και κατά μήκος του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο σύνολο του, που διαπερνάει 8 δήμους της Αττικής.
Δήλωση ενδιαφέροντος
Οι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο μη-πόσιμου νερού μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στέλνοντας email είτε απευθείας στο πρόγραμμα στη διεύθυνση uia-project@halandri.gr είτε στο πρωτόκολλο του Δήμου απευθυνόμενοι «προς το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. για σύνδεση με το Δίκτυο Μη-Πόσιμου Νερού».

Η συμμετοχή των πολιτών
Συμπληρωματικά, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός δικτύου διανομής μη-πόσιμου νερού με υδροφόρες του Δήμου σε κατοίκους του που δεν κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο. Επιπλέον, το τελευταίο αποτελεί την πρώτη, υποδομιακή φάση, συγκρότησης μίας κοινότητας πολιτών για τη λήψη αποφάσεων ως προς την αξιοποίηση νερού του υδραγωγείου, που θα αποτελείται από τους χρήστες του δικτύου, είτε συνδέονται απευθείας είτε μέσω υδροφόρων με αυτό.
Δείτε επίσης: «Γέφυρες» σύνδεσης του χθες με το σήμερα μέσω Ρεματιάς και Αδριάνειου Υδραγωγείου