Ιστορικό «χρώμα» είχε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο κατάμεστο Κέντρο Νεότητας, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου.
Κρίσιμα γεγονότα της περιόδου που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος και προσφυγιά, αναβίωσαν μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστών Γιάννη και Νίκου Μότσιου.
Ο τελευταίος, 92χρονος, σήμερα, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Νίκος Μότσιος, για προσωπικούς λόγους δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθήλωσε το κοινό με τη γλαφυρή του αφήγηση στο βίντεο που παρουσιάστηκε, η οποία ξεκίνησε από την επίθεση των Ιταλών κατακτητών στο χωριό του, το Σχίνοβο Γρεβενών, διέτρεξε την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της προσφυγιάς στην Τασκένδη έως και τον επαναπατρισμό του στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ποιητής Γιάννης Μότσιος.
«Με αστείρευτη ζωηράδα συμπλήρωσε μέσα από μοναδικές αφηγήσεις το παζλ της ιστορίας, που δεν είναι μόνο της οικογένειάς του, αλλά ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας του 20ου αιώνα», τόνισε ο Δήμος Χαλανδρίου, προσθέτοντας: «Οι διηγήσεις των δύο αδερφών επιβεβαίωσαν όσα υποστήριξε, στην εισήγησή του, ο ιστορικός και συγγραφέας Κωστής Καρπόζηλος».
Σύμφωνα με τον τελευταίο, «η εμπειρία του πολέμου αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με όρους χειραφέτησης από τις περιοριστικές προπολεμικές συνθήκες, φέρνοντας, όπως σημείωσε, τα παιδιά του ορεινού χωριού των Γρεβενών μπροστά σε ένα πεδίο επιλογών» και καταδεικνύοντας στην πράξη ότι «οι άνθρωποι δεν είναι θύματα της ιστορίας, αλλά οι διαρκείς πρωταγωνιστές της».
Στην ανάδειξη της προσωπικότητας των δύο αγωνιστών συνέβαλαν οι απαγγελίες ποιημάτων του Γιάννη Μότσιου από τους φίλους του Κ. Γιαλίνη και Α. Λάζαρη.
Την «ευγνωμοσύνη όλων μας προς τους αγωνιστές της περιόδου» εξέφρασε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, απονέμοντας στον Γιάννη Μότσιο τιμητική πλακέτα: «Η γενιά που με αποκοτιά και σε πείσμα των γεγονότων και του συσχετισμού δύναμης, μας έδειξε με τη ζωή της και το αίμα της ότι ο αγώνας να παραμείνεις άνθρωπος, αξίζει τον κόπο. Νομίζω ότι γι’ αυτό το λόγο, όσο ζούμε θα τους είμαστε ευγνώμονες. Τους ευχαριστούμε πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Ευθυμίου.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook