Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, σε σωστική ανασκαφή που διεξάγεται από τη Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν αρχαία σε ιδιωτικό οικόπεδο στο Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Πεντέλης 133, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Πάρνηθος, Μεσσηνίας και Λακωνίας, νότια από τη ρεματιά Χαλανδρίου, αποκαλύφθηκε αρχαία οδός σε χρήση τουλάχιστον από τους κλασικούς χρόνους, η οποία ταυτίζεται με την πορεία της Οδού της Λιθαγωγίας.
Η πολύ σημαντική αυτή Οδός οδηγούσε στην αρχαιότητα από τα λατομεία μαρμάρου στο Πεντελικόν Όρος (ή Βριλησσόν) στο άστυ και χρησίμευε για τη μεταφορά των όγκων του μαρμάρου, με τους οποίους κτίστηκαν και τα μνημεία στην Ακρόπολη.
Από τα έως τώρα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, εκτός βεβαίως από την αρχαία κεραμική, άξια αναφοράς είναι ένα μολύβδινο σταθμίον (αντικείμενο μέτρησης βάρους), μία χάλκινη εφηλίδα (κάλυμμα καρφιού), μία ενσφράγιστη λαβή οξυπύθμενου αμφορέα για κρασί, με παράσταση οινοχόης και ένα χάλκινο νόμισμα εποχής Φραγκοκρατίας, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις. Το νόμισμα, καθώς βρέθηκε επάνω στο βόρειο ανάλημμα της αρχαίας Οδού, πιθανώς υποδεικνύει τη χρήση της έως την εποχή αυτή.
Ο εντοπισμός αρχαίων ευρημάτων στο οικόπεδο έγινε από τον αρχαιολόγο της Β΄ Εφορείας Δέδε Λιώνη κατά τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων για οικοδόμηση. Η ανασκαφική έρευνα διεξάγεται από την αρχαιολόγο Γιούλη Παπαγεωργίου, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της αρχαιολόγου Μέλπως Πωλογιώργη, στην οποία οφείλεται η αναγνώριση και ταύτιση της αρχαίας Οδού.
Ανθή Σουρτζή