Σε παρουσίαση σειράς δράσεων με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και της ενίσχυσης του αστικού πρασίνου προχώρησε ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με θέμα «Ημέρες περιβάλλοντος 2009».
Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, φυτεύσεις και κατασκευές παρτεριών. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και πόρους του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Ζωή στην Πόλη».
Όσον αφορά στο κομμάτι των αναπλάσεων, ο κ. Ζαφειρόπουλος ενημέρωσε ότι προβλέπεται η διαμόρφωση τόσο του κοινοχρήστου χώρου στην οδό Δροσιάς, στο Πάτημα Ι (Ο.Τ. 1203), όσο και η διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου στο Ο.Τ. 391 (Μαραθώνος, Ρούμελης, Δελφών & Κύπρου).
Σχέδια ανάπλασης υπάρχουν και για παιδικές χαρές. Ειδικότερα σχεδιάζεται η ανάπλαση 3 παιδικών χαρών, εκ των οποίων η μια θα είναι ειδικών προδιαγραφών προκειμένου να φιλοξενήσει ΑμεΑ (επί των οδών Εριφύλης & Χαραυγής). Μάλιστα, ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι «το Χαλάνδρι είναι ο πρώτος Δήμος που σχεδίασε και θα υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο». Οι άλλες δυο παιδικές χαρές βρίσκονται στις οδούς Π. Καλαμά & Σολωμού και Παρνασσίδος & Δουβανιώτη αντίστοιχα.
Το «πράσινο φως» όμως έχει δοθεί και για την κατασκευή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, σε τμήματα των οδών Τομπάζη, Ίριδος και Ήβης, με ταυτόχρονη κατασκευή παρτεριών. Κατασκευές παρτεριών, σε συνδυασμό με εργασίες φύτευσης, θα υλοποιηθούν και σε σχολεία της πόλης. Συγκεκριμένα στο 12θέσιο Δημοτικό, στο 2θέσιο Νηπιαγωγείο (Πάτημα Ι), στο 8ο Γυμνάσιο και στον 7ο Βρεφονηπιακό Σταθμό. Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, αντίστοιχα έργα θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα σχολεία του Χαλανδρίου, με ιδίους πόρους του Δήμου.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει πεζοδρομήσεις σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας του κοινού (εκκλησίες, σχολεία), ενώ σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης.
«Διαδημοτικός Φορέας Διαχείρισης» για Ρεματιά
Αναφορικά με τη Ρεματιά ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι ο Δήμος εμμένει και προωθεί τη δημιουργία ενός Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης, ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση κοινής περιβαλλοντικής πολιτικής απ’ όλους τους όμορους δήμους. «Ο φυσικός αυτός πόρος μπορεί να προστατευθεί μόνο μέσα από σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης», υποστήριξε, λέγοντας ότι μετά το πέρας του καλοκαιριού θα υπάρξει συνάντηση των δημάρχων για το συγκεκριμένο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε στάδιο επαναδιαπραγμάτευσης με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής, όσον αφορά στους άξονες-δράσεις του «Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης της Ρεματιάς» (ΠΚΣΑ)». Στόχος είναι να προχωρήσει η υλοποίηση, έστω και τμήματος, του εν λόγω σχεδίου.
Αναφορικά με τη Ρεματιά διευκρίνισε ότι κάθε χρόνο ο Δήμος προχωρά σε σειρά δράσεων με στόχο την προστασία της, καθώς αποτελεί σημαντικό θύλακα πρασίνου, όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά για όλη την Αττική. Καθαρισμός της κοίτης, αντιστήριξη των πρανών της Ρεματιάς, αλλά και καθαρισμός δένδρων από τη βαμβακίαση (μόλις υπεγράφη η σχετική σύμβαση για το έτος που διανύουμε) είναι μερικές από αυτές τις δράσεις. Επίσης, σε συνεργασία με τους εθελοντές και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος υλοποιεί προγράμματα πυροπροστασίας και δεντροφυτεύσεων.
Τέλος, στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου συγκαταλέγεται η υλοποίηση σειράς φυτεύσεων, με φυτά που υπήρχαν κι ευδοκιμούσαν στην αρχαία Φλύα. «Στόχος μας να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της Ρεματιάς», όπως δήλωσε ο δήμαρχος, ενημερώνοντας ότι ο Δήμος ήδη έχει δημιουργήσει πάρκο σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά. Πρόκειται για το πάρκο Greenkeys, δίπλα στην παιδική βιβλιοθήκη, στον σχεδιασμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και φυτά ενδημικά της περιοχής.
«Το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι «πρέπει να στρέψουμε τη στόχευση της πολιτικής μας στην προστασία κι αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αειφορία».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος, με την αρωγή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, μπορούν να πάνε την πόλη ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ανθή Σουρτζή