O αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χαλανδρίου Παναγιώτης Βάσιος μιλά στην «Α» για το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που εστιάζει ιδιαίτερα στη οικολογικά ευαίσθητη ρεματιά της πόλης.
Ρεπορτάζ: Ανθή Σουρτζή
Συντάχθηκε για τη φετινή αντιπυρική περίοδο το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών του Δήμου. Σκοπός του σχεδίου είναι ο καθορισμός όλων των ενεργειών και των δράσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο Δήμος ώστε ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας πιθανής δασικής πυρκαγιάς.
Ως βασικός στόχος του σχεδίου προτάσσεται η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων (πυρκαγιές) και διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών του Χαλανδρίου, καθώς και των υποδομών του Δήμου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο σχεδιασμός εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει γίνει στην περιοχή από τον ΣΠΑΠ. Το παρόν σχέδιο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ως βασική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη αναφορά στη ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου, έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου που έχουν διατηρηθεί στην υπερδομημένη Αττική. Σημειώνεται ότι η κοίτη, τα πρανή της και οι παραρεμάτιες εκτάσεις της έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευμένη περιοχή και τοπίο με το Π.Δ ( ΦΕΚ 659/Δ/1995).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΟΣ «Υπόθεση όλων η προστασία του περιβάλλοντος»
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Βάσιος, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, εξήγησε τους λόγους που καταστούν αναγκαία την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. «Οι δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην πατρίδα μας το καλοκαίρι του 2007 προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική κι οικονομική καταστροφή στη μεταπολιτευτική της ιστορία. Είναι πλέον σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων κι η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος μάς αφορά όλους. Οι διοικήσεις όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας φορέων, καλούνται πλέον να διαχειριστούν αποτελεσματικά παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις.
Ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της εναρμόνισής του με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, προέβη στη σύνταξη τοπικών σχεδίων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όπως και σεισμών» .
Το γενικότερο πλαίσιο σχεδιασμού των τοπικών σχεδίων αφορά στις τέσσερις φάσεις του συστήματος κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας (Συνήθης Ετοιμότητα, Αυξημένη Ετοιμότητα, Άμεση Κινητοποίηση – Επέμβαση, Αποκατάσταση – Αρωγή) και τα τρία επίπεδα διοίκησης (Στρατηγικό – ΣΤΟ, Επιχειρησιακό – ΤΚΕ, Τακτικό – εμπλεκόμενοι).
Με βάση την πρόληψη, υλοποιείται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση της ρεματιάς, καθώς και όλων των αλσυλλίων του Δήμου. Το έργο της επιτήρησης και των περιπολιών αναλαμβάνει το Σώμα Εθελοντών, οι Ραδιοερασιτέχνες, η ΕΛ.ΑΣ. και η Δημοτική Αστυνομία.
Οι επιτηρητές έχουν υποχρέωση να επέμβουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε εκδηλωθεί εστία πυρκαγιάς εντός των ορίων του Δήμου. Μάλιστα, το προσωπικό επιφυλακής οφείλει να διαθέτει κινητά τηλέφωνα, προκειμένου η κινητοποίηση κι η επέμβαση να είναι αποτελεσματική. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν λίγο καιρό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σχεδίου, ο Δήμος προχώρησε στα εγκαίνια του Οικίσκου Περιβαλλοντικής Παρατήρησης (στη συμβολή των οδών Δάφνιδος & Ηρώδου Αττικού). Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Γ. Ζαφειρόπουλου, το συγκεκριμένο σημείο «αναμένεται ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς το καλοκαίρι για τους εθελοντές, τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών και για το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου».