Μια ομάδα ευαισθητοποιημένων Χαλανδραίων πολιτών αποφάσισε να δείξει εμπράκτως την αγάπη της για τους τετράποδους φίλους μας.
Αυτή ήταν η αιτία για τη σύσταση του «Σύλλογου Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου» τέλη του 2002. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια ευκαιρία σε αδέσποτα σκυλιά και γάτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του συλλόγου.
Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» επισκέφθηκε τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα προς υιοθεσία κουτάβια και συνομίλησε με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Έπη Λέρτα αλλά και μέλη του συλλόγου για τις δράσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους.
«Κουτάβια και στα σκουπίδια!»
«Ο Σύλλογός μας με πολύ κόπο και ελάχιστη βοήθεια από τη δημοτική αρχή», όπως επισημαίνει η κ. Λέρτα, «προσπαθεί να συμπαρασταθεί στα αδέσποτα ζώα του Δήμου.
Επιδιώκουμε την περίθαλψη των αδέσποτων (από ασθένεια, τροχαίο, κακοποίηση), τη στείρωση για έλεγχο του πληθυσμού τους και, τέλος, την υιοθεσία τους από ασφαλή και φιλόζωα σπίτια». Σύμφωνα με την κ. Λέρτα ο αριθμός των αδέσποτων στο Χαλάνδρι αγγίζει περίπου τα 60 σκυλιά. «Βρίσκουμε παρατημένα κουτάβια, ακόμα και μέσα σε κάδους απορριμμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αναπαραγωγή των αδέσποτων ζώων δεν γίνεται πλέον από αδέσποτα κουτάβια, αφού ο σύλλογος τα στειρώνει, αλλά από κατοικίδια.
Όπως υποστηρίζει, ο αριθμός των αδέσποτων θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ιδιοκτήτες είχαν προβεί στα εξής μέτρα: στείρωση ζώων, τοποθέτηση μικροτσίπ ή κονκάρδας με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους σε περίπτωση που χαθούν.
Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου υποστηρίζουν ότι ακόμα ένας παράγοντας που οδηγεί σε «στρατιές» αδέσποτων απορρέει από το γεγονός ότι πολλοί ιδιόκτητες, όταν βαρεθούν τα κατοικίδια τα εγκαταλείπουν.
Τότε αναλαμβάνει ο Σύλλογος να τα βοηθήσει ώστε να βρουν «σπίτι». Ο σύλλογος διατηρεί χώρο στη Ρεματιά Χαλανδρίου, σε οικόπεδο που του έχει παραχωρήσει ιδιώτης, στον οποίο φιλοξενούνται τα προς υιοθεσία κουτάβια. Τα υπόλοιπα ζώα φιλοξενούνται σε πανσιόν, ενώ πολλά αδέσποτα φιλοξενούνται ακόμα και σε σπίτια μελών του συλλόγου. Το κόστος της διαμονής στις πανσιόν, όπως εξάλλου της τροφής, των στειρώσεων και των εμβολιασμών, το επωμίζεται ο σύλλογος καθώς το ετήσιο ποσό που τους χορηγεί ο Δήμος (συνολικά 10.000 ευρώ) δεν αρκεί σύμφωνα με τα μέλη. «Τα μηνιαία έξοδα μόνο για την πληρωμή των πανσιόν και τις τροφές των ζώων αγγίζουν τα 4.000 ευρώ» μας λέει η κ. Λέρτα.
Ακόμα ένα πρόβλημα που εμποδίζει τη ομαλή λειτουργία του συλλόγου και χρήζει άμεσης επίλυσης, σύμφωνα με τα μέλη, είναι η μη έγκαιρη πληρωμή των κτηνιάτρων από τον Δήμο, παρόλο που η δημοτική αρχή έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.
Έτσι πολλοί κτηνίατροι αρνούνται να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και προχωρούν σε διακοπή της συνεργασίας με τον σύλλογο.
Η ενίσχυση
Οι ανάγκες του συλλόγου, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του, είναι πολλές, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Γι’ αυτό τα μέλη του συλλόγου καλούν όποιον θέλει να βοηθήσει, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο φροντίδας σε όλο το Χαλάνδρι, για τα αδέσποτα του Δήμου. «Κάθε συνεισφορά, ακόμα και η πιο μικρή, είναι πολύτιμη», υποστηρίζουν.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθήσει (όπως έχουν αναρτηθεί και στο site του συλλόγου) είναι:
• Υιοθεσία ενός κατοικίδιου (σκύλου ή γάτας).
• Αναδοχή (οικονομική και συναισθηματική) ενός σκύλου που φιλοξενείται προσωρινά ή μόνιμα σε πανσιόν. Γίνομαι ανάδοχος σημαίνει ότι θα αναλάβω για κάποιο χρονικό διάστημα ή για όσο χρειαστεί, μόνος ή με φίλους, τα έξοδα, ή μέρος των εξόδων ενός σκύλου που φιλοξενείται σε πανσιόν ή σε σπίτι μέλους του συλλόγου.
Η ανάγκη της αναδοχής προκύπτει στα ζώα στα οποία καθυστερεί πολύ η δυνατότητα υιοθεσίας τους, είτε επειδή το ζώο είναι προχωρημένης ηλικίας, ή έχει κάποια ιδιαιτερότητα, ή χρόνια πάθηση. Μπορείτε όμως και να επιλέξετε κάποιο αδέσποτο χωρίς να συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους. Αν το επιθυμεί ο ανάδοχος μπορεί να επισκέπτεται στην πανσιόν το ζωάκι, ώστε να αναπτύξουν και να χαρούν την ιδιαίτερη σχέση τους. Τα μέλη του συλλόγου επισημαίνουν ότι οι τιμές της πανσιόν είναι ειδικά διαμορφωμένες για τον σύλλογο, κάτι που διευκολύνει τον ανάδοχο στο να εκπληρώσει μια τέτοια πράξη. Με αυτόν τρόπο μπορείτε να αποκτήστε ένα ζώο, ακόμα και αν οι συνθήκες της ζωής σας δεν επιτρέπουν να το έχετε στο σπίτι σας.
Οι ανάδοχοι θα παίρνουν από τον σύλλογο απόδειξη του ποσού που διέθεσαν, ενώ αν δεν μπορούν να επισκέπτονται το ζώο, θα λαμβάνουν συχνά φωτογραφίες και νέα του αν το επιθυμούν.
• Προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων στον χώρο σας (υγιή ή υπό ανάρρωση) μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει.
• Ετήσια συνδρομή μέλους 20 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα κτηνιατρικής περίθαλψης και φιλοξενίας των αδέσποτων. Συμμετοχή στην ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου.
• Οποιοδήποτε ποσό (ακόμα και το πιο μικρό) ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποτελεί σημαντικό έσοδο για τις προσπάθειές τους.
• Συνεισφορά (ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες) σε υλικό: σπιτάκια, λουράκια, αντιπαρασιτικά περιλαίμια, σε φάρμακα:
Frontline, Drontal, Augmentin, Amoxil, Vibramycin, Zylapour, Fungoral, Suro-lan, Oridermyl, κ.ά., σε τροφές για τα αδέσποτα (ξηρή ή κονσέρβες).
• Δωρεά μικρο-αντικειμένων σε καλή κατάσταση για το εποχιακό bazaar του συλλόγου τέσσερις φορές τον χρόνο (κοσμήματα, αξεσουάρ, τσαντάκια, διακοσμητικά, χρηστικά αντικείμενα, υαλικά, κεριά, λούτρινα, CD, βιβλία κ.λπ.).
• Αγορά αντικειμένων από τα bazaar του συλλόγου, που πραγματοποιούνται τέσσερις φορές το χρόνο σε κεντρικό σημείο της εμπορικής αγοράς του Χαλανδρίου.
• Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που γίνονται μία-δύο φορές τον χρόνο.
• Εθελοντική προσωπική εργασία για τους σκοπούς του συλλόγου, σε όποιο τομέα έχει ο καθένας τη δυνατότητα και τον χρόνο, μέσα ή έξω από το σπίτι του (π.χ. φωτογράφηση ζώων για τις αγγελίες υιοθεσίας, καταχώρηση αγγελιών υιοθεσίας, επίσκεψη στον κτηνίατρο για περίθαλψη ζώου, περισυλλογή περιστατικών, μεταφορά στην πανσιόν φιλοξενίας, συλλογή αντικειμένων για bazaar, προετοιμασία bazaar, κλπ.).
• Προβολή των θεμάτων του συλλόγου (υιοθεσίες, bazaar, ανακοινώσεις) σε δημόσιους χώρους, σε χώρους εργασίας, σε άλλους συλλόγους, στο Internet, στα ΜΜΕ κ.λπ. για ενημέρωση – εκπαίδευση ζωόφιλων και άλλων συμπολιτών μας.
• Δωρεά γραφικής ύλης (χαρτί, μελάνια εκτυπωτών κ.λπ.), χορηγία εκτύπωσης φυλλαδίων, ημερολογίου, T-shirt, κούπες, κ.λπ.
• Δωρεά εξοπλισμού κάθε είδους για το γραφείο του συλλόγου (π.χ. εκτυπωτής, Η/Υ, φωτοτυπικό, πτυσσόμενες καρέκλες, κλπ.) ή για το bazaar (π.χ. πτυσσόμενα τραπέζια και καρεκλάκια).
• Εύρεση χορηγών για διάφορες δραστηριότητες.
• Τέλος, οποιαδήποτε ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και την οικονομική ενίσχυση του έργου του συλλόγου είναι ευπρόσδεκτη.
Νέα σχέδια
Ο σύλλογος, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άρη Νόμπελη και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία SAPT Hellas (Stray Action – Pet Therapy Hellas) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.
Στις εκδηλώσεις αυτές, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει ενημέρωση των παιδιών, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο για τη σωστή συμπεριφορά τους προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους), προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (Πρόγραμμα «Εκστρατεία Ενημέρωσης»). «Πρέπει να σεβόμαστε τη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή», λένε τα μέλη του Συλλόγου.
Απολογισμός έργου
Συνολικά το έργο του συλλόγου τα τελευταία χρόνια έχει ως εξής:
Το 2006 αντιμετωπίστηκαν κτηνιατρικά 204 περιστατικά:
Στειρώσεις θηλυκών σκύλων 36 και αρσενικών 9. Επίσης, στειρώθηκαν 23 γάτες και έγιναν σε όλα οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί. Χειρουργικές επεμβάσεις 45 (από μικροεπεμβάσεις μέχρι ανατάξεις με πλάκα). Θεραπείες 32 (ερλίχια, αφροδίσια, ψώρα, λεϊσμανίαση) και 76 εμβολιασμοί. Συνολικό κόστος: 20.600 ευρώ (εξοφλήθηκαν από τον Δήμο τέλος του 2007). Φιλοξενήθηκαν σε χώρους φιλοξενίας 41 σκυλιά με κόστος 17.500 ευρώ, από τα οποία κάλυψε ο Δήμος 8.500 ευρώ και ο Σύλλογος τα υπόλοιπα 9.000 ευρώ. Υιοθετήθηκαν 43 σκυλιά και 14 γάτες.
Το 2007 αντιμετωπίστηκαν κτηνιατρικά 148 περιστατικά:
Στειρώσεις θηλυκών σκύλων 23 και αρσενικών 12. Επίσης, στειρώθηκαν 11 γάτες. Χειρουργικές επεμβάσεις 23 (από μικροεπεμβάσεις μέχρι ανατάξεις με γύψο, πλάκα ή ήλο). Θεραπείες 20 και 63 εμβολιασμοί. Συνολικό κόστος 17.000 ευρώ, που ακόμα ο Δήμος Χαλανδρίου δεν έχει καταβάλει στους κτηνιάτρους
Φιλοξενήθηκαν σε χώρους φιλοξενίας 62 σκυλιά με κόστος 22.000 ευρώ, από τα οποία ο Δήμος κάλυψε τις 8.500 ευρώ και ο Σύλλογος τα υπόλοιπα 13.500 ευρώ. Τέλος, υιοθετήθηκαν 52 σκυλιά και 23 γάτες.
Το πρώτο εξάμηνο του 2008 αντιμετωπίστηκαν κτηνιατρικά 102 περιστατικά:
13 στειρώσεις θηλυκών σκύλων και 4 αρσενικών. Επίσης στειρώθηκαν 11 γάτες. Αντιμετωπίστηκαν 7 κατάγματα και έγιναν 3 σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Έγιναν θεραπείες σε 27 σκυλιά και 9 γάτες. Ακόμα, εμβολιάστηκαν επιπλέον από αυτά που στειρώθηκαν, άλλα 12 σκυλιά. Το κόστος, περίπου 14.000 ευρώ, σύμφωνα με τα μέλη το χρωστούν ολόκληρο στους κτηνιάτρους, αφού ο Δήμος δεν έχει υπογράψει σύμβαση μαζί τους ακόμα μέχρι σήμερα.
Φιλοξενήθηκαν στους χώρους φιλοξενίας 60 σκυλιά με κόστος φιλοξενίας 13.000 ευρώ, που έχουν εξοφληθεί από τον Σύλλογο. Τέλος, έγιναν 40 υιοθεσίες.
Τους θερινούς μήνες τα μέλη του συλλόγου κάνουν «περιπολίες» σε όλο το Χαλάνδρι για τον εντοπισμό φολών.
Το νομικό πλαίσιο
Με τον νόμο 3170/2003 έχουν εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που αφορούν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τα αδέσποτα ζώα. Μεταξύ άλλων ο εν λόγω νόμος αναφέρει: «Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα.
Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείριση τους».
Από την πλευρά της η κ. Λέρτα επισημαίνει ότι ο δήμος Χαλανδρίου αν και έχει προχωρήσει στη σύσταση Υπηρεσίας Αδέσποτων δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την περίθαλψη των αδέσποτων. Αυτό που κάνει, σύμφωνα με την κ. Λέρτα, είναι «να παίρνει τα τηλέφωνα η υπηρεσία για τα αδέσποτα και μετά να τα φέρνει σε μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων που έχουμε ήδη υπό την προστασία μας».