Στη συνεδρίαση του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε οικόπεδο επί των οδών Ηρακλειδών και Στρ. Δημητρίου Ρουμπέση, στον Δήμο Χαλανδρίου, παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης τη Δευτέρα 12/10.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρίας Μιχαήλ, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου, ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε ότι «ως εκπρόσωπος του Δήμου Χαλανδρίου η δική μου θέση ήταν σε πρώτη φάση να ενημερωθώ επισήμως για τα ακριβή ευρήματα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Επίσης ζήτησα, εάν είναι δυνατόν, όλα τα ευρήματα να αποδοθούν στον Δήμο Χαλανδρίου προκειμένου να εκτεθούν, είτε σε χώρο που εμείς θα καθορίσουμε, είτε σε κάποιους από τους πέντε σταθμούς Μετρό που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου».
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι «επιπρόσθετα, ζήτησα από το Συμβούλιο να αποφασίσει και να μας ενημερώσει σχετικά, εάν υπάρχει δυνατότητα και σκοπιμότητα διατήρησης του χώρου και κήρυξής του σε αρχαιολογικό, ούτως ώστε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο εάν θέλει να πραοχωρήσει σε απαλλοτρίωση του χώρου», διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τον Δήμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, δεν δόθηκαν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. «Μάλλον θα πρέπει να παραπεμφθεί το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για τον χαρακτηρισμό ενός χώρου ως αρχαιολογικού», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Τέλος, ο κ. Ανδριανάκης πληροφόρησε το Σώμα ότι τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί από το εν λόγω οικόπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ενημέρωσε ότι «σε βάθος από 60 εκατοστά έως 1 μέτρο ανακαλύφθηκαν ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ σε βάθος 2,5 μέτρων ήρθαν στο φως ευρήματα από τη γεωμετρική περίοδο».
Αρετή Κοτσολάκου