Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου η συζήτηση για την παραλαβή του έργου «Δημοτικό δίκτυο WI-FI HOT SPOTS στον Δήμο Χαλανδρίου». Συγκεκριμένα, ενστάσεις εκφράστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας αναφορικά αφ’ ενός με την αποδοτικότητα του έργου και αφ’ ετέρου με την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών που χρησιμοποιούνται για την ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση.
Αρχικά, τον λόγο έλαβε ο σύμβουλος του δημάρχου Αλέξανδρος Κάππος, ο οποίος σημείωσε ότι θα τοποθετηθούν συνολικά στον Δήμο Χαλανδρίου 45 κεραίες (από τρεις σε 15 διαφορετικά σημεία), οι οποίες θα προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ακτίνα 62 μέτρων. Όπως σημείωσε ο κ. Κάππος, οι κεραίες θα τοποθετηθούν σε δημοτικά κτήρια, αλλά και στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου.
Ωστόσο, ο κ. Κάππος ενημέρωσε το Σώμα ότι «μορφολογικά το Χαλάνδρι δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς έχει υψηλές πολυκατοικίες και χαμηλά δημοτικά κτήρια», δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Μαρίας Γκότση. «Γιατί τότε προχωράμε σε ένα τέτοιο έργο», αναρωτήθηκε η κ. Γκότση, ενώ το ζήτημα της προοπτικής του έργου αυτού έθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής.
«Βλαβερή η ακτινοβολία»
Οι συνέπειες της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό αποτέλεσαν, στη συνέχεια της συνεδρίασης, το σημείο τριβής μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης και της μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, τόσο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Βάσιος, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κόσσυβας υποστήριξαν ότι η επιβάρυνση της υγείας από την ιονίζουσα ακτινοβολία είναι σχεδόν αμελητέα.
«Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι η αυτή η ακτινοβολία είναι εξίσου επιβλαβής με την ακτινοβολία ενός φούρνου μικροκυμμάτων», υποστήριξε ο κ. Βάσιος, συμπληρώνοντας ότι «η νέα τεχνολογία είναι μπροστά μας και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε».
Την αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Γκότση και Πανταζής, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρης Καλομοίρης επεσήμανε ότι «σε προηγούμενη συνεδρίαση παρουσιάσαμε εκθέσεις διεθνών οργανισμών, πρακτικά συνεδρίου που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένες αποφάσεις από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύουν τις συνέπειες της ακτινοβολίας στην υγεία των πολιτών», ζητώντας παράλληλα από τον κ. Βάσιο να καταθέσει μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία.
«Υπάρχουν άλλες λύσεις που δεν μελετήθηκαν», σημείωσε ο κ. Καλομοίρης, ενώ ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης Κώστας Ανδριτσόπουλος ενημέρωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ θα διοργανώσει ημερίδα για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλη την Ελλάδα.
Τον διχασμό της ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από το θέμα αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Κάππος, σημειώνοντας ότι «κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιο βλαβερή απ’ ό,τι κάποιοι άλλοι», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν είναι της παρούσης».
Τελικά η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η μειοψηφία.
Αρετή Κοτσολάκου