«Ευρύτερες σαρωτικές αλλαγές»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη κατάργηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που στοχεύουν στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
«Η ανησυχία μας πρέπει να είναι γενικά για τις εξελίξεις και πρέπει να λάβουμε συγκριμένα μέτρα και να ενημερωθούν όλοι οι Χαλανδραίοι για αυτά», είπε η ίδια, ζητώντας «να είμαστε μεν ομόφωνοι, αλλά όχι οπισθοχωρώντας ομόφωνα», και τονίζοντας ότι «αυτή η μάχη είναι του Δημοτικού Συμβουλίου».
«Δεν έχουμε περιθώρια»
Για «οριακό σημείο» έκανε λόγο ο σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρης Καλομοίρης. Όπως είπε, «μέχρι τις 19 Απριλίου θα έχει υπογραφεί η απόφαση για καταργήσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα».
Ο ίδιος τόνισε ότι «ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου αρνείται να συναντήσει τους φορείς του Χαλανδρίου εδώ και τέσσερις μήνες», ζητώντας να στηριχθεί η πρόταση της Ένωσης Γονέων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «και ο Δ. Γκίνης είχε δηλώσει πριν από ενάμιση μήνα ότι θα παρενέβαινε για το θέμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», εκτιμώντας ότι «αν κλείσει το 2ο Γυμνάσιο, το επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν δύο από τα τρία ΕΠΑΛ του Χαλανδρίου». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε περιθώρια αναμονής. Πρέπει να υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών του Χαλανδρίου».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και η Νατάσσα Αγγελοπούλου από την ίδια παράταξη, υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν κινητοποιήσεις, θα γυρίσουμε με ταχείς ρυθμούς στη δεκαετία του 1960». Η ίδια τόνισε ότι «ισχύ δεν έχουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις, αλλά μόνο οι γραπτές εντολές».
«Κατά του κλεισίματος»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι όσον αφορά στον τομέα της υλικής υποδομής της εκπαίδευσης, αυτός είναι σαφώς «πίσω» από τις ανάγκες και επομένως δεν θα πρέπει να κλείνουν σχολεία. «Υπάρχει ομόφωνη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου να ταχθεί κατά του κλεισίματος οποιουδήποτε σχολείου στην περιοχή» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ως Σώμα πρέπει να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση».
Υπέρ της απόφασης για κινητοποιήσεις, αν και δηλώνει αντίθετος με τις καταλήψεις, τάχθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός «για χάρη της ομοφωνίας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «σήμερα μπροστά μας είναι ο κίνδυνος υποβάθμισης της παιδείας», εκφράζοντας όμως την άποψη ότι «ο υφυπουργός Παιδείας έχει πειστεί για την ανάγκη διατήρησης του 2ου Γυμνασίου».
«Πρωτοστατήσαμε κατά των καταργήσεων»
Ακολούθως τον λόγο πήρε η δημοτική σύμβουλος της διοίκησης και πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Χατζηγεωργίου υπενθυμίζοντας ότι «η δημοτική αρχή πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του 2ου Γυμνασίου και τις δύο προηγούμενες φορές που τέθηκε το θέμα, τα έτη 2011 και 2012».
Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μιχάλης Κόσσυβας τάχθηκε υπέρ της θέσης του δημάρχου Γ. Κουράση, ενώ και ο Σωτήρης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «σε αυτά τα λεπτά θέματα δεν ξεχωρίζουμε συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Για τα σχολεία του Χαλανδρίου έχουμε κάνει αγώνα και αυτόν τον αγώνα δεν θα τον προδώσει κανείς».
«Ζητάμε έμπρακτη στήριξη»
Τέλος, τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι γονέων και μαθητών από το 2ο Γυμνάσιο, το 6ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο της πόλης, ζητώντας από το Σώμα συγκεκριμένη απόφαση και έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους.
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Σίμος Ρούσσος, ο οποίος αφού έκανε λόγο για «δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι σε δηλώσεις, υποσχέσεις κλπ», ζήτησε να υιοθετήσει το Σώμα την πρόταση της Ένωσης Γονέων και παράλληλα να υλοποιηθούν και οι προτάσεις του δημάρχου για συναντήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της Εκπαίδευσης.
Τελικά, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, το Σώμα κατάληξε, κατά πλειοψηφία, σε συμβιβαστική απόφαση, συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω θέσεις.