Στα… χαρακώματα βρίσκονται ο Δήμος Χαλανδρίου και η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης ενόψει της λήψης οριστικής απόφασης -κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες- για την κατάργηση ή μη του 2ου Γυμνασίου. Δεκάδες γονείς, δάσκαλοι και μαθητές παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου, καταθέτοντας το αίτημα της Ένωσης Γονέων για «παν-κινητοποίηση» του Δήμου και των σχολείων την Τετάρτη 17 Απριλίου, με κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των σχολείων την ίδια ημέρα και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης ενημέρωσε ότι έλαβε προφορική διαβεβαίωση από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Δημήτρη Γκίνη ότι η κατάργηση δεν θα προχωρήσει, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.
Ο ίδιος πρότεινε να γίνει αποδεκτή του περιφερειακού διευθυντή η διαβεβαίωση «και αν δούμε στην πορεία ότι κάτι δεν πάει καλά, να συζητήσουμε τις περαιτέρω εξελίξεις».
Ωστόσο, η πρόταση του δημάρχου δεν βρήκε σύμφωνους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να αποδεχτούν προφορική διαβεβαίωση.
Η απόφαση του Σώματος
Τελικά, ύστερα από πολύωρη συζήτηση έγινε αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές μια συμβιβαστική πρόταση απόφασης, συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω προτάσεις. Ωστόσο, και παρά τις εκκλήσεις για λήψη ομόφωνης απόφασης, τελικά ελήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία.
Η απόφαση αυτή είναι «να πάμε ο Δήμος, η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Γονέων και παιδιά, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον υφυπουργό Θ. Παπαθεοδώρου και σε κάθε άλλο αρμόδιο πρόσωπο και αν δεν έχουμε ικανοποιητική απάντηση, τότε την Τετάρτη 17 Απριλίου προχωράμε σε κλείσιμο σε κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου και των σχολείων της πόλης, οργανώνουμε κεντρική συγκέντρωση και προχωράμε και σε όποιες άλλες πρόσφορες ενέργειες προκειμένου να μην καταργηθεί κανένα σχολείο στον Δήμο μας».
Ωστόσο, οι παρατάξεις ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ του Χαλανδρίου, διαφώνησαν με την παραπάνω διατύπωση, εκτιμώντας ότι η απόφαση για τις κινητοποιήσεις δεν πρέπει να τεθεί υποθετικά, (δεν πρέπει δηλαδή να αναφέρεται στην απόφαση ότι “αν μέχρι την Τρίτη δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση, τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις”).
Όπως υποστήριξαν είναι εύλογο ότι σε περίπτωση που υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κινητοποιήσεις. Οι σύμβουλοι των δύο παραπάνω παρατάξεων εξέφρασαν την άποψη ότι η υποθετική διατύπωση αποδυναμώνει την ισχύ της απόφασης. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την ένταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τελικά κατέληξε -όπως προαναφέρθηκε- σε κατά πλειοψηφία απόφαση (σημειωτέον ότι κατά την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οι εκπρόσωποι γονέων και μαθητών). Οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας στήριξαν την ίδια πρόταση, χωρίς όμως την υποθετική διατύπωση.
«Υπάρχει προφορική διαβεβαίωση»
Πιο αναλυτικά, την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης. Αφού υπενθύμισε την ύπαρξη ομόφωνου ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην κατάργηση, ενημέρωσε το Σώμα για την προαναφερόμενη διαβεβαίωση του Δ. Γκίνη. «Με διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί το σχολείο και ότι αυτό είναι κάτι ανακοινώσιμο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό η πρότασή μου είναι πρώτον αύριο κιόλας να κλείσουμε ραντεβού, όλοι μαζί γονείς και δημοτικές παρατάξεις, ώστε να μας το πει και δια ζώσης. Δεύτερον, να ζητήσουμε από τον ίδιο να μας κλείσει ραντεβού με τον Θ. Παπαθεοδώρου. Τρίτον, αν τυχόν αυτό δεν γίνει, η ίδια αντιπροσωπεία να επισκεφθεί τον υφυπουργό, την ημέρα που εμείς θα ορίσουμε, για μιλήσουμε μαζί του». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «σε μια πολιτισμένη κοινωνία, οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την διαβεβαίωση», τονίζοντας όμως ότι «σε περίπτωση που δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά θα συζητήσουμε τις περαιτέρω εξελίξεις».
«Δεν πιστεύουμε προφορικές υποσχέσεις»
Ωστόσο, η απάντηση αυτή δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, με την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Λίτσα Γαλάνη να δηλώνει χαρακτηριστικά «τις διαβεβαιώσεις αυτές εμείς δεν τις πιστεύουμε». Όπως είπε η ίδια «στη διάρκεια των πεντάμηνων κινητοποιήσεων, οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν απέσυραν αυτή την πρόταση, αλλά απειλούσαν με κλείσιμο και άλλα σχολεία στο Χαλάνδρι».
Η πρόεδρος εκτίμησε ότι «η ελαφρά αυτή μεταστροφή έρχεται μετά από τις πολύ ισχυρές κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών, που ταρακούνησαν τους ιθύνοντες», υποστηρίζοντας όμως ότι «προσπαθούν να μας καθησυχάσουν». Η ίδια τόνισε ότι «επειδή την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ήρθε η ώρα ο Δήμος να μπει μπροστά επί της ουσίας. Η πρόταση μας είναι να ληφθεί απόφαση για ταυτόχρονο κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου και όλων των σχολείων του Χαλανδρίου την Τετάρτη 17 Απριλίου και να πραγματοποιηθεί κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία και συναυλία που θα διοργανώσουμε από κοινού».
Όπως είπε, απαιτείται «πανστρατιά» για να πάρει το μήνυμα το Υπουργείο ότι στο Χαλάνδρι δεν θα κλείσει κανένα σχολείο». Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής» Νίκου Παπασπύρου, ο οποίος τόνισε ότι «καλύτερα να κινητοποιηθούμε έγκαιρα, γιατί τότε έχουμε την πιθανότητα να αποτρέψουμε τη συγχώνευση».