Με εκτός ημερησίας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, στις 26 Αυγούστου, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις επτά Νηπιαγωγών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εργάζονταν για περίπου μια δεκαετία σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Η σχετική εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με θετικές ψήφους όλης της αντιπολίτευσης, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο, που εξήγγειλε στάση εργασίας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, Λίγο μετά την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων, τοποθετήθηκε, με ανακοίνωσή της, η δημοτική Αρχή, ενώ νωρίτερα, θέση πήρε και η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου.
Η διαμαρτυρία του Συλλόγου Εργαζομένων
«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή, αυθαίρετη και κοινωνικά ανάλγητη απόφαση του Δημάρχου να φέρει εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης -08-2026, τη μη ανανέωση των συμβάσεων ΕΣΠΑ επτά εργαζομένων ΠΕ Νηπιαγωγών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Ο Δήμος μας πρωτοστατεί ακόμη μία φορά. Σε όλους τους Δήμους ανανεώθηκαν όλες οι συμβάσεις ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και ΠΕ Νηπιαγωγών.
Με μια σκόπιμη, μεθοδευμένη διαδικασία και με προφάσεις, η δημοτική αρχή πετάει στον δρόμο έμπειρο προσωπικό, τέσσερις μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, υποβαθμίζοντας προκλητικά τις δομές προσχολικής αγωγής που εμπιστεύονται εκατοντάδες δημότες.
Το φαιδρό επιχείρημα του «πλεονάζοντος προσωπικού»: Την ώρα που οι ανάγκες των παιδικών σταθμών είναι τεράστιες και τα προγράμματα ΕΣΠΑ συνεχίζονται κανονικά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ο Δήμαρχος ανακάλυψε ξαφνικά «πλεόνασμα» εργαζομένων. Η αλήθεια είναι μία: δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, περισσεύει η πολιτική υποκρισία. Μόλις τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος προχώρησε στην πρόσληψη νέου προσωπικού μέσω του ίδιου προγράμματος ΕΣΠΑ για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών. Είναι νομικά παράδοξο και διοικητικά απαράδεκτο η ίδια δομή να εμφανίζει ανάγκη για νέες προσλήψεις τον Μάιο και να χαρακτηρίζει «πλεονάζοντες» τους εργαζόμενους με 11 χρόνια προϋπηρεσίας λίγους μήνες μετά.
Η απομάκρυνση εξειδικευμένου προσωπικού, που έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους γονείς, που ασκούσε και με το παραπάνω παιδαγωγικά καθήκοντα. υποβαθμίζει άμεσα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής του Δήμου μας.
Καταγγέλλουμε και τη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής για τη σύνταξη ενός αναληθούς και μεροληπτικού εγγράφου, το οποίο εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και όχι το συμφέρον της υπηρεσίας και των δημοτών και των παιδιών τους.
Η Διεύθυνση, προκειμένου να στηρίξει την αυθαίρετη αυτή απόφαση, εξέδωσε έγγραφο με το οποίο χαρακτηρίζει το έμπειρο αυτό προσωπικό ως “πλεονάζον”, παρουσιάζοντας στο έγγραφο το σύνολο των ειδικοτήτων και όχι καθαρά το παιδαγωγικό προσωπικό και συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτό τις καινούριες προσλήψεις.
Ο χαρακτηρισμός αυτός στερείται κάθε νομικής, λογικής και πραγματικής βάσης, αποτελώντας ένα προκλητικό πρόσχημα για τη δίωξη εργαζομένων.
Η εμμονική άρνηση συμμόρφωσης με τη Δικαιοσύνη: Οι συνάδελφοί μας έχουν ήδη δικαιωθεί πρωτόδικα στα δικαστήρια, αποδεικνύοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέχρι πρότινος ο Δήμαρχος, διατύπωνε με όλους τους τρόπους ότι τα χέρια του είναι δεμένα με τη διάταξη Βορίδη. Ενώ ο νόμος πλέον δίνει το δικαίωμα στον Δήμαρχο να παραιτηθεί από την έφεση και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σταθμών, εκείνος επιλέγει εμμονικά τον δρόμο των δικαστικών διώξεων κατά των ίδιων των εργαζομένων του. Σε αντίθεση με Δημάρχους που ήδη προέβησαν σε άρση των εφέσεων και προχωρούν στην τακτοποίηση των εργαζομένων.
Τον Απρίλιο του 2026, από πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα αποφάσισε: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων Ε.Σ.Π.Α. που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ,Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε,Α., Κέντρα Κοινότητας κ.ά.).
Το “τυρί” της μοριοδότησης: Η επίκληση ενός νέου διαγωνισμού με αυξημένη μοριοδότηση αποτελεί καθαρό εμπαιγμό και στάχτη στα μάτια. Η μοριοδότηση δεν εξασφαλίζει καμία θέση εργασίας και αποτελεί φτηνό πρόσχημα για να καλυφθεί η μεθοδευμένη αντικατάσταση έμπειρου προσωπικού, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εργασιακή ανασφάλεια.
Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διάλυση των Παιδικών Σταθμών. Η στάση του Δημάρχου δείχνει πλήρη περιφρόνηση τόσο προς τους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη για να κρατηθούν όρθιες οι δομές, όσο και προς τις οικογένειες των συμπολιτών μας. Η ανανέωση των συμβάσεων ΕΣΠΑ είναι αυτονόητη και η μη ανανέωσή τους απαιτεί σοβαρότατο, αντικειμενικό λόγο, ο οποίος δεν υφίσταται.
Επιχειρήματα της διοίκησης, κάνοντας αναφορά σε έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, ερμηνεύονται κατά το δοκούν κατά πως εξυπηρετούν και σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν το εν λόγω προσωπικό.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
-Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. απόφ. 180/26-08-2026) που λήφθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης.
-Να αποσύρει άμεσα ο Δήμαρχος την έφεση κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης των εργαζομένων, αξιοποιώντας το ισχύον νομικό πλαίσιο.
-Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ΕΣΠΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επτά εργαζομένων ΠΕ Νηπιαγωγών που δεν ανανεώθηκαν.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν θα δεχτεί καμία απόλυση».
H θέση της διοίκησης
Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην οποία καταγγέλλεται ως «καταχρηστική, έωλη και αυθαίρετη» η μη ανανέωση των συμβάσεων επτά νηπιαγωγών, η δημοτική Αρχή ανέφερε:
«Ο Δήμος Χαλανδρίου υποχρεούται φέτος να εφαρμόσει τον νόμο των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας αρ. 4521/2018, που αφορά στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για παιδιά άνω των 4 ετών, ο οποίος προβλέπει ξεκάθαρα ότι οι νηπιαγωγοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα πρέπει πλέον να υπηρετούν στην εκπαίδευση, στα νηπιαγωγεία κατά συνέπεια, και όχι στην πρόνοια, δλδ στους Παιδικούς Σταθμούς. Η απόφαση αυτή είναι των αρμόδιων υπουργείων και ΟΧΙ του Δήμου Χαλανδρίου. Έχει ωστόσο λογική, δεδομένου ότι τα νήπια κάτω των 4 ετών χρειάζονται παιδαγωγούς αντίστοιχων σπουδών.
Ο Δήμος, τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου του αριθμού των παιδιών που εγγράφονταν στους Παιδικού Σταθμούς και εξαντλώντας τα περιθώρια που άφηνε η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ 17232/8.3.2019 ανανέωνε τις συμβάσεις των εν λόγω νηπιαγωγών ΠΕ και υπερασπίστηκε τις θέσεις τους στα δικαστήρια, παρουσία μάλιστα του δημάρχου Χαλανδρίου, όπως άλλωστε και όλων των 58 συμβασιούχων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς.
Τι άλλαξε φέτος; Το κύριο είναι ότι ο αριθμός των παιδιών που εγγράφηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, μειώθηκε κατά 60 (!) άτομα, με αποτέλεσμα οι νηπιαγωγοί ΠΕ να κρίνονται υπεράριθμοι.
Εξίσου καθοριστικό για την απόφαση είναι και το γεγονός ότι με το νέο ΠΔ 49 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 131/Α/24.8.2026, δηλαδή μόλις πριν από λίγες ημέρες, ορίσθηκαν οι ειδικότητες των εργαζόμενων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν αίτηση για μονιμοποίηση στην επικείμενη προκήρυξη διεκδικώντας θέση παιδαγωγικού έργου, αν έχουν 2 χρόνια προϋπηρεσία. Σε αυτές τις ειδικότητες ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι ΠΕ Νηπιαγωγοί, ακόμα κι αν υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή η απόφαση είναι του υπουργείου, ΟΧΙ του Δήμου Χαλανδρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, που διαμόρφωσε από τη μια πλευρά το νέο ΠΔ για τη νομιμοποίηση του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών, αλλά και η σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών που εγγράφηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς του Χαλανδρίου, ο Δήμος ΔΕΝ είχε άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει το υπεράριθμο του συγκεκριμένου προσωπικού.
Ως εκ τούτου, ανανέωσε το σύνολο των 73 συμβάσεων ΕΣΠΑ, των οποίων οι θέσεις εργασίας προβλέπονταν στον νόμο. Δεν μπορούσε όμως να ανανεώσει θέσεις, οι οποίες αφενός δεν προβλέπονται από τον νόμο και αφετέρου είναι υπεράριθμες.
Τέλος, σημειώνεται ότι, επειδή προφανώς είναι σε γνώση του υπουργείου το θέμα που έχει ανακύψει σε όλη την επικράτεια με τους νηπιαγωγούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, έχει συμπεριλάβει στο πρόσφατο ΠΔ 49 μια ειδική διάταξη, που προβλέπει ότι οι θέσεις υπηρετούντων ΕΣΠΑ μέχρι 31/6/2026, οι οποίες δεν προβλέπονται στο νέο ΦΕΚ, θα μετατραπούν σε θέσεις ΠΕ διοικητικών. Δίνει έτσι τη δυνατότητα, όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν να συνεχίσουν την εργασία τους».
Η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά
«Αυτό που ψηφίζουμε είναι ότι επτά άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Επειδή άλλαξαν το καθεστώς και είπαν όλα αυτά που λέτε για τα νηπιαγωγεία, επτά ανθρώπους τους διώχνουμε και λέμε «Δεν σας ανανεώνουμε τη σύμβαση». Με βάση νόμο που έφτιαξε το κράτος. Δεν είπα ότι τον έφτιαξε ο Δήμος τον νόμο. Το κράτος τον έφτιαξε και είπε ότι αυτούς τους διώχνουμε. Οι τύχη τους είναι άγνωστοι, έτσι όπως το ακούω εγώ. Δεν είναι ότι επειδή είναι νηπιαγωγοί θα τους βάλει κάπου να γίνουν νηπιαγωγοί. Πουθενά δεν θα τους βάλει. Με στρογγυλές κουβέντες, θα τους βάλει σε μια διαδικασία διαγωνισμού και μοριοδότησης. Αυτό δεν είναι; Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Θα μπορούσε να πει ότι “Έχω κενές οργανικές θέσεις στα νηπιαγωγεία”και τους βάζει νηπιαγωγούς αυτούς. Επτά από εδώ να τους βάλω εκεί. Θα μπορούσε να πει κάτι άλλο αν είχε πρόθεση να μην τους απολύσει. Τους έχει τόσα χρόνια και σέρνονται, τους έχει στην ανασφάλεια και γι’ αυτό ακριβώς τους έχει έτσι. Είναι ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός. Κρατάει τους ανθρώπους ομήρους όλα τα χρόνια. Για ένα κομμάτι ψωμί τους έχει και δουλεύουν και την τελευταία ώρα, την ύστατη στιγμή τώρα τους λέει «Εγώ σας βγάζω στον δρόμο».
Περί αυτού πρόκειται. Και ασφαλώς εμείς το καταδικάζουμε και νομίζω ότι κι εσείς το καταδικάζετε. Κανένας δεν λέει ότι αυτό είναι σωστό. Παρόλα αυτά συνεχίζεται. Το βλέπουν όλοι το παράλογο. Το βλέπουν όλοι ότι αυτό δεν είναι λογικό. Άρα από πίσω του υπάρχει μια δύναμη μεγάλη. Και η δύναμη αυτή είναι οι εκλογές και το ρουσφέτι, η ομηρία. Αυτή είναι. Αυτούς τους ανθρώπους τους επτά, λοιπόν, σήμερα που λέμε ότι εμείς δεν μπορούμε διότι ο νόμος απαγορεύει, τους πετάει στον δρόμο και τους αφήνει μετά από τόσα χρόνια δουλειά που είχαν. Και μάλιστα, τι δουλειά; Εμείς έχουμε από δύο τρία παιδιά και δεν τα κουμανταρίζουμε. Αυτά να κουμανταρίσουν εκατό μικρά να τσιρίζουν στο κεφάλι τους. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους τους πετάει και τους αφήνει να μπουν σε μια διαδικασία τέτοια και να τους μετατρέψει από την επιστήμη που είχαν, που ήταν οι νηπιαγωγοί, να τους κάνει ΠΕ διοικητικούς. Να κάνουν τι δηλαδή; Δηλαδή στην Ελλάδα περισσέψανε οι νηπιαγωγοί; Τα καλύψαμε τα νηπιαγωγεία, είμαστε όλα εντάξει και τώρα περισσεύουν και θα τους κάνουμε διοικητικούς; Η άρνησή μας έχει αυτό το χαρακτήρα. Δεν συναινούμε στην ανθρωποφαγία. Αυτή είναι κρατική ανθρωποφαγία. Και κάνει και τους Δήμους συνενόχους και αυτοί να λένε «Τι να κάνω τώρα; Έχω φτάσει με την πλάτη στον τοίχο. Να μην πάρω, να μην ξεκινήσω, να μην κάνω;». Αυτή είναι η επικεφαλίδα. Ότι αυτό το σύστημα, που είναι ο καπιταλισμός, τον εργαζόμενο τον έχει αναλώσιμο, τον ξεζουμίζει και κάποια ώρα του βγάζει έναν νόμο και τον πετάει στον δρόμο»

Aκολούθησε και σχετική ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ,
«Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου, καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ στις 26/08/2026 με την οποία απολύονται εφτά εργαζόμενοι του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών, με την πρόφαση ότι είναι υπεράριθμοι.
Η απόφαση αυτή έρχεται την ίδια ώρα που, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γινόταν συζήτηση για την ανάγκη επιπλέον αιθουσών σε νηπιαγωγεία του Δήμου, ενώ δεκάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και οι ελλείψεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Η διοίκηση, μαζί με τη συμπολιτευόμενη-αντιπολίτευση, συναίνεσαν στην απόλυση των εργαζομένων, παρά την προσπάθεια της Λαϊκής Συσπείρωσης να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη.
Για άλλη μια φορά, η διοίκηση του Σίμου Ρούσσου, με τη στήριξη των παρατάξεων «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» και «Χαλάνδρι στο Φως», στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους. Στόχος τους είναι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, παριστάνοντας τα «καλά και υπάκουα παιδιά» της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τη μία διαβεβαιώνουν τους εργαζόμενους ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και από την άλλη με την πρώτη ευκαιρία προχωρούν σε fast-track απολύσεις μέσα στον Αύγουστο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων. Δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους γίνονται πρωταγωνιστές των εξελίξεων και όχι δήμαρχοι-εντολοδόχοι των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδίων. Άλλωστε οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν δείξει στην πράξη ότι με την οργανωμένη πάλη μπορούν να βάζουν εμπόδια και να ανατρέπουν αντιλαϊκές επιλογές.
Καλούμε τον λαό του Χαλανδρίου να αντιδράσει στην απαράδεκτη αυτή απόφαση και να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων. Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις των επτά εργαζομένων!»









































































































