Επιστολή με αντικείμενο το πρόγραμμα της θερινής φύλαξης των παιδιών στα σχολεία έστειλε η Ένωση Συλλόγων Γονέων – Μαθητών Χαλανδρίου προς τον δήμαρχο Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεότητας, Αθλητισμού & Πολιτισμού Άρη Νόμπελη και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το κείμενο της επιστολής περιελάμβανε προτάσεις των γονέων για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι γονείς προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, ώστε -σε συνδυασμό με την αρωγή του Δήμου- ν’ αντιμετωπιστεί το «σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, της απασχόλησης των μαθητών κατά τους θερινούς μήνες. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος υπάρχουν, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε στον φετινό προϋπολογισμό σχετικό κονδύλι 10.000 ευρώ.
Προτάσεις γονέων
Οι προτάσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων – Μαθητών είναι οι ακόλουθες:
● Η διάρκεια του προγράμματος να είναι από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, από 8.00 π.μ. έως 16.00 μ.μ.
● Το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε τέσσερα δημοτικά σχολεία, ώστε να καλύπτεται γεωγραφικά όλος ο Δήμος Χαλανδρίου.
● Ενδεικτικά, στην κατάρτιση του προγράμματος προτείνονται τα εξής:
8.00 – 10.00 (Αθλητισμός).
10.00 – 12.00 (Ζωγραφική).
12.00 – 14.00 (Χορός).
14.00 – 16.00 (Διάβασμα παρα-μυθιού).
● Σε κάθε σχολείο να υπάρχει υπεύθυνος με παιδαγωγικές γνώσεις (δάσκαλος, νηπιαγωγός), ο οποίος θα έχει την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή του έργου. Επίσης να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη ειδικευόμενοι, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους με βάση το πρόγραμμα (σκάκι, αθλητισμός, χορός, θέατρο, ζωγραφική, παρουσίαση βιβλίου κ.λπ.).
Η Ένωση προχώρησε ακόμα ένα βήμα, ζητώντας τον Δήμο να τον βοηθήσει επί του πρακτέου και μέσω των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που έχει. Έτσι, προτείνει να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες και το προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος στα εξής ΝΠΔΔ: Φιλαρμονική, ΟΝΑ, ΔΕΠΑΧ και Αετοπούλειο.
Επίσης, τα μέλη της Ένωσης ζητούν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να διερευνήσει τις ανάγκες των σχολικών κτηρίων, προκειμένου να υπάρξουν οι ανάλογες παρεμβάσεις σε περίπτωση που κάποια σχολικά κτήρια χρειάζονται προσαρμογές (π.χ. εγκατάσταση κλιματιστικού μηχανήματος, ανεμιστήρων οροφής, ψύκτες κ.λπ.).
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη πρόβλεψη για τη συντήρηση και καθαριότητα των χώρων, στους οποίους θα βρίσκονται τα παιδιά, καθώς και η ιατρική κάλυψη των μαθητών, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιατρείο. Τέλος, προτείνεται το Γραφείο Παιδείας να ενημερώσει τους αντίστοιχους διευθυντές των σχολείων, στα οποία θα διενεργηθεί το πρόγραμμα, καθώς και τις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συντονισμός και κάλυψη του απαιτούμενου κόστους.
«Είμαστε σίγουροι ότι με τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους μαθητές και τις οικογένειές τους ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης το οποίο να καταστεί θεσμός για τον Δήμο μας και ν’ αποτελέσει μια ευχάριστη ανάμνηση για κάθε μικρό μαθητή», καταλήγει στην επιστολή της η ‘Ενωση.
Αρης Νόμπελης: «Σύμπλευση Δήμου κι Ένωσης»
Ο αντιδήμαρχος Άρης Νόμπελης, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, τόνισε ότι «υπάρχει σύμπλευση του Δήμου και της Ένωσης σε πολλά σημεία της επιστολής».
Σύμφωνα με τον κ. Νόμπελη, τελικά επιλέχθηκαν δύο σχολεία, στο Κάτω Χαλάνδρι και στο Άνω Χαλάνδρι, προκειμένου να μην «σπάσουν τα χρήματα σε πολλά κομμάτια», όπως ανέφερε.
Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού από τα προαναφερθέντα Ν.Π. του Δή-
μου, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό από τη Φιλαρμονική και το Αετοπούλειο (συγκεκριμένα δάσκαλοι μουσικής) για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών.
Ανθή Σουρτζή