Για «προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στην Αυτοδιοίκηση αναφορικά με τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος των προηγούμενων ημερών» έκανε λόγο ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και την εκπομπή των Γιώργου Ψάλτη & Πόπης Χατζηδημητρίου, ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από κάθε δυσκολία που έχει ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει προβλήματα, γίνεται μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όταν όλοι φταίνε όμως, κανένας δεν ευθύνεται τελικά. Έγινε μια απαράδεκτη προσπάθεια μετάθεσης στους δήμους ευθυνών που δεν τους ανήκουν από ανθρώπους που πραγματικά δεν ξέρουν τι γίνεται στην Αυτοδιοίκηση».
«Την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή κρίση. Οι άνθρωποι των ΟΤΑ, από τον τελευταίο εργαζόμενο έως το δήμαρχο, εκχιόνισαν, φόρτωσαν αλάτι, επέβλεψαν την κοπή των δέντρων, έδωσαν μια μεγάλη μάχη να κρατηθούν οι πόλεις όρθιες και βρήκαν απέναντί τους μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για τα δέντρα (που παρέσυραν τα καλώδια της ΔΕΗ)», πρόσθεσε.
«Μόλις δύο διακοπές ρεύματος λόγω πτώσης δέντρων»
Ο «πρώτος πολίτης» της πόλης ανέφερε ότι από τις καταγγελίες των πολιτών προς τον Δήμο ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που η διακοπή ρεύματος οφειλόταν σε πτώση κλαδιών. «Στο Χαλάνδρι το δίκτυο έπεσε σε αρκετές περιοχές. Η εικόνα που έχουμε -οι δήμοι δεν ελέγχουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ- είναι ότι οι εκτεταμένες διακοπές σε αρκετές γειτονιές δεν προήλθαν από πτώσεις δέντρων αλλά στους μετασχηματιστές που σκάσανε ή στα προβλήματα με την τάση που έρχεται από άλλες περιοχές. Σε γνώση δικιά μας είναι μόλις δύο περιπτώσεις που η διακοπή ρεύματος οφείλεται σε πτώση δέντρων», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε και στην τεράστια απώλεια φυτικού κεφαλαίου, με τα εκατοντάδες κλαδιά και κορμούς που κόπηκαν, υποστηρίζοντας: «Έγινε μεγάλη ζημιά με τα δέντρα που έπεσαν. Το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε είναι μεγάλο και αυτή θα έπρεπε να είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας, πώς δηλαδή θα το αναπληρώσουμε. Χθες και σήμερα (22-23 Φεβρουαρίου) τα συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου επενέβησαν σε 300 σημεία στο Χαλάνδρι».
Αναφορικά με το εξώδικο που ο Δήμος απέστειλε στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Σίμος Ρούσσος εξήγησε: «Ήταν μια κίνηση άμυνας απέναντι στην παραπληροφόρηση των προηγούμενων ημερών, επιπλέον είχαν περάσει πέντε μέρες (19 Φεβρουαρίου) και το ρεύμα δεν είχε αποκατασταθεί. Όση κατανόηση να δείξει κάποιος σε μια δυσκολία άμεσης αποκατάστασης -που είναι λογικό σε 24 και 48 ώρες οι λίγοι άνθρωποι που δουλεύουν στον ΔΕΔΔΗΕ όπως και σε όλο το Δημόσιο δυσκολεύονται να αποκαταστήσουν τέτοιας έκτασης βλάβες- το πενθήμερο είναι απαράδεκτο».
«Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να μπουν φώτα στο Πάτημα»
«To δίκτυο του Διαχειριστή είναι σε κακή κατάσταση, αυτό δεν το έδειξε μόνο η κακοκαιρία. Από το 2014, που έχω αναλάβει, είμαστε σε μια μόνιμη αντιπαράθεση με τον ΔΕΔΔΗΕ γιατί κάθε τρεις και λίγο σβήνουν κολώνες δημοτικού φωτισμού, δεν συντηρείται το δίκτυο, δεν αλλάζουν οι μετασχηματιστές, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη συντήρηση και ανταπόκριση των υπηρεσιών του Οργανισμού προς το Δήμο, πολλά χρόνια τώρα», υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Έχουμε τρεις συμβάσεις με τον Διαχειριστή για να μπουν φωτιστικά στο Πάτημα. Από το 2015, τις έχουμε πληρώσει και από τότε δεν έχουν εκτελεστεί. Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μια υπηρεσία διαλυμένη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις συντηρήσεις αλλά και σε άλλες δράσεις», είπε ο ίδιος.
«Περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης»
Στο ερώτημα των δημοσιογράφων πώς μπορεί να ασκήσει πίεση ο Δήμος για να λυθεί το θέμα, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης σημείωσε: «Για τα θέματα αυτά έχουμε απευθύνει δυο εξώδικα στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη συντήρηση του δικτύου και για τη μη υλοποίηση των συμβάσεων. Δυστυχώς οι δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης να αντιδράσει είναι περιορισμένες. […]».
«Ας αναρωτηθούν αυτοί που απαξιώνουν χρόνια την Αυτοδιοίκηση, που απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες για άλλους σκοπούς και ας αναρωτηθούν κι αυτοί που έχουν οδηγήσει τον ΔΕΔΔΗΕ στην κατάσταση να λειτουργεί με 600 λιγότερα άτομα, πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιες βλάβες. Ακόμα και στο Δήμο μας έχουμε να μαζέψουμε σήμερα κλαδιά σε 300-400 σημεία με 10 άτομα ( στην υπηρεσία Πρασίνου), όταν το 2009, απ’ ότι μαθαίνω στο Δήμο υπηρετούσαν 70 άνθρωποι. Φωνάζουμε σε ώτα μη ακοώντων», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
«Εμείς πληρώνουμε κάθε τρεις μήνες για να ανανεώνουμε τη σύμβαση που δεν εκτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία ο Δήμος δέχεται πίεση από τους δημότες, που δεν μπορούν να μένουν σε δομημένη περιοχή χωρίς φώτα στο δρόμο», κατέληξε ο κ. Ρούσσος.
Aκούστε όλη τη συνέντευξη παρακάτω:
Δείτε επίσης: Κίνδυνος από πτώση κλαδιών στη Ρεματιά – Έκκληση του Δήμου στους πολίτες