Αναφερόμενος στη γενική συνέλευση της ΦΛΥΑ», την χαρακτήρισε «τελείως αποδυναμωμένη» και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς να ρωτάει κανένα, εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση στην οποία την απόλυτη πλειοψηφία την έχει η διοίκηση. Η γενική συνέλευση, δηλαδή ο μέτοχος που εκφράζει το μετοχικό κεφάλαιο του Δήμου, είναι αδύναμος. Αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τα οικόπεδα ή να ακυρώσουμε συμβάσεις δεν θα μπορούμε. Αντίθετα θα είμαστε υποχρεωμένοι να “κληρονομήσουμε” τις προγραμματικές συμβάσεις, καθώς και τις χρήσεις που θα έχουν αυτά τα οικόπεδα, αλλά και τα έργα που θα έχει κάνει εκεί ο ιδιώτης, με μορφή αυτοχρηματοδότησης για μια δεκαετία ή εικοσαετία».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ανδρεόπουλο κινήθηκε και η κ. Κυριακή Γκότση, μέλος της παράταξης «Χαλάνδρι Φιλική Πόλη». Η κ. Γκότση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την παραχώρηση των οικοπέδων στη ΦΛΥΑ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ακόμα δεν συστάθηκε η επιχείρηση και δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και εμείς της δίνουμε να διαχειριστεί την περιουσία του Δήμου;». Απευθυνόμενη, δε, στους συναδέλφους του αναρωτήθηκε: «Έχω την απορία τι ρόλο παίζουμε εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο;», για να καταλήξει κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση των θεμάτων» που αφορούν στην ΦΛΥΑ και έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Δήμοι Α.Ε» και δήμαρχοι «μάνατζερ»
Μετά την παραχώρηση των προαναφερόμενων χώρων στην ΦΛΥΑ, σύμφωνα με την επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία» Λούλα Καρατζά, «το επόμενο βήμα θα είναι να ζητάμε άδεια προκειμένου να μπούμε στο δημαρχείο». Παράλληλα, αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «στόχος τους είναι, μέσα από εταιρείες όπως η ΦΛΥΑ, να μετατρέψουν τους δήμους σε Ανώνυμες Εταιρείες και τους δημάρχους σε μάνατζερ».
Ο κ. Κώστας Ανδριτσόπουλος, της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», αναρωτήθηκε με τη σειρά του ποια θα είναι η συνέχεια, εάν τα παραπάνω οικόπεδα -που είναι και τα μοναδικά που έχουν μεγάλη αξία, όπως είπε- δοθούν σαν «προίκα» στην Α.Ε. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου σε ιδιώτες αποτελεί ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη λογική της ιδιωτικοποίησης.
Ο μοναδικός σύμβουλος της μειοψηφίας που τοποθετήθηκε υπέρ της παραχώρησης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αναγέννηση» Νίκος Πανταζής. Μάλιστα δικαιολόγησε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ΦΛΥΑ ως εξής: «Αυτές οι επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες από τον Δήμο». Ωστόσο διευκρίνισε ότι η θετική ψήφος ισχύει για όσο είναι εξασφαλισμένο το ότι η εταιρεία θα κάνει αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου προς όφελος των πολιτών και όχι με σκοπό να βγάλει κέρδος, ή παραχωρώντας τους χώρους αυτούς σε ιδιώτη. «Εκεί θα είμαστε αντίθετοι 100%», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από τη διοίκηση και τον κ. Πανταζή, ενώ αποσύρθηκε το έτερο θέμα που αφορούσε στον ορισμό εκπροσώπου του μετόχου – Δήμου Χαλανδρίου, στη «ΦΛΥΑ Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία». Κι αυτό, καθώς διατυπώθηκαν ενστάσεις από το Σώμα ως προς τη διατύπωση της πρότασης, αφού δεν διευκρινίστηκε μέσα από την εισήγηση για ποιο όργανο της εταιρείας θα οριζόταν εκπρόσωπος.
Ανθή Σουρτζή