Ψηλά στη δική σας ατζέντα προτεραιοτήτων βρίσκονται συχνά θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Θεωρείτε ότι υστερεί ο Δήμος σε αυτό τον τομέα; Τι πρέπει να γίνει;
Είναι γεγονός ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο διπλασιασμός του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου. Οι ανάγκες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς εκατοντάδες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές κάθε χρόνο.
Το βασικό πρόβλημα των παιδικών σταθμών είναι ότι δεν στελεχώνονται με το αναγκαίο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία. Για τη φετινή σχολική χρονιά εγκρίθηκαν συμβάσεις μίσθωσης έργου με αντικείμενο τελείως άσχετο από το πραγματικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι ως παιδαγωγοί, για να μπορέσει ο δήμαρχος, όπως ισχυρίζεται, να αποσπάσει την έγκριση αυτών των συμβάσεων.
Επιπλέον, ο προγραμματισμός για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και βέβαια υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές εμπλοκές του ΑΣΕΠ.
Εμείς έχουμε αναδείξει πολλές φορές ότι παραβιάζεται ο ισχύων κανονισμός σε ό,τι αφορά την αναλογία παιδιών/βρεφών ανά παιδαγωγό, καθώς και ότι το προσωπικό παραμένει απλήρωτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια την εργασιακή ανασφάλεια και την απαξίωση. Επίσης, εκτιμάμε ότι ο δήμαρχος και η διοίκηση του Νομικού Προσώπου πρέπει να συνεργάζονται με τους συλλόγους γονέων και όχι να τους βλέπουν ως αντιπάλους. Δυστυχώς, πολλές φορές θεωρείται από τη διοίκηση ότι οι σύλλογοι βάζουν εμπόδια στο έργο της και μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί η δράση τους στα μάτια των γονέων.
Πιστεύετε ότι το θέμα είναι στο πώς μια διοίκηση ασκεί κοινωνική πολιτική ή τι διαθέσιμους πόρους έχει για να την ασκήσει;
Πιστεύω ότι είναι θέμα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων. Τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Χαλανδρίου δεν έθεσαν ως προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Θα μπορούσαν να διεκδικηθούν πόροι από την πλευρά του Δήμου, για παράδειγμα μέσα από την επιβολή και κυρίως τη διασφάλιση είσπραξης αυξημένων δημοτικών τελών για τις οχλούσες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εμείς θεωρούμε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Το ζήτημα, βέβαια, έχει σχέση και με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική απέναντι στους δήμους, με την αφαίρεση ή παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων.
Ένα άλλο θέμα είναι οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτές;
Είναι ένα σημαντικό θέμα, που έχει αναδείξει και η εφημερίδα σας. Εμείς έχουμε καταθέσει από το 2008 στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία ζητήσαμε από τον Δήμο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 909 και 910 του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ καταψηφίσαμε όλες τις χωροθετήσεις πινακίδων στα όρια της πόλης, μιας και αρνούμαστε να γίνουμε συνυπεύθυνοι στα ατυχήματα που αυτές προκαλούν.
Υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια ότι ο Δήμος έχει όλο το απαραίτητο θεσμικό οπλοστάσιο στη διάθεσή του για να προχωρήσει στην αποξήλωση όλων των διαφημιστικών πινακίδων. Δυστυχώς, όμως, δεν το κάνει. Έτσι, η πόλη μας έχει κατακλυστεί από «νόμιμες» και παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Ο δήμαρχος «ρίχνει το μπαλάκι» στην κεντρική εξουσία, η ευθύνη όμως είναι δική του. Υπενθυμίζουμε ότι με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, ο δήμαρχος Γαλατσίου προχώρησε στην αφαίρεση όλων των διαφημιστικών πινακίδων στην περιοχή του.
Είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι τα έσοδα του Δήμου από την εκχώρηση διαφημιστικών πινακίδων είναι πολύ σημαντικά και άρα ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει να τις αφαιρέσει. Εμείς θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία και δεν αντισταθμίζεται με τα όποια έσοδα του Δήμου.
Όλα αυτά τα χρόνια η παράταξή σας θέτει και το ζήτημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τόσο από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όσο και, πρόσφατα, από την εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi στον Δήμο. Τι σας οδηγεί σε αυτή τη στάση;
Έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη λειτουργία του Wi-Fi, αλλά και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου επισημαίνει ότι οι ακτινοβολίες του ασύρματου δικτύου ευθύνονται για πολλές βιολογικές βλάβες. Θεωρούμε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το ασύρματο διαδίκτυο και να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Ζητάτε, δηλαδή, να καταργηθεί η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, ένας τρόπος επικοινωνίας τόσων ανθρώπων;
Ναι, πρώτον επειδή υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και δεύτερον επειδή υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως οι οπτικές ίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό.
Όσον αφορά στο ασύρματο δίκτυο, πρέπει να ξέρετε ότι μιλάμε για 15 σταθμούς με 45 κεραίες, που έχουν ακτίνα περίπου 60 μέτρων καθεμία. Άρα, είναι αστείο να μιλάμε για κάλυψη του Χαλανδρίου των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Από την άλλη, οι επιδράσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας από το ασύρματο δίκτυο πρέπει να συνυπολογιστούν αθροιστικά με τις επιδράσεις από την ακτινοβολία τουλάχιστον 50 σταθμών, με απροσδιόριστο αριθμό κεραιών, σε όλη την πόλη, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των παράνομων κεραιών, που σίγουρα υπάρχουν.
Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να προστατεύει τους δημότες και όχι να παίρνει πρωτοβουλίες τέτοιου χαρακτήρα. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχουν λύσεις επικοινωνίας ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές, όπως η τεχνολογία των οπτικών ινών.