Η λογική του κέρδους σε βάρος της ποιότητας ζωής
Ένα άλλο θέμα που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τον Δήμο είναι το ζήτημα του Carrefour, στην ανέγερση του οποίου δηλώσατε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή σας. Πώς κρίνετε τους σχετικούς χειρισμούς της διοίκησης;
Όντως, από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε την απόφαση προέγκρισης άδειας λειτουργίας του σούπερ-μάρκετ που εξέδωσε η Δημαρχιακή Επιτροπή για πρώτη φορά πριν από 2,5 χρόνια. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη συστηματική παραβίαση της πολεοδομικής νομοθεσίας, που έχει μετατρέψει ήδη το Χαλάνδρι σε υπερτοπικό κέντρο.
Εκτιμήσαμε -και επιβεβαιωθήκαμε- ότι θα επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά η ευρύτερη περιοχή Τούφας, Μεταμόρφωσης, Φραγκοκκλησιάς. Πρωτοστατήσαμε στις πρωτοβουλίες των πολιτών για να ακυρωθεί η εκχώρηση ενός ακόμη χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ασκήσαμε έντονη κριτική στον δήμαρχο και στα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής γιατί, ενώ τρεις αλλεπάλληλες αποφάσεις τους προσέκρουσαν σε αντίστοιχες ακυρωτικές αποφάσεις των οργάνων της περιφέρειας, επιτρέπουν ακόμα να λειτουργεί το σούπερ-μάρκετ με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
Μας προβληματίζει, επίσης, το γεγονός ότι η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για σφράγιση του σούπερ-μάρκετ στις 8 Δεκεμβρίου 2009 δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, επειδή η εταιρεία Carrefour-Μαρινόπουλος κατέθεσε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Περιφέρειας, η οποία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς, όμως, κανένα σκεπτικό. Αντίθετα, μάλιστα, η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και υγειονομικές διατάξεις.
Ωστόσο, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η πόλη κερδίζει αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος…
Μιλάμε για έναν πεζόδρομο, μια πλατεία και μια παιδική χαρά συνολικού κόστους 250.000 ευρώ. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τα 1.500 τ.μ. πίσω από το σούπερ μάρκετ, στις οδούς Αρτεμισίου και Σιδηροκάστρου, έχουν χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος. Από αυτά, οι δύο πεζόδρομοι και οι 15 θέσεις στάθμευσης καταλαμβάνουν περίπου 650 τ.μ. και το ερώτημα είναι, για μια τόσο μικρή παιδική χαρά, που απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής, τι χρειάζονται τόσες θέσεις στάθμευσης;
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές οι θέσεις στάθμευσης εξυπηρετούνται από τους πεζόδρομους. Πεζόδρομοι με κυκλοφορία αυτοκινήτων είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Εμείς επιμείναμε ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτός ο μικρός χώρος, που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για να γίνουν οι θέσεις στάθμευσης, και αναρωτιόμαστε αν τα 250.000 ευρώ ήταν για να διαμορφωθεί ο κοινόχρηστος χώρος ως προσφορά του σούπερ-μάρκετ στους πολίτες ή για να αγοραστεί από το σούπερ-μάρκετ ένα τμήμα κοινόχρηστης γης για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πελατών του;
Τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει στο Χαλάνδρι την τελευταία επταετία σε σχέση και με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου;
Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή συνέχισαν με συνέπεια την πολιτική των προκατόχων τους τα τελευταία 25 χρόνια. Είναι δέσμιοι των επιλογών της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και ιδιοτελών, μεγάλων ή μικρών, συμφερόντων, με μια λογική θεοποίησης του κέρδους, που έχει συσσωρεύσει μπετόν και αυτοκίνητα σε βάρος της φύσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Επιπροσθέτως, η επιλογή της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού και οι κατευθύνσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου δείχνουν ότι η διοίκηση κινείται στην κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης του Χαλανδρίου ως επιχειρηματικού και διοικητικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής, γι’ αυτό και συναινεί σε καταστροφικές επιλογές, όπως η μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών στον χώρο του Νομισματοκοπείου.
Αν αυτή η στρατηγική επιλογή υλοποιηθεί, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης αλλά και στη βιωσιμότητα των υπαρχουσών επιχειρήσεων.
Υπάρχει κάτι καλό που έχει γίνει μέσα σε αυτή την επταετία;
Πιστεύω ναι, όπως, για παράδειγμα, το ότι υποχρεώθηκε ο δήμαρχος, μετά από παλινωδίες περίπου πέντε χρόνων, που είχαν ως αποτέλεσμα και την καταστροφή του διατηρητέου κτίσματος, να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη. Στον βαθμό που η απόφαση αυτή υλοποιηθεί, θα είναι μια θετική εξέλιξη και, βέβαια, θα είναι αποτέλεσμα των αγώνων των πολιτών της περιοχής, στους οποίους είχαμε ως χώρος σημαντική συμβολή.
Επίσης, θετική εξέλιξη είναι και η αφαίρεση των παράνομων στεγάστρων στην κεντρική πλατεία, που ανέφερα πριν, η οποία επίσης συνδέεται με τους αγώνες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.