Τους έντονους προβληματισμούς του ως προς τη δυνατότητα επιτυχίας του νέου «καλλικρατικού» μοντέλου στην αυτοδιοίκηση, καταθέτει στην πρώτη συνέντευξή του ως περιφερειακός σύμβουλος στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο απερχόμενος δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.
Συνέντευξη στην Αρετή Κοτσολάκου
Ο κ. Ζαφειρόπουλος στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για έλλειψη προγραμματισμού όσον αφορά αφενός τη διασφάλιση των πόρων και αφετέρου την κατανομή των αρμοδιοτήτων στις διάφορες νέες δομές, γεγονός που εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης εις βάρος των πολιτών, ενώ, όπως λέει στηρίζει τις ελπίδες του στην ευσυνείδητη λειτουργία πολιτικού και υπαλληλικού προσωπικού.
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών κάνει λόγο για «θετικό απολογισμό», ενώ στρέφει τα βέλη του κατά «ομογάλακτων» δημάρχων της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που όπως λέει, «αλληθώρισαν» κατά την προεκλογική περίοδο.
Παράλληλα, ο κ. Ζαφειρόπουλος καταγράφει τα κυριότερα προβλήματα του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Μιλώντας για το Χαλάνδρι, εκτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα ως επιβράβευση των προσπαθειών τής επί οκτώ χρόνια διοίκησής του, ενώ πλέκει το εγκώμιο του νέου δημάρχου Γιώργου Κουράση.
Τέλος, ο απερχόμενος δήμαρχος «ανοίγει τα χαρτιά του» για τις μελλοντικές του βλέψεις και επιδιώξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι έχει «δικαίωμα στο όνειρο».
Κύριε Ζαφειρόπουλε, από τη νέα χρονιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έρθει αντιμέτωπη με τις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης». Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Χαλανδρίου γι’ αυτή τη νέα πραγματικότητα; Εκτιμάτε ότι θα είναι ομαλή η μετάβαση από το παλαιό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου στο «καλλικρατικό»;
«Το πρώτο σημαντικό θέμα είναι ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διαθέτει πιστοποίηση ISO σε όλες τις υπηρεσίες του. Τόσο η διοικητική δομή του όσο και το στελεχικό δυναμικό του είναι σε αρκετά καλό επίπεδο. Θεωρώ επίσης ευχής έργον ότι συνεχίζει δήμαρχος από την ίδια παράταξη. Γιατί ο Γιώργος Κουράσης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δεξί μου χέρι όλα αυτά τα χρόνια, είναι άνθρωπος που γνωρίζει όλα τα θέματα. Επομένως, δεν θα χρειαστεί μεγάλη περίοδο προσαρμογής. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, από την πλευρά της παράταξής μας, που είναι έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό είναι θετικό σε σχέση με τον χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Βέβαια, για όλους ισχύει ότι η πρώτη περίοδος είναι περίοδος προσαρμογής. Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε πρόβλημα συνένωσης με άλλον δήμο, κάτι που θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Άρα εκτιμώ ότι θα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους».
Επιβράβευση από τους Χαλανδραίους
Ύστερα από οκτώ χρόνια στο αξίωμα του δημάρχου της πόλης, τι θεωρείτε ότι αφήνετε στους Χαλανδραίους;
«Έναν καλά οργανωμένο δήμο, σε πολύ καλό οικονομικό επίπεδο σε σχέση με τους περισσότερους δήμους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύεται και από την ψήφο των Χαλανδραίων στις εκλογές. Διότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια σαφής επιβράβευση προσπαθειών της διοίκησής μας. Η επιβράβευση αυτή επιβεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο στο πρόσωπο του Γιώργου Κουράση, που είναι ένας άνθρωπος με πολυετή εμπειρία και παρουσία στα δημοτικά συμβούλια. Άλλωστε, ήταν ένας βασικός συνεργάτης μου, το «δεξί μου χέρι» όπως θα λέγαμε.
Από εκεί και πέρα, όποιος επισκεφθεί το Χαλάνδρι θα δει τα νέα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, την παιδική βιβλιοθήκη, το γήπεδο ποδοσφαίρου. Επίσης, την ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, που έδωσε στην πόλη μας την ταυτότητα που της έλειπε. Τέλος, οι δεκάδες αναπλάσεις σε πλατείες και παιδικές χαρές, οι πεζόδρομοι, οι ποδηλατόδρομοι… Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για το έργο που έγινε, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς. Γι’ αυτό οι πολίτες, ασχέτως αν δεν ξανακατέβηκα εγώ ως δήμαρχος, ψήφισαν με βάση και το έργο μας».
Ωστόσο, παρά τα έργα που αναφέρετε, ήδη έχει εμφανιστεί στον Δήμο σημαντικό πρόβλημα στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξαιτίας και της μείωσης των ΚΑΠ. Θεωρείτε ότι αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη της κεντρικής διοίκησης;
«Θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα κινήσεων πανικού της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και πολλοί πολιτικοί έχουν καταληφθεί από πανικό λόγω της οικονομικής κρίσης και της παρουσίας της τρόικας. Νομίζω ότι αν ήταν πιο καλά ενημερωμένοι και συντονισμένοι και αν είχαν κοινούς στόχους, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν πολύ.
Χαρακτηριστικά, με τους παιδικούς σταθμούς, δεν είναι μόνο η μείωση των ΚΑΠ, αλλά και το φαινόμενο που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με τις συμβάσεις έργου αλλά και το μόνιμο προσωπικό, όπου τη μια εβδομάδα μας έλεγαν ότι μπορούμε να πάρουμε και την επόμενη ότι δεν μπορούμε.
Αυτό αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν οι δήμοι ή ότι έχουν θεωρήσει ότι οι δήμοι είναι ο κουβάς που πετάμε αυτά που δεν θέλουμε. Αυτό είναι το λάθος τους και είναι τραγικό. Γιατί οι δήμοι είναι η απόληξη του κράτους στην τοπική κοινωνία. Άρα, όταν υπονομεύουν αυτοί οι κύριοι από τα κεντρικά γραφεία τους τη λειτουργία των δήμων στην τοπική κοινωνία, είναι σαν να φέρνουν τους πολίτες εναντίον τους.
Εμείς, ως Δήμος, κάναμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονταν για να μπορέσουν να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί. Παρ’ όλα τα προβλήματά μας, δεν ανεβάσαμε τα τροφεία, ενώ το προσωπικό έχει βοηθήσει πολύ την κατάσταση. Πιστεύω όμως ότι με το κλείσιμο της χρονιάς τα μαντάτα δεν θα είναι ευχάριστα. Ευελπιστώ με την κατασκευή των δύο νέων παιδικών σταθμών, να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε μακροπρόθεσμα τα χρήματα για τη λειτουργία των σταθμών.
Σαφώς δεν είναι ευχάριστα τα πράγματα. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και ένα από τα παράπονα τόσο των πολιτών όσο και τα δικά μας, είναι ότι οι κεντρικές διοικήσεις πρέπει να λειτουργούν πιο γρήγορα».