Τι βαθμό ανεξαρτησίας πιστεύετε ότι έχει η αυτοδιοίκηση ώστε να παράξει έργο ανεξάρτητα από τις κρατικές κατευθύνσεις και επιχορηγήσεις;
Η έννοια της ανεξαρτησίας δεν ταυτίζεται με την έννοια της αυτοχρηματοδότησης. Το γεγονός ότι ο δήμος αντλεί πόρους από το κράτος ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι έχει τα χέρια του δεμένα. Η ανεξαρτησία δεν βρίσκεται στην κατανομή των πόρων, αλλά στη χρήση τους. Με αυτή την έννοια η τοπική αυτοδιοίκηση είναι όσο ανεξάρτητη θέλουν και αντέχουν οι εκπρόσωποί της. Μόνο σε σχέση με τους πόρους που αντλεί από τους πολίτες θα έπρεπε να είναι δεσμευμένη, αλλά εκεί παρατηρούμε το αντίθετο.
Έχουν οι δήμοι περιθώρια αντίστασης, π.χ. θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάργηση των Νομικών Προσώπων κόντρα στις κυβερνητικές επιταγές;
Είναι ένα γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες αναρίθμητα νομικά πρόσωπα, πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να χρειάζονται, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων και δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα ακόμη και στο έλεγχο της λειτουργίας τους. Για να είμαι ξεκάθαρη, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη Νομικών Προσώπων.
Επίσης όμως χρειάζεται αναδιάρθρωση, με δικαιοσύνη, ορθολογικό σχεδιασμό, στρατηγική και βεβαιωμένη διαπίστωση της ανάγκης ύπαρξης τους. Ούτε επανάσταση ούτε κατάργηση.
Μπορούν οι δήμοι να χαράξουν πολιτική και όχι απλά να διαχειρίζονται προβλήματα; π.χ περιβάλλον, κοινωνική πολιτική, υποδομές κ.α.
Πολύ σωστά τα λέτε. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Οι δήμοι μπορούν και οφείλουν να χαράξουν πολιτική, κάτι που προφανώς δεν έπραξαν οι σχηματισμοί που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πόλη τα τελευταία χρόνια. Οι σχεδιασμένες πολιτικές έλειψαν από το δήμο, υπονομεύοντας το συμφέρον των πολιτών. Οι δημοτικοί άρχοντες λειτούργησαν μόνον ως διαχειριστές (και όχι καλοί) με συνέπεια να λείψουν οι μεταρρυθμίσεις, η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση και συχνά η διαφάνεια. Η λογική του δημάρχου – διαχειριστή υποβάθμισε το Χαλάνδρι.
Η εμπειρία σας ως δημοσιογράφου πιστεύετε ότι θα σας φανεί χρήσιμη στα νέα σας καθήκοντα;
Ένας δημοσιογράφος, και μάλιστα με θητεία ρεπόρτερ, έχει την υποχρέωση να κινείται διαρκώς μέσα στην κοινωνία. Να αφουγκράζεται προβλήματα, να διεισδύει σε αυτά, να ασκεί κριτική και έλεγχο, να «σκάβει» κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και να βρίσκει λύσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το καλό της πόλης που κατοικεί.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήσασταν υποψήφια βουλευτής επικρατείας με τη ΔΗΜΑΡ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα θέτατε ξανά υποψηφιότητα;
Προτεραιότητα μου αποτελεί η συμμετοχή μου στη δημοτική κίνηση «Χαλάνδρι η Πόλη μας». Επιπλέον απεύχομαι – με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον – το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρώ ότι θα αποδειχτεί ωφέλιμη για τη χώρα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.
Πιστεύετε ότι πιθανές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα επηρεάσουν τις δημοτικές εκλογές και με ποιο τρόπο;
Δε βλέπω πιθανό το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών το Σεπτέμβριο. Αν ωστόσο αυτό που θέλετε να με ρωτήσετε αφορά στη συσχέτιση ή ταύτιση της ψήφου των βουλευτικών με εκείνη των δημοτικών εκλογών, θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια οι έλληνες πολίτες τείνουμε να διακρίνουμε τις δύο εκλογικές διαδικασίες. Στις δημοτικές εκλογές έχουμε την τάση – και σωστά να ψηφίζουμε όχι ορμώμενοι από την κομματική μας προτίμηση, αλλά με κριτήριο το συμφέρον της πόλης μας.