Η έλλειψη του προσωπικού δημιούργησε την ανάγκη:
1) Πρόσληψη λογιστή και η υποτιθέμενη απασχόληση των πρόεδρων και αντιπρόεδρων έφερε την δικαιολογία της αμοιβής τους από τα χρήματα των ΣΕ. Σημειώνουμε ότι στον απολογισμό της Β΄θμιας ΣΕ έχει εγγραφεί ποσό 120.000 ευρώ, ως αμοιβές τρίτων (;;;;)
2) Δεν μπορούν να γίνουν επίσημοι διαγωνισμοί για την αγορά χαρτικών, ειδών καθαριότητας, πετρελαίου και συντηρητών ασανσέρ και καυστήρων. Επιτέλους για το 2013-14 την προμήθεια του πετρελαίου θα την κάνει ο Δήμος μαζί με τα καύσιμα που χρειάζεται για τα κτίρια που χρησιμοποιεί.
Προέκυψαν όμως και άλλα γενικότερα προβλήματα:
1) Στα σχολεία του Χαλανδρίου κυρίως στα ΕΠΑΛ και δευτερευόντως στα σχολεία του Πατήματος φοιτούν μαθητές που είναι δημότες άλλων δήμων όποτε ο δήμος Χαλανδρίου χρηματοδοτεί τους γειτονικούς δήμους.
2) Πριν τον Καλλικράτη οι υπολογιστές, τα φωτοτυπικά και ο εξοπλισμός των εργαστηριών γίνονταν από τον ΟΣΚ που έκανε διαγωνισμούς όχι για κάθε σχολείο ξεχωριστά άλλα για τα σχολεία όλης της Ελλάδας. Σήμερα καλούνται οι ΣΕ να προμηθεύσουν σχολεία αγοράζοντας από τη λιανική!!! Είναι εξοπλισμός που αφορά το σχολικό πρόγραμμα που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Αν ένας Δήμος δεν έχει χρήματα τι θα γίνει; Οι μαθητές δεν θα έχουν; Δεν θα γίνει το μάθημα της Πληροφορικής ή τα πειράματα της Φυσικής. Μήπως έχουν καταργηθεί οι συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών και δωρεάν παιδείας;
3) Το 2ο Λύκειο ζήτησε από τη ΣΕ επιπρόσθετη επιχορήγηση γιατί λειτουργεί ως Βαθμολογικό Κέντρο των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αύτη η δαπάνη όμως, είναι καθαρά του Υπουργείου Παιδείας, αφού οι εξετάσεις αφορούν όλη την Ελλάδα και την χρεώνεται η ΣΕ του Δήμου. Το ίδιο συμβαίνει με το ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) που λειτουργεί στο 2ο λύκειο που αφορά τα σχολεία όλων των γειτονικών Δήμων.
4) Αν το Υπουργείο Παιδείας σταματήσει να πληρώνει τα ενοίκια για τα ΕΠΑΛ στο Χαλάνδρι, όπως ορίζει ο Καλλικράτης, πού θα βρεθούν 500.000 ευρώ/έτος από τον Δήμο; Θα αναζητήσει χρήματα από τους Δήμους των οποίων οι μαθητές είναι δημότες τους ή θα τα κλείσει;
Για μας τα παραπάνω ήταν αναμενόμενα γιατί υπάρχει το προηγούμενο της μεταφοράς των παιδικών σταθμών στους Δήμους από το Υπουργείο Πρόνοιας, που είχε σαν αποτέλεσμα αποκλεισμό παιδιών και την επιβολή τροφείων, υπάρχει η εμπειρία από τα σχολεία των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, όπου ο Δήμος και κάθε σχολείο, ξεχωριστά είναι υπεύθυνο για την χρηματοδότηση του και οδηγεί σε σχολεία δυο κατηγοριών. Συμπεραίνουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο Καλλικράτης του αυξάνουν τις δαπάνες προσφέροντας μειωμένες υπηρεσίες, σε καιρούς που έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
ANTIΣTAΣH ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ