Στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου και σε μία αίθουσα που έσφυζε από κόσμο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η ομιλία του Γιώργου Θωμά, στην οποία και ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Χαλανδρίου. Ο Γ. Θωμάς, δικηγόρος στο επάγγελμα και με χρόνια παρουσία στα κοινά, έκανε μία εκτενή αναφορά στο έργο που οραματίζεται να παράξει στην περίπτωση που εκλεγεί και οι απόψεις φάνηκαν να αγκαλιάζονται από το κοινό, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν δίσταζε να χειροκροτεί και να επευφημεί τον υποψήφιο δήμαρχο.
Ρεπορτάζ: Ιωάννα Δούρη
Πρώτη όμως τον λόγο πήρε η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, λαογράφος- μουσειολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), η οποία μίλησε για το έργο του κ. Γ. Θωμά στον χώρο του πολιτισμού και για τον ζήλο, που όπως η ίδια ανέφερε, επεδείκνυε σε όλη του τη διαδρομή.
Στη συνέχεια ο κ. Σταύρος Μπένος, που έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, βουλευτής Μεσσηνίας και δήμαρχος Καλαμάτας, σε ένα πολύ θερμό κλίμα υποδέχτηκε τον κ. Γ. Θωμά, χαρακτηρίζοντάς τον ως οραματιστή και «εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος, που έχει πάντοτε ως επίκεντρο τον Πολιτισμό». Ταυτόχρονα, ο ίδιος τόνισε ότι η χρόνια εμπειρία του εν λόγω υποψηφίου στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τον καθιστούν ικανό να οργανώνει και να υλοποιεί τα οράματά του, καθώς «γνωρίζει τόσο τους φακέλους, όσο τα προγράμματα που ένας δήμαρχος πρέπει να οργανώνει», με σκοπό τη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών αυτών προγραμμάτων.
Το Χαλάνδρι κακέκτυπο μιας μεγαλούπολης
Τη σκυτάλη στο βήμα πήρε ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκομένους για την υποδοχή και τη στήριξή τους, αμέσως μετά ξεκίνησε να απαριθμεί τα προβλήματα που όπως τόνισε «έχουν καταστήσει το Χαλάνδρι κακέκτυπο των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πόλη έχει υποστεί άναρχη επέκταση, υποφέρει από βασικές υποδομές, ενώ τόσο «η μοναδική περιβαλλοντική αξία του οικοσυστήματος της ρεματιάς, όσο και το σύστημα της καθαριότητας καταρρέουν». Παράλληλα, έκανε λόγο για ανικανότητα από την πλευρά της δημοτικής αρχής να διεκδικεί Ευρωπαϊκά προγράμματα και για «απουσία θετικών προτάσεων και παρεμβάσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης».
Το Χαλάνδρι «του οράματος»
Όπως υπογράμμισε, η νέα δημοτική κίνηση ΧΑΛΑΝΔΡΙ- ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ στην οποία χρήστηκε επικεφαλής, είναι μια παράταξη «ανεξάρτητη από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα», που ως κύριο στόχο έχει την αναβάθμιση της πόλης, μέσα από τη γνώση της σύγχρονης αυτοδιοικητικής πραγματικότητας. Την ίδια στιγμή που όπως ανέφερε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ως «επαίτης» και απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο από το κράτος, ο εκλογικός του συνδυασμός προσβλέπει «σε μια εναλλακτική Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ασκεί πραγματική τοπική εξουσία με διαφάνεια, ενδελεχή δημόσιο έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία».
Έτσι, παρέθεσε κάποιες από τις προτάσεις και τις επιδιώξεις του, που, μεταξύ άλλων, ήταν οι εξής:
● ο περιορισμός της σπατάλης
● ο εξορθολογισμός των δημοτικών υπηρεσιών
● η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων «για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας»
● η συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον ιδιωτικό τομέα
● οι συμπράξεις με το εθελοντικό κίνημα για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες
● η οικονομική διαφάνεια
● η συμμετοχή των νέων στα κοινά, με τη λειτουργία του Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, καθώς επίσης και την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών ρίπων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αστικό πράσινο».