Στo πλαίσιo του προγράμματος «Λέσχες Aνάγνωσης» που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής», θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. η παρουσίαση του βιβλίου «Γιάννης Ρίτσος: Αυτοβιογραφία» από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη.
Θ’ ακολουθήσει, όπως πάντα, συζήτηση των γνωστών σκηνοθετών και δημιουργών με τους φίλους της Λέσχης.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και με την έκδοση του βιβλίου – λευκώματος «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία» – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του, από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη, επιχειρείται μια ολοκληρωμένη καταγραφή της πορείας ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή.
Με την ευκαιρία αυτή κυκλοφόρησε από το «Αρχείο Κρήτης» το βιβλίο – λεύκωμα για το έργο και την πορεία ζωής του ποιητή της Ρωμιοσύνης, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα: χειρόγραφα ποιημάτων, σημειώσεις, δελτάρια αλληλογραφίας, ανέκδοτες φωτογραφίες, αυτόγραφα και το εικαστικό έργο του.
Η έκδοση βασίζεται σε όσα αφηγήθηκε ο ποιητής στην κινηματογραφική αυτοβιογραφική ταινία του και συμπληρώνονται χρονολογικά με ενημερωτικά στοιχεία, προκειμένου να έχει ο αναγνώστης μιαν πλήρη εικόνα της πολυτάραχης αγωνιστικής ζωής και παρουσίας του στα ελληνικά γράμματα.
Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη αναφέρουν για το βιβλίο:
«Όποιος διάβαζε στη “Διάπλαση των Παίδων”, το έτος 1925, τα ποιήματα “Φθινοπωρινό τραγούδι” και “Ονειροπόλημα”, δε θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί ότι πίσω από το ψευδώνυμο της υπογραφής “Ιδανικό Όραμα” κρυβόταν ένας νέος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος έμελλε παράλληλα με τον πυρήνα των υπερρεαλιστών της γενιάς του ‘30 και ξεκινώντας απ’ αλλού, να αναπτύξει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και να γίνει ο ιδανικός εκφραστής της ποίησης με κοινωνικό περιεχόμενο.
Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε την πιο ουσιαστική ιδιότητα της ποιητικής τέχνης. Την απελευθερωτική της φόρτιση. Τέχνη και ελευθερία είναι στη συνείδησή του έννοιες αλληλένδετες. Γι’ αυτό προσπάθησε να συμβάλει ώστε οι αποδέκτες του έργου του να γίνουν σωστοί και ολοκληρωμένοι πολίτες, που σήμαινε για εκείνον ελεύθεροι άνθρωποι. Φρόντισε το έργο του να είναι το μέσον που θα οδηγήσει τον αναγνώστη-πολίτη σε ψυχική, πνευματική και ηθική άνθηση. Η φωτεινή συνείδηση του λαού μας είναι ο Γιάννης Ρίτσος. Το έργο και η απέριττη ζωή του υπήρξαν άρρηκτα δεμένα και συνυφασμένα με όσα προσδοκούσε ο ελληνισμός, τις πιο δύσκολες ώρες του, από πνευματικούς ανθρώπους. Με συναίσθηση ευθύνης υπηρέτησε ακατάλυτες αξίες, ιδανικά, αρχές και δημοκρατικά ιδεώδη. Τα μετουσίωσε σε ποίηση και τα κατέθεσε ως τεκμήρια ήθους και εθνικής αυτογνωσίας για τις μελλούμενες γενιές. Το σύνολο του έργου του ποιητή της Ρωμιοσύνης αποτελεί παρακαταθήκη που ανήκει στην κιβωτό της ιστορίας του Έθνους. Σε έναν κόσμο αλλοτριωμένο σήμερα, μέσα στον οποίο αναζητούμε τα Χαμένα ιδανικά, τα βρίσκουμε σε κάθε του στίχο. Όσοι υπενθυμίζουν -με την παρουσίαση των έργων του- αυτές τις αρχές και τα ιδανικά, εδραιώνουν όσα πίστευε, όσα ονειρεύτηκε και όσα προφητικά διακήρυξε».