Στην ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων συμμετείχε ενεργά ο Δήμος Χαλανδρίου, με μια εκδήλωση μαγειρικής «Zero Waste Cooking» στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.
Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μαγείρεψε συνταγές με υλικά που συχνά ξεχνιούνται στα ψυγείο και με υπολείμματα φαγητού που έχει περισσέψει.
Ο κόσμος, που παρακολούθησε τη δράση, δοκίμασε τα πιάτα, έλυσε απορίες και αντάλλαξε απόψεις για το «κίνημα» αποτροπής απωλειών τροφίμων.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης, καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις δράσεις του Δήμου Χαλανδρίου για τη διάσωση των τροφίμων και επισήμανε την αναγκαιότητα τους πολίτες να συμβάλουν, υιοθετώντας καλές πρακτικές.
«Το 53% των απωλειών τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Πώς μαγειρεύουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε πράγματα που έχουν ξεμείνει στο ράφι ή στο ψυγείο μας είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των τροφών και να μειώσουμε τα απόβλητα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου», σημείωσε ο αιρετός, μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των τροφικών υπολειμμάτων που φτάνουν στον καφέ κάδο απορριμμάτων, ενώ το φαγητό που περίσσεψε παραδόθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για να διατεθεί στους εξυπηρετούμενους του συσσιτίου.
Η δράση «Zero Waste Cooking» εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FOODRUS για την πρόληψη των τροφικών αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται στο Χαλάνδρι, και πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου. Η τελευταία συντονίζει συνολικά τρία ευρωπαϊκά προγράμματα -FoodRUS, ToNoWaste και Food Connections-, που περιλαμβάνουν την υλοποίηση ερευνών και συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό των υπολειμμάτων τροφίμων.
Όπως ενημέρωσε ο Δήμος, χορηγός της εκδήλωσης ήταν η FoodBag, μια εφαρμογή κατά της σπατάλης φαγητού, που επιτρέπει στους χρήστες της να αγοράζουν φρέσκο φαγητό, στη λήξη της βάρδιας, με έκπτωση έως και 70%, από αρτοποιεία, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr