Σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
Συγκεκριμένα:
► Παρασκευή 8 Μαρτίου
Θεατρική παράσταση με το έργο «success story μιας γυναίκας λούζερ» από την ομάδα «Μπουφόνοι». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, όπου επίκεντρο είναι η γυναίκα αλλά όχι μόνη. Οι άνδρες, είτε μαζί είτε χώρια, βρίσκονται εκεί στο ίδιο ταξίδι, άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με κλάμα, σε μια διαδρομή προς τη γνώση. Κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης & Δαναΐδων), ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια Παράστασης: 100’ με το διάλειμμα.
Συντελεστές
Συγγραφείς: Αντιγόνη Πόμμερ, Βίλη Σωτηροπούλου
Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία: Βίλη Σωτηροπούλου
Ηθοποιοί: Xαρά Κονταξάκη, Άννα Μακρή, Βιργινία Μιχαήλ, Βίλη Σωτηροπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Xαρά Κονταξάκη
Μουσική: Χρήστος Θηβαίος (πρωτότυπη μουσική γυναίκας Looser)
Eπιλογή ήχων: Δημήτρης Λαλούμης
Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρική ομάδα «Μπουφόνοι»
Graphic designers σκηνικού: Ιωάννα Παππά, Μαριάνθη Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες : Fotoreport Τόλης Παπαδάκης
► Σάββατο 9 Μαρτίου
Σεμινάρια Αυτοάμυνας (λεκτικής και σωματικής). Διεξάγεται δωρεάν από τη γυναικεία ομάδα αυτοάμυνας της Άντας Τσαρέα, στην αίθουσα χοροδιδασκαλείου του Δήμου Χαλανδρίου (Αριστοτέλους 42), από 10.30 έως 15.00. Οι ενδιαφερόμενες καλούνται να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση depishalandriou@gmail.com
Πρώτα θα γίνει η επίδειξη πρακτικής αυτοάμυνας (10.30 – 12.30). Θα ακολουθήσει μισάωρο διάλειμμα και θα ακολουθήσει το σεμινάριο λεκτικής αυτοάμυνας (13.00 – 15.00), μέσω της οποίας μαθαίνουμε τα όρια μας, τι σημαίνει συναίνεση και πώς ανταποκρινόμαστε στη βία χωρίς βία. Όσες παρακολουθήσουν τα μαθήματα πρέπει να φοράνε άνετα ρούχα και, αν είναι δυνατόν κάλτσες αντιολισθητικές, να έχουν μαζί τους ένα μαξιλάρι, ένα τετράδιο, στυλό και περιοδικά που διαβάζουν (τα οποία θα κοπούν για να δημιουργηθεί κολλάζ).
Επίκαιρο μήνυμα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα μνήμης και τιμής στις υφάντριες που εξεγέρθηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η επέτειος παραμένει βαθιά ριζωμένη στους ιστορικούς αγώνες των εργαζομένων γυναικών για περισσότερα από 150 χρόνια σε όλο τον κόσμο και έχει πλέον συνδεθεί με τους αγώνες για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Τιμούμε και στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών που αντιμετωπίζουν ακόμα ανυπέρβλητα εμπόδια, που μάχονται ενάντια στην περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, τη στιγμή που η επιδημία της βίας κατά των γυναικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας με όλες τις γυναίκες που διεκδικούν και αγωνίζονται και απαιτούμε:
• Να εξαλειφθεί ο καθημερινός σεξισμός, τα έμφυλα στερεότυπα και η σεξουαλική παρενόχληση.
• Ίσα δικαιώματα στην εργασία και την αμοιβή.
• Δημόσια δωρεάν υγεία και κοινωνική φροντίδα.
• Έλεγχο των σωμάτων και της γονιμότητας των γυναικών από τις ίδιες και όχι από νόμους.
• Ολοκληρωμένη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
• Άμεση εφαρμογή των συστάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής GREVIO.
• Εφαρμογή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον.
• Ένταξη στο ποινικό σύστημα του όρου «Γυναικοκτονία», που αναδεικνύει την αιτία ενός τέτοιου εγκλήματος, που πηγάζει από την πατριαρχική αντίληψη της ανωτερότητας, της ιδιοκτησίας και της εξουσίας πάνω στη ζωή της γυναίκας.
• Μέτρα προστασίας και στήριξης όλων των γυναικών και των παιδιών τους που έχουν επιβιώσει από περιστατικά βίας.
• Ενίσχυση των δομών στήριξης γυναικών και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
• Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών και την ασφάλεια των γυναικών.
• Σεβασμό στη ζωή και την καλλιέργεια των ανθρώπινων αξιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.
• Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και επιστροφή της, όπως και του ΚΕΘΙ, στο υπουργείο Εσωτερικών.
• Διάλογο των αρμόδιων δημόσιων φορέων με το φεμινιστικό κίνημα.
Η ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου συντάσσεται με τις Παλαιστίνιες γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα, και αγωνίζεται για την ενδυνάμωση ενός παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr