Από την έντυπη έκδοση της IASIS που κυκλοφορεί
Έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη των βιταµινών D και C στη θωράκιση του οργανισµού έναντι του κορωνοϊού. Άρθρο της ∆ρ Thanutc haporn Kumrungsee, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τµήµα Επιστηµών Ζωής του Πανεπιστηµίου της Χιροσίµα, που δηµοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition ανοίγει, όµως, τώρα τη συζήτηση για µια άλλη βιταµίνη, που βρίσκεται µεταξύ άλλων στα ψάρια, τις πατάτες και τις µπανάνες και δεν είναι άλλη από την, λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, B6.
Κανένα διατροφικό σχήµα και καµία βιταµίνη από µόνη της δεν µπορεί να µας σώσει από την COVID-19, αν έρθουµε σε επαφή µε τον κορωνοϊό και ο οργανισµός µας δεν έχει το γενετικό προφίλ για ήπια νόσηση ή δεν έχουµε εµβολιαστεί. Πλην όµως, όπως δείχνουν πολλές έρευνες παγκοσµίως, κάποιες βιταµίνες και ιχνοστοιχεία µπορούν να συντελέσουν ως έναν βαθµό ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντιµετωπίσουµε καλύτερα τον ιό κι άρα τα συµπληρώµατα διατροφής έχουν την τιµητική τους στην πανδηµία αυτή.
«Όπως φροντίζουµε να µην κολλήσουµε πλένοντας τα χέρια µας και φορώντας τη µάσκα µας, το ίδιο θα πρέπει να φροντίσουµε και τη διατροφή µας που παίζει σηµαντικό ρόλο στην άµυνα του οργανισµού µας ενάντια στον κορωνοϊό» συµπληρώνει η ∆ρ. Kumrungsee.
Βιταµίνη Β6
Η ειδικός µαζί µε την οµάδα της επεσήµαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταµίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, τον σακχαρώδη διαβήτη, µειώνοντας τη φλεγµονή και το οξειδωτικό στρες: «Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύµονες και µπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» αναφέρει.
Και εξηγεί ότι η θρόµβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» (υπερφλεγµονώδης κατάσταση) µπορούν να συνδέονται µε τη βαρύτητα της νόσησης COVID-19. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι µια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήµατος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών µε COVID-19. Ταυτόχρονα, η θρόµβωση, που επίσης συνδέεται µε τον κορωνοϊό, µπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύµονες, το συκώτι και τους νεφρούς.
Η βιταµίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόµβωσης και της φλεγµονής. Σηµειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αµυλούχα λαχανικά, οι µπανάνες, τα καρύδια, τα δηµητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά.
Βιταµίνη C
Η έλλειψη της βιταµίνης C συνδέεται µε ένα πιο αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και υψηλότερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιµώξεις. Οπότε, λαµβάνοντας τη συγκεκριµένη βιταµίνη από τη διατροφή µας, ενδυναµώνουµε το ανοσοποιητικό µας σύστηµα και δηµιουργούµε µια πρώτη γραµµή άµυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιµώξεις.
Η ανεπάρκεια βιταµίνης C αποτελεί αιτία για πολλά προβλήµατα υγείας που σχετίζονται και µε το ανοσοποιητικό σύστηµα. Αλλά µπορεί να προκαλέσει και αιµορραγία στα ούλα, όπως επισηµαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Philippe Hujoel, καθηγητής Στοµατικής Υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Ουάσινγκτον.
Η µελέτη του ∆ρ Hujoel, που δηµοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews, ανέλυσε µελέτες 15 κλινικών δοκιµών σε έξι χώρες, στις οποίες συµµετείχαν 1.140 υγιείς συµµετέχοντες και δεδοµένα από 8.210 κατοίκους των ΗΠΑ. Τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι τα ούλα που µατώνουν ή έχουν την τάση να µατώνουν καθώς και η αιµορραγία των οφθαλµών ή του αµφιβληστροειδούς, συσχετίστηκαν µε χαµηλά επίπεδα βιταµίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της καθηµερινής πρόσληψης βιταµίνης C σε άτοµα µε χαµηλά επίπεδα βιταµίνης C στο πλάσµα του αίµατος, βοήθησε στην αντιστροφή των προβληµάτων αιµορραγίας.
Όπως επισηµαίνει ο καθηγητής Hujoel, τόσο η τάση για ουλίτιδα όσο και η αιµορραγία του αµφιβληστροειδούς θα µπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις γενικότερων µικροαγγειακών προβληµάτων και αιµορραγίας στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς.
Βιταµίνη D για καλύτερη πρόγνωση στην COVID-19
Παραπάνω από το 80% των νοσηλευόµενων µε νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκοµείο είχε έλλειψη βιταµίνης D. Αυτό έδειξε µελέτη του Πανεπιστηµίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δηµοσιεύεται στη Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Η βιταµίνη D ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίµα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστηµα. Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί µε σειρά προβληµάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόµη απαντηθεί επιστηµονικά γιατί η συγκεκριµένη επηρεάζει διάφορα συστήµατα του οργανισµού.
Mελέτες έχουν καταδείξει, πάντως, την ευεργετική επίδραση της βιταµίνης D στο ανοσοποιητικό σύστηµα, ειδικά όσον αφορά στην προστασία από λοιµώξεις. Οι υπογράφοντες τη µελέτη υπογραµµίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η µέτρηση των επιπέδων της βιταµίνης D και η αντιµετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε οµάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωµένοι, άτοµα µε συννοσηρότητες και όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας.
«Η αγωγή µε βιταµίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς µε COVID-19 µε χαµηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταµίνης D καθώς αυτή η προσέγγιση µπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσµατα, τόσο στο µυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστηµα» σηµειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της µελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστηµίου της Κανταβρίας.
Να πούμε ότι για να λάβουμε αρκετή βιταμίνη D πρέπει να τρώμε ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά αλλά και να εκτιθέμεθα µε γυμνό δέρμα στον ήλιο επί 15 λεπτά ημερησίως.