Πόσες φορές άραγε, έχουμε ακούσει, διαβάσει και συζητήσει για χίλιες μύριες δίαιτες, χημική δίαιτα, δίαιτα Άτκινς, δίαιτα Ζώνης, South Beach δίαιτα ή φυσικά για την υγιεινή αλλά «πολυχωμενένη» μεσογειακή διατροφή και όχι δίαιτα όπως, πλέον, εκφραζόμαστε στην επιστήμη της διατροφής, όμως περί ων ο λόγος ουδέν το αποτέλεσμα στη ζωή μας, αφού η παχυσαρκία είναι η τρίτη αιτία θανάτων στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο με τα ελληνόπουλα να εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη (20% των αγοριών και 16% των κοριτσιών), επίσης επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Ο Νέβιλ Ρίγκμπι, της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία, απευθύνει σχετική προειδοποίηση, μιλώντας στο BBC: «Είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη και για τα μεμωνομένα άτομα, όπως επίσης και για τα κράτη. Εκθέσεις από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν δείξει ότι η πρόληψη χρόνιων ασθενειών μπορεί να έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη, και εάν δεν επιτύχουμε στην πρόληψη, τότε θα έχουμε οικονομικές ζημίες. Οι χώρες με ασθένειες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εάν δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση τώρα», αναδεικνύοντας και μια άλλη όψη, μάλιστα ενόψει οικονομικά δυσοίωνων εξελίξεων.
Ποια η θέση και πού υπεισέρχεται, λοιπόν, στη ζωή μας απ΄ τη Λειτουργική Διατροφή, ποια είναι η ταυτότητα της; Για να «γνωριστούμε» και να κατανοήσουμε την προοπτική της ας αντιπαραβάλλουμε χαρακτηριστικά συνηθισμένων διαιτητικών πρότυπων και Λειτουργικής διατροφής, εστιάζοντας για παράδειγμα στην παχυσαρκία. Ξεκινώντας με τον μεταβολισμό συνολικά, δηλαδή τον ακρογωνιαίο λίθο του βιοενεργειακού μας συστήματος, υιοθετώντας Λειτουργική Διατροφή δεν μειώνεται, αλλά επενεργοποιείται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, τουναντίον με κλασικές δίαιτες υποβαθμίζεται και γι’ αυτό κάποια στιγμή σταματά το άτομο να χάνει βάρος, επίσης με Λειτουργική Διατροφή δεν νιώθεις στέρηση ή πείνα όπως μάλλον θα συνέβαινε, αλλά συναισθάνεσαι πλήρης, τρώγοντας πραγματικές ποσότητες φαγητού. Επιπλέον, η Λειτουργική Διατροφή αποσκοπεί σε βήμα βήμα βελτίωση των συνηθειών του ατόμου,χωρίς να αλλάζει άρδην η ζωή του, ενώ δεν απαγορεύει ή επιβάλλει, αντίθετα προτείνει και εκπαιδεύει, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο ως μια ολιστική οντότητα. Η Λειτουργική Διατροφή σε οδηγεί να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τρόφιμα και πρακτικές που δεν είχαν περάσει απ’ το μυαλό σου, σου οργανώνει την καθημερινότητα σεβόμενη τις ιδιαίτερες ανάγκες & προτιμήσεις του εκάστοτε ατόμου.
Επιπλέον, ανάμεσα σε πολλά άλλα κανονικά εφαρμόζει μια μοναδική, πιστοποιημένη διαγνωστική τεχνική, ώστε να σου αναδείξει εκείνα τα τρόφιμα στα οποία ένα άτομο αντιδρά διαφορετικά από ένα άλλο, όπως για παράδειγμα και το δέρμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ευρυθμία τόσο του γαστρεντερικού συστήματος όσο πιθανόν και άλλων οργάνων, εκδηλώνοντας σημεία και συμπτώματα που δεν αφήνουν το σώμα να χάσει βάρος, π.χ. θεωρείστε την περίπτωση της δυσκοιλιότητας και ότι ένα ή περισσότερα τρόφιμα προκαλούν δυσκοιλιότητα, ας πλάσουμε εικονικά στο μυαλό μας το σώμα μας ως ένα υδραυλικό δίκτυο με είσοδο υγρών τη στοματική κοιλότητα, κεντρικό αποταμιευτήρα το στόμαχο και σωλήνα απορροής το λεπτό και παχύ έντερο, με το τελευταίο να διαθέτει πολλές πολλές οπές, φανταστείτε το τώρα να πλημμυρίζει με τη βάνα διαφυγής να είναι ερμητικά κλειστή, τότε οι πιέσεις που θα ασκηθούν τόσο προς τα πίσω όσο και πλαγίως στις οπές θα είναι τεράστιες με συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες. Οι παραδοσιακές δίαιτες συνήθως προσπερνούν ή δίνουν ελάσσονα σημασία στις δυσανεξίες του ατόμου που επιθυμεί να χάσει βάρος.
Τέλος, η Λειτουργική Διατροφή είναι εκείνη που αναδεικνύει και χρησιμοποιεί όλον αυτόν το χαμένο πλούτο φυσικών τροφίμων, αρωματικών βοτάνων και αρτυμάτων τοις πλείστοις παρμένα απ’ τη «Μάνα» ελληνική γη, τα οποία είναι δοκιμασμένα στο χρόνο απ΄την αρχαιότητα, τη λαϊκή μας παράδοση, όμως και απ΄ τη σύγχρονη πρακτική, πλέον τώρα με τη συνδρομή και σφραγίδα της επιστήμης, αφού δεκάδες έρευνες έχουν προτείνει το σημαντικότατο ρόλο ιδιαίτερων αντιοξειδωτικών, μικροσυστατικών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών ή καινοφανών ουσιών με συγκεκριμένο αντίκρισμα σε συγκεκριμένες τροφικές ύλες, ξεφεύγοντας απ΄ τις τετριμμένες γενικόλογες συστάσεις των καθιερωμένων διαιτητικών πρακτικών.
Ιωάννης Καρδασάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος