Από ένα έως τρία χρόνια ζωής εξασφαλίζει η άσκηση στους άνδρες που ασκούνται τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Oι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσοι παραμένουν σωματικά αδρανείς έρχονται νωρίτερα αντιμέτωποι με τον θάνατο συγκριτικά με εκείνους που αθλούνται, ενώ υπογραμμίζουν ότι το όφελος της άσκησης ίσως να μη γίνεται άμεσα ορατό, αλλά σε διάστημα πέντε έως δέκα χρόνων, οι ασκούμενοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μια σειρά ασθενειών.
Άθληση στα 50
Η άθληση δεν είναι μόνο για νέους, υποστηρίζουν οι ίδιοι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι λάνθασμένα πολλοί μεσήλικες θεωρούν ότι η γυμναστική είναι μόνο για νέους και ότι οι ίδιοι είναι μεγάλοι για να ξακινήσουν γυμναστική. «Αυτή ακριβώς είναι η ηλικία που πρέπει κάποιος να αυξήσει το επίπεδο της άσκησής του», δήλωσε στην εφημερίδα Γκάρντιαν ο Άλαν Γουάιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, συμπληρώνοντας ότι «μετά τα 50, δεν γυμνάζεται κανείς για τους Ολυμπιακούς, αλλά για να προστατεύσει την υγεία του, περπατώντας, κάνοντας κάποιο άθλημα ή έστω χρησιμοποιώντας τις σκάλες πιο συχνά. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κανείς τέτοιες δραστηριότητες».
«Μακριά» από 30 ασθένειες
Η σωματική άσκηση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει περίπου 30 σημαντικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικό κ.ά., σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επίσης επισημαίνουν ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, καθώς και στη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης.
Απαραίτητη η συχνή άσκηση
Ωστόσο, δεν αρκεί μισή ώρα στο γυμναστήριο για να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής, η οποία αποτελεί «επιδημία» των σύχρονων κοινωνιών, υποστηρίζει μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλατν, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care. Οι Αυστραλοί επιστήμονες, βγάζοντας αυτά τα συμπεράσματα συστήνουν σε όλους να εκμεταλλεύονται και την παραμικρή ευκαιρία για να περπατούν και να μην κάθονται, δηλαδή αν είναι δυνατόν να πηγαίνουν με τα πόδια στη δουλειά, στο περίπτερο κ.λπ.
Σωτήρια τα διαλείμματα
Παράλληλα, λεπτότερη μέση, χαμηλότερο συνολικό βάρος, χαμηλότερα τριγλυκερίδια και λιγότερο ζάχαρο στο αίμα έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κάνουν συχνά διαλείμματα από το καθισιό. Οι Αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι ζωτικό να σηκώνεται κανείς συχνά από την καρέκλα του και να διακόπτει τακτικά την καθιστική εργασία του ή όποια άλλη καθιστική απασχόληση.
Η αυστραλιανή έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες αμερικανικές έρευνες, που δείχνουν ότι ακόμα και η απλή ορθοστασία είναι αρκετή για να διπλασιάσει τον ρυθμό του μεταβολισμού στον οργανισμό και την ποσότητα των θερμίδων που αυτός καίει.