Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι δομές ψυχικής υγείας, καθώς στερούνται κρίσιμων κονδυλίων για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους. Με αυτά ως δεδομένα οι άνθρωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ», έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς και την κοινή γνώμη, αναπτύσσοντας ποικίλες πρωτοβουλίες.
Διασφάλιση ποιότητας
Ημερίδα με θέμα «Η διασφάλιση της ποιότητας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ως διαδικασία προστασίας των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών», διοργάνωσε την Παρασκευή 3 Απριλίου το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου «Εγχειρίδιο Διασφάλισης – Βελτίωσης της ποιότητας στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» από τους συντάκτες του, στελέχη της πρώην Μονάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης Δ. Χονδρό, Ν. Γκιωνάκη και Μ. Ασημακοπούλου και Γ. Λαζάρου, ενώ ακολούθησε συζήτηση για τη διασφάλιση της ποιότητας στην τρέχουσα περίοδο κρίσης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Π. Σακελλαρόπουλος, Γ. Καπρίνης, Δ. Κανδύλης, Β. Μαυρέας, Γ. Κολαΐτης, και Ο. Μαράτου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές αναπληρωτής καθηγητής Β. Τομαράς, ο ειδικός επιστήμονας από την ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, Ε. Φυτράκης, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Ν. Νομίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρηστών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση» Λ. Σκόρδος και επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.
Το Δίκτυο τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας. Για να γίνει κάτι τέτοιο και να έχει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα απαιτείται κατ’ αρχάς, σύμφωνα και με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έμπρακτη συμμετοχή του συνόλου της ιεραρχικής πυραμίδας (από το υπουργείο Υγείας έως τους εργαζόμενους), η συμμετοχή των χρηστών των υπηρεσιών και της κοινότητας. Είναι ευνόητο ότι η επίτευξη του στόχου της συμμετοχής προϋποθέτει πολύ περισσότερες ενέργειες εκ μέρους του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα (ΥΥΚΑ) και δεν μπορεί να περιορίζεται στην αποστολή εγγράφου με την εντολή της εφαρμογής ενός εργαλείου (και μάλιστα για το σύννομο της λειτουργίας των μονάδων – sic), που για άλλο σκοπό εκπονήθηκε και για άλλο (θέλουν να) χρησιμοποιείται. Μια τέτοια βεβιασμένη ενέργεια προσπαθεί μάλλον να καλύψει την ανεπάρκεια του ΥΥΚΑ σε ζητήματα που αφορούν συνολικά την αποτίμηση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας».
Υποχρηματοδότηση
Οι ομιλητές σε όλα τα επίπεδα επεσήμαναν ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι δομές τους καθώς και οι περισσότερες από τις κρατικές δομές αντιμετωπίζουν τα τελευταία τέσσερα έτη σημαντικά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης, των θεσμικών προβλημάτων καθώς και της έλλειψης σταθερής πολιτικής αντίληψης για το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων των χρηστών, ενώ έχει ήδη οδηγήσει στην απαξίωση των δομών αλλά και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι για μήνες».
Αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση, το Δίκτυο επισημαίνει: «Τα τελευταία 25 χρόνια η ψυχιατρική μεταρρύθμιση προσπάθησε και προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας το άτομο με ψυχική διαταραχή ως ισότιμο πολίτη με δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και στη ζωή. Αντ’ αυτού, σήμερα κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο σημείο να απειλείται να καταρρεύσει και να ακυρωθεί τόσο σε επίπεδο θεραπείας όσο και σε επίπεδο ποιότητας ζωής ό,τι με πολύ κόπο έχει επιτευχθεί. Παρ’ όλο που το Δίκτυο και άλλοι φορείς έχουν δημοσιοποιήσει το θέμα και έχουν ζητήσει την παρέμβαση ανεξάρτητων αρχών και φορέων, η κυβέρνηση δεν προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των κεκτημένων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, κεκτημένων που δεν μετρώνται τόσο με ποσοτικούς (πόσες δομές έχουν δημιουργηθεί) αλλά με ποιοτικούς (αν και πώς λειτουργούν οι δομές που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται) όρους.
Η παρατεταμένη κρίση (όχι μόνο οικονομική αλλά -κυρίως- απαξίωσης του κοινοτικού προσανατολισμού του συστήματος) στον χώρο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης διαμορφώνει ένα περιβάλλον οπισθοδρόμησης και απώλειας πολλών κεκτημένων στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα των ασθενών σε ισότιμη αντιμετώπιση και σε ποιότητα ζωής, αναιρεί την υποχρέωση του κοινωνικού κράτους για παροχή ποιοτικής φροντίδας στους έχοντες την ανάγκη του και θέτει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πάνω από όλα είναι πολιτική πράξη δημοκρατίας και αλληλεγγύης».
Διαψεύδεται το ΥΥΚΑ
Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι οι προτεινόμενες λύσεις έχουν εξαγγελθεί από τις αρχές του 2007 χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έως σήμερα, καθώς και το γεγονός ότι, παρόλο που το ΥΥΚΑ λέει ότι επιλύει τα όποια προβλήματα, δυστυχώς καθημερινά πλέον διαψεύδεται, αφού όλο και περισσότεροι φορείς το καταγγέλλουν για αναποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε στις 3-3-09 την ανησυχία του για την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου (στις 26-3-09) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος (την 1-4-09), καθώς και πλειάδα βουλευτών και ευρωβουλευτών τους έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών έχουν εγκαλέσει την κυβέρνηση για την πλημμελή παροχή φροντίδας στους ψυχικά ασθενείς και για καταπάτηση βασικών κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Απλήρωτοι εργαζόμενοι
Όπως έχει καταδείξει πολλές φορές με ρεπορτάζ η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, οι αγωγές εξώσεων συνεχίζονται και καθημερινά εργαζόμενοι και συνεργάτες εγκαταλείπουν τις δομές και προμηθευτές διακόπτουν τις συνεργασία τους.
«Ενδεικτικό της αναξιοπιστίας του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψεύσει το γεγονός ότι έχει επιβληθεί αναστολή των πληρωμών ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και ότι ενώ δηλώνει ότι εξοφλήθηκε το 2008, οι μισοί φορείς δεν έχουν λάβει έγγραφο για την αποπληρωμή τους και οι υπόλοιποι που έλαβαν, έχουν περικοπές έως και 70% στις πραγματοποιηθείσες δαπάνες τους, χωρίς καμία αιτιολόγηση», συνεχίζει το Δίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτό το οι συμμετέχοντες καθηγητές πρότειναν και το Δίκτυο υιοθέτησε τις παρακάτω προτάσεις πολιτικής:
- Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών στην κοινότητα με έμφαση στις παιδοψυχιατρικές δομές και τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
- Πραγματική κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων με αιχμή τους ΚοιΣΠΕ.
- Δημόσιο διάλογο για τη ψυχική υγεία, επίλυση όλων των θεσμικών ζητημάτων και πραγματική αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων.
- Αξιολόγηση από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων του συνόλου του έργου του Ψυχαργώς και επανασχεδιασμός του βάσει των αναγκών των πολιτών.
- Θέσπιση και λειτουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης του «Ψυχαργώς» με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και φορέων καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης τόσο του επιστημονικού – θεραπευτικού όσο και του οικονομικού αντικειμένου.
- Πιστοποίηση των φορέων και υπογραφή συμβάσεων για τη λειτουργία των δομών με συμφωνηθείσες υποχρεώσεις και για το υπουργείο και για τους Φορείς.
- Κάλυψη όλων των αναγκαίων πόρων από το τακτικό προϋπολογισμό.
- Διαμόρφωση εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στο «Ψυχαργώς» για την υλική και ηθική αναγνώριση του έργου τους.
Page 1 of 2