Μειώνεται η θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής εργασίας με τίτλο «Η εποχικότητα της θνησιμότητας: το φαινόμενο του Σεπτεμβρίου στις Μεσογειακές χώρες».
Η παραπάνω εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal (www.cmaj.ca).
Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (Alfa Institute of Biomedical Sciences), το οποίο εδράζεται στην Αθήνα και δραστηριοποιείται σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως η λοιμωξιολογία και η επιδημιολογία.
Το έναυσμα για την υλοποίηση της μελέτης αποτέλεσε η μειωμένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών που παρατήρησαν επί σειρά ετών οι ερευνητές τον Σεπτέμβριο. Η παρατήρηση αυτή ήταν συμβατή και με την εμπειρία των ιατρών SOS, ενός δικτύου εξωνοσοκομειακής ιατρικής περίθαλψης που δραστηριοποιείται στην Αττική.
Τα δεδομένα
Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εργασίας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα σχετικά με τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού για χρονικά διαστήματα έως και 57 έτη για τις εξής χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία. Τα δεδομένα ελήφθηκαν από επίσημες πηγές, όπως η Eurostat και άλλοι φορείς στατιστικών υπηρεσιών. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η ελάχιστη μηναία θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό των Μεσογειακών χωρών παρατηρείται το Σεπτέμβριο, για την συντριπτική πλειοψηφία των μελετηθέντων ετών (μείον 16% θνησιμότητα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο). Η ελάχιστη μηνιαία θνησιμότητα στην Αυστραλία παρατηρείται το Μάρτιο (μήνας αντίστοιχος του Σεπτεμβρίου για το Νότιο ημισφαίριο).
Η βιβλιογραφία υποστηρίζει τη συσχέτιση χαμηλών θερμοκρασιών με αυξημένη θνησιμότητα.
Η επίδραση των διακοπών
Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης προβάλουν τις καλοκαιρινές διακοπές και την πιθανή επίδρασή τους σε οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες ως άλλη μια σοβαρή, πιθανή εξήγηση για το «φαινόμενο του Σεπτεμβρίου στις Μεσογειακές χώρες». Συγκεκριμένα, η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D λόγω της έντονης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις. Επίσης, η ξεκούραση, η ψυχική ευφορία και η απαλλαγή από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, που οι Μεσογειακοί λαοί έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την παρατηρούμενη μείωση της θνησιμότητας το Σεπτέμβριο στις Μεσογειακές χώρες.
Η εργασία εκπονήθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ. Ματθαίο Φαλάγγα, διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (www.aibs.gr) και διευθυντή του Λοιμωξιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, με κύριους συνεργάτες τους ερευνητές Πέτρο Ραφαηλίδη, Δρόσο Καραγεωργόπουλο, Λάμπρο Μωραΐτη, Ευρυδίκη Βουλουμάνου, Νίκο Ρούσσο και Γεώργιο Πέππα.