Οι μαθησιακές δυσκολίες χρησιμοποιούνται συχνά ως όρος «ομπρέλα» που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάγνωση και γραφή, προβλήματα συμπεριφοράς που παρεμποδίζουν τη μάθηση αλλά και αισθητηριακές ή σωματικές δυσκολίες που μειώνουν την ικανότητα κατανόησης ή έκφρασης. Χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες με διαβάθμιση, ελαφριές ως μέτριες και σοβαρές ή έντονες.
Των Θεοδώρας Χατζηαρτεμίου, Ειδικής Παιδαγωγού και Κάτιας Αλεξοπούλου, Ειδικής Παιδαγωγού
Γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες: Ο βασικός τομέας των δυσκολιών σε αυτή την κατηγορία εντοπίζεται στο νοητικό παράγοντα, ο οποίος συνήθως προκαλεί εμπόδια στην κίνηση, την επικοινωνία, την αντίληψη και την αίσθηση.
Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Συνήθως οφείλονται σε νευρολογική δυσλειτουργία ή γονιδιακό παράγοντα. Περιλαμβάνονται: Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσπραξία, Δυσαριθμησία, Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητα. Παρουσιάζονται σε παιδιά με φυσιολογική νοημοσύνη.
Αναπτυξιακές Διαταραχές: Περιλαμβάνεται η δυσφασία, οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και το σύνδρομο Asperger. Πολλά από αυτά τα παιδιά εκπαιδεύονται σε κανονικά σχολεία αλλά έχουν ανάγκη από ειδική υποστήριξη για τη μάθησή τους.
Γενετικά σύνδρομα: Το πιο γνωστό είναι το σύνδρομο Down. Τα γενετικά σύνδρομα συμπιέζουν τη νοητική λειτουργία με αποτέλεσμα τις μαθησιακές δυσκολίες στη μνήμη, τη γλώσσα και τη σκέψη.
Διαταραχές του συναισθήματος και της συμπεριφοράς: Οφείλονται συνήθως σε οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Τα παιδιά αυτά μπορεί να παρουσιάσουν διαταρακτική συμπεριφορά, επιθετικότητα, απόσυρση ή κατάθλιψη. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Συχνά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, λόγω πλημμελούς ενασχόλησης ή συναισθηματικού άγχους, που παρεμποδίζουν την ικανότητα για μάθηση και τη σχολική πρόοδο.