Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες (μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιά), μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών.
Αυτά διαπιστώνει νέα έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπo Archives of Internal Medicine της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Προκαλεί καρδιά και καρκίνο
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε δέκα χρόνια, το 20% αυτών που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, είχαν υψηλότερο ρίσκο θανάτου γενικά και ειδικότερα από καρκίνο και καρδιά, σε σχέση με το 20% που έτρωγε λιγότερο κόκκινο κρέας.
Για τις γυναίκες, η συνολική πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 36% και για τους άνδρες κατά 31%. Ανάλογη διαπίστωση για τη διαφορά κινδύνου ισχύει και για τις δύο ομάδες του πληθυσμού που έτρωγαν το περισσότερο και αντίστοιχα το λιγότερο κατεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα). Oι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα ήταν 16% πιο πιθανό να πεθάνουν και οι γυναίκες 25%.
Θνησιμότητα
Η μελέτη υποστηρίζει ότι «από άποψη συνολικής θνησιμότητας, το 11% των θανάτων των ανδρών και το 16% των θανάτων γυναικών θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Ειδικότερα για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θα υπήρχε μείωση 11% στη θνησιμότητα των ανδρών και 21% των γυναικών.
Αίτια
Οι ειδικοί αποδίδουν τον επιβλαβή χαρακτήρα του κρέατος στο ότι κατά το μαγείρεμά του σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ουσίες που προκαλούν καρκίνο, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
Λευκό κρέας
Η έρευνα παράλληλα με την επικινδυνότητα της κατανάλωσης του κόκκινου κρεατος έρχεται να αναδείξει το άσπρο κρέας ως πιο αθώο, ίσως και θεραπευτικό. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο άσπρο κρέας είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς έτρωγαν το λιγότερο άσπρο κρέας, ενώ διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία τους «συμπληρώνουν τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα του Καρκίνου, να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου».
« Είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη και πιο προσεκτικά εκτελεσμένη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και τη θνησιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Μπάρι Πόπκιν.