Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που παρουσιάσω αναπνευστικό πρόβλημα λόνω της «αιθαλομίχλης»;
Άτομα με γνωστό ιστορικό αναπνευστικού ή καρδιολογικού νοσήματος, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες σε κατάσταση λοχείας συνιστάται να περιορίσουν τις έντονες και επίπονες σωματικές δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πολυσύχναστοι.
Ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή για χρόνια προβλήματα δύναται να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και πιθανόν να απαιτηθεί τροποποίηση των δόσεων της θεραπείας τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να τον συμβουλευτούν.
Πώς να μειώσουμε την αέρια ρύπανση από την καύση στερεών καυσίμων;
Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ως κύρια πηγή θέρμανσης φυσικό αέριο ή πετρέλαιο έναντι της καύσης στερεών καυσίμων (τζάκι, ξυλόσομπες κλπ).
Επιλέξετε ξυλόσομπα ή τζάκι που να έχει προδιαγραφές πολύ καλής καύσης στερεών καυσίμων ώστε να υπάρχουν μειωμένες εκπομπές τοξικών ρύπων.
Συντηρείτε συχνά τις σόμπες σας, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία τους. Καλό θα ήταν να πραγματοποιείται έλεγχος της σόμπας από ειδικευμένο τεχνικό τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Διατηρήστε καθαρή την καμινάδα σας.
Μειώστε τη χρήση του τζακιού ή της ξυλόσομπας τις ημέρες με υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων.
Ποια στερεά καύσιμα πρέπει να καίμε και ποια όχι:
Χρησιμοποιήστε ξηρά ξύλα (όχι χλωρά). Κόψτε και αποθηκεύσετε τα ξύλα σε χώρο χωρίς υγρασία, για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τα χρησιμοποιήσετε για καύση.
Τοποθετήστε αραιά τα ξύλα στη συσκευή καύσης, έτσι ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα τους.
Προτιμήστε να καίτε μικρά κομμάτια ξύλου καθώς συνιστούν αποδοτικότερη και καλύτερη πηγή θέρμανσης.
Συνιστάται αυστηρά η αποφυγή καύσης βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων.
Συνιστάται αυστηρά η αποφυγή καύσης οικιακών απορριμμάτων, χαρτονιού, πλαστικών, αφρωδών υλικών, περιοδικών, υλικών συσκευασίας, χημικών προσαναμματων, καθώς οδηγούν στην παραγωγή βλαβερών για την υγεία χημικών ενώσεων.
Συνιστάται αυστηρά η αποφυγή καύσης κόντρα πλακέ, πριονιδιού ή ξύλου που περιέχει κόλλα
Συνιστάται αυστηρά η αποφυγή καύσης υγρού, σάπιου ή μουχλιασμένου ξύλου.
Συνιστάται αυστηρά η αποφυγή χρήσης ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπούν σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κλπ.
Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε νια να μειώσουμε την έκθεση στη ρύπανση στον εσωτερικό χώρο;
Ο αερισμός του εσωτερικού χώρου μπορεί να μειώσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο σπίτι. Ένα ανοικτό παράθυρο στον εσωτερικό χώρο μπορεί να μειώσει το μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 85%.
Η χρήση εξελιγμένων σομπών ευνοεί την πλήρη καύση των στερεών καυσίμων, αυξάνοντας την παραγόμενη θερμότητα και μειώνοντας τα επιβλαβή παραπροϊόντα (σόμπες υψηλής απόδοσης / χαμηλών εκπομπών). Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες σόμπες έχουν επιτευχθεί μειώσεις από 40-85% στις συγκεντρώσεις των ΡΜιο, PlVb.s και του CO. Η αντικατάσταση των παλαιών σομπών με εξελιγμένες σόμπες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των οξέων αναπνευστικών παθήσεων από 24-64%.
Η μείωση της σωματιδιακής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας υγραέριο ως καύσιμο κυμαίνεται από 50-90%.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Γραφείο Περιβαλλοντικής Υγείας Τηλ. 210-5212000 www.keelpno.gr