Σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές ανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες»
Την ανάγκη για ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του «Money Show».
Αναπτύσσοντας τις πέντε κύριες δράσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα Τουρισμού κατά την ημερίδα με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ο Γ. Πατούλης εστίασε στις σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα αυτής της εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο του επιχειρείν, να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού της χώρας μας.
Με αφορμή την παρουσία του σε πόλεις της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Κίνας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού επισήμανε τόσο τη σημαντική στήριξη των Ελλήνων ομογενών οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν πολυεπίπεδα, επικοινωνώντας την καμπάνια στις τοπικές κοινωνίες, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς του εξωτερικού.
Πέντε δράσεις – κλειδιά ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας
Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε σε πέντε κύριες δράσεις που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπο-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.
Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:
– O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.
– Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
– Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
– Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
– Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες – ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη σε μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Γ. Πατούλης, άλλοι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, η Μεσογειακή Διατροφή, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.