Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης- Πεύκης στη συνεδρίαση της Τρίτης 21 Ιουνίου, η οποία μετά από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια έγινε παρουσία πολιτών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, τη μελέτη που εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης.
Πλέον η μελέτη θα αποσταλεί για έγκριση στον Μητροπολιτικό Σχεδιασμό Αθήνας- Αττικής, ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο, διατυπώνοντας τις τελικές αποφάσεις.
Να σημειώσουμε ότι υπέρ ψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας «Η Πόλη της Ζωής μας», η παράταξη του Παναγιώτη Ιωάννου «Νέα Δημιουργία» και η παράταξη «Πολίτες σε Δράση» με επικεφαλής τον Ηλία Κατσαρό. Αρνητικά ψήφισαν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Δήμος Μπροστά+» με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μάριο Ψυχάλη, η «Συμμαχία Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Άρη Κυριακίδη.
Τάσος Μαυρίδης: «Σημαντικό θέμα για τη Λυκόβρυση»
Ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το θέμα τονίζοντας ότι απασχολεί τη Λυκόβρυση αρκετά χρόνια και μάλιστα πριν γίνει η συνένωση με την Πεύκη το 2010.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια σε αυτά τα θέματα είναι γνωμοδοτικά όργανα. «Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς δεν έχουμε αποφασιστικό ρόλο. Τα Δημοτικά Συμβούλια παίρνουν μία απόφαση, την καταθέτουν στο Μητροπολιτικό Σχεδιασμό, ο οποίος έχει κάθε δυνατότητα να τροποποιήσει ή να αλλάξει αυτές τις επισημάνσεις τις επιθυμίες και την πολιτική βούληση» είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι το 2018 ξεκίνησε το Β1 στάδιο με απόφαση της τότε Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η απόφαση στάλθηκε στον Μητροπολιτικό Σχεδιασμό και την Περιφέρεια Αττικής. Όπως σημείωσε επέστρεψε μετά από δύο χρόνια, με κάποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν τα όργανα του Δήμου.
Ο Τάσος Μαυρίδης επισήμανε ότι η διαβούλευση έγινε για 90 ημέρες, ενώ υπήρχαν αναρτήσεις στην επίσημη ιστοσελίδα στου Δήμου και δελτία Τύπου. Υπογράμμισε ότι έλαβαν μέρος παρατάξεις, φορείς και κάτοικοι οι οποίοι έκαναν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.
Ανάμεσα στις παρατηρήσεις που έγιναν δεκτές από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν να υπάρχει διαχωρισμός στα οικοδομικά τετράγωνα όσον αφορά τη Γενική Κατοικία 1 και τη Γενική Κατοικία 2. Το δεύτερο ήταν η απομάκρυνση των οχλουσών επιχειρήσεων στα 12 χρόνια και το τρίτο να περιγραφεί ξεκάθαρα ότι εκεί που είναι ο σημερινός λαχανόκηπος θα είναι μελλοντικά σχολικός χώρος στην Οδό Λάμπρου Κατσώνη.
Μάριος Ψυχάλης: «Αποκλείστηκαν από τη διαβούλευση παρατάξεις και πολίτες»
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μάριος Ψυχάλης ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το θέμα, άσκησε κριτική στη διοίκηση για τους χειρισμούς της στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λυκόβρυσης.
Αφού αναρωτήθηκε ποιο είναι το όραμα του Δήμου, έκανε λόγο για «αποκλεισμό των κατοίκων από τη δημόσια διαβούλευση» προσθέτοντας παράλληλα ότι «υπήρχε αποκλεισμός των επικεφαλής των παρατάξεων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».
Ο Μάριος Ψυχάλης στη συνέχεια επισήμανε ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παρακάτω:
- Επιπτώσεις Κύμης
- Επιπτώσεις Mall
- Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον
- Απαλλοτριώσεις και δέσμευση κοινόχρηστων χώρων. Καμία απαλλοτρίωση επί δύο δεκαετίες
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Μπροστά+» ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να δεσμευθεί ότι δεν θα μετατρέψει το ημιτελές κλειστό σε αμαξοστάσιο.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των οποίων τα παρακάτω:
- Ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας των κεντρικών αρτηριών που διέρχονται πλησίον ή εντός του Δήμου
- Άσκηση οικιστικών πιέσεων εντός των θυλάκων δασικού πρασίνου (πχ παράνομες κατατμήσεις εντός του δάσους Κάσδαγλη)
- Μόλυνση ρεμάτων (πχ ρέματος Πύρνας με απόβλητα, σκουπίδια από τις παρακείμενες βιομηχανίες, βιοτεχνίες)
- Ρύπανση από τις βιομηχανικές δραστηριότητες
- Προβληματική προσπέλαση και εξυπηρέτηση εξαιτίας της διαμπερούς κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων
- Μεγάλοι κυκλοφοριακοί φόρτοι στους κεντρικούς άξονες (Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου)
Ηλίας Κατσαρός: «Να διασφαλιστεί ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης»
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» Ηλίας Κατσαρός ο οποίος τόνισε ότι η παράταξη θα ψηφίσει υπέρ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λυκόβρυσης καθώς η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έλαβε υπόψη τις προτάσεις της.
«Αυτές είχαν στόχο τη διασφάλιση του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τους κατοίκους» είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Κατσαρός.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις ήταν οι παρακάτω:
- Όσον αφορά τις χρήσεις γης στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται του κύριου οδικού δικτύου, να χαρακτηριστούν οι κεντρικές οδοί ως Γενική Κατοικία 2, και το δευτερεύον οδικό δίκτυο να χαρακτηριστεί ως Γενική Κατοικία 1.
- Τα οικοδομικά τετράγωνα 29, 30 και 31 τα οποία σύμφωνα με τον παλαιό σχεδιασμό ήταν δεσμευεμένα για σχολεία, πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για την ίδια χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν μελλοντικά για αυτό τον σκοπό και μόνο.
- Θα πρέπει να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός του οικιστικού ιστού της πόλης.
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Οι πολίτες θα αισθανθούν στο πετσί τους τις συνέπειες»
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιάννη Θεοδωρακόπουλο ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες που σε τρία με τέσσερα χρόνια θα αισθανθούν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτού του σχεδίου».
Και πρόσθεσε «Σχετικά με το νέο ΓΠΣ της Λυκόβρυσης η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Συμμαχία Πολιτών μετά από συζήτηση με ειδικούς αλλά κυρίως με τους κατοίκους της πόλης καταθέτει την πρόταση να διεξαχθεί έστω και σε περιορισμένο χρονικό διάστημα διαβούλευση αφού βεβαίως έχουν επισημανθεί από πλευράς του ειδικού γραφείου οι αλλαγές που φέρνει το νέο Σχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο. Γιατί θεωρούμε ότι η διαβούλευση του 2020 είχε γίνει τον πρώτο χρόνο πανδημίας, άρα ο κορωνοϊός ήταν το κυρίαρχο θέμα στη ζωή όλων μας και είχε γίνει και καλοκαίρι, χωρίς από την πλευρά του δήμου να προηγηθεί κάποια καμπάνια ενημέρωσης».
Και πρόσθεσε «Επί πλέον θέλουμε να καταστήσουμε υπεύθυνη τη διοίκηση του Δήμου, δηλαδή τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τα αιρετά μέλη της παράταξης που ασκεί τη διοίκηση, για τα σημεία του ΓΠΣ (και είναι πολλά) που σε σχέση με το ισχύων Σχέδιο έρχονται να τραυματίσουν την εικόνα της πόλης και να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι φανερό ότι η πόλη που θα παραδώσει στους νέους δεν θα είναι ούτε φιλική ούτε ανθρώπινη».
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ανάμεσα στα θέματα που προκύπτουν είναι και τα παρακάτω:
- Γιγαντώνεται χωρίς λόγο το λεγόμενο Κέντρο Πόλης όπου θα επιτρέπονται όλες οι χρήσεις γης. ΓΙΑΤΙ; Εδώ οι κάτοικοι κλήθηκαν για 15 χρόνια να πληρώνουν αυξημένα δημοτικά τέλη κατά 80% για να αγοραστεί ένα οικόπεδο, όπου θα χτιζόταν (;) κάποιο πολυκατάστημα. Και τώρα ένα μεγάλο μέρος της Λυκόβρυσης παραδίδεται σε τέτοιες δραστηριότητες. ΓΙΑΤΙ;
- Καταργείται ο όρος «αμιγούς κατοικίας» που είναι το κύριο χαρακτηριστικό ενός μεγάλους μέρους της πόλης. Και καθιερώνεται ο όρος Γενική Κατοικία με χρήσεις περισσότερο οχλούσες. ΓΙΑΤΙ;
- Δεν υπάρχει πρόνοια για την προσθήκη ελεύθερων χώρων. Μα όταν τσιμεντοποιείται ένα μεγάλο τμήμα της πόλης ποιο αντίβαρο έχουμε για τους παλαιούς κατοίκους και για χιλιάδες ανθρώπους που επένδυσαν τις οικονομίες τους και αγόρασαν οικόπεδα στη Λυκόβρυση; ΓΙΑΤΙ;
- Δεν αντιμετωπίζονται η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η οποία θα επιφέρει αναστάτωση στη Λυκόβρυση δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο (CUT and COVER) από αυτό της Πεύκης. Επίσης θα κατασκευαστούν κάποιοι κόμβοι. Κυκλοφοριακά έχουν αντιμετωπιστεί; Πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή;
- Με τις βιομηχανίες που λειτουργούν στην καρδιά της πόλης (μαρμαράδικα κλπ) που θα έφευγαν προ δεκαετίας τι γίνεται; Πάλι πάνε 12-15 χρόνια πίσω. ΓΙΑΤΙ;
- Στους κεντρικούς δρόμους υπάρχει ο ίδιος χαρακτηρισμός για ολόκληρο το τετράγωνο, δηλαδή και για την πίσω πλευρά; ΓΙΑΤΙ;
- Η υπόθεση του δάσους Κάσδαγλη πώς αντιμετωπίζεται; Τι σημαίνει ο όρος ανάπλαση;
- Το οικόπεδο της ΑΓΕΤ Ηρακλής θα αλλάξει χρήση γης;
- Το ημιτελές κλειστό, το οποίο αναμένει η πόλη 20 χρόνια να ολοκληρωθεί, θα προχωρήσει ή θα πωληθεί;
- Το εμπορικό κέντρο πώς αντιμετωπίζεται όταν υπάρχουν τόσο πολλά ανοικτά θέματα;
Παναγιώτης Ιωάννου: «Υιοθετήθηκαν προτάσεις μας»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Νέας Δημιουργίας Παναγιώτης Ιωάννου τόνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λυκόβρυσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υιοθέτησε προτάσεις που έκανε.
Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο που έγινε η διαβούλευση, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτή δεν κλήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων. Και κατέληξε λέγοντας: «Ο Δήμος έχει ήδη καθυστερήσει το ΓΠΣ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δωρεά της ΑΓΕΤ η οποία έχει βάλει προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022. Να μη γίνει αυτό που έγινε με το οικόπεδο Πουρνάρα».
Άρης Κυριακίδης: «Είναι πολιτικό κείμενο και όχι τεχνικό»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Κυριακίδης, ο οποίος εκφράζοντας τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε το κείμενο «πολιτικό και όχι τεχνικό». Μάλιστα υπογράμμισε ότι αποτυπώνει τη βούληση των διοικήσεων του ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «έρχεται να επιστεγάσει εξελίξεις που έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζονται, όπως η κατασκευή εμπορικού κέντρου στα σύνορα με τη Μεταμόρφωση αλλά και το οικόπεδος της ΑΓΕΤ| . Παράλληλα τόνισε ότι : «στο κείμενο προτάσσονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι του λαού» προσθέτοντας ότι «Ζητήματα και αποφάσεις που είχαν παρθεί στο παρελθόν δεν αποτυπώνεται πλέον» φέρνοντας σαν παράδειγμα την κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Ο.Τ 64 στη Λυκόβρυση.
Τέλος να σημειώσουμε ότι ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ενώ χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα έδωσαν η αρμόδια πολεοδόμος και ο υπέθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης είναι τα παρακάτω:
- ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Για τον καθορισμό των χρήσεων γης ελήφθη υπόψη η διαμορφωμένη κατάσταση της πόλης της Λυκόβρυσης όπως προέκυψε διαχρονικά και αναλυτικά αποτυπώθηκε από την απογραφή χρήσεων γης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης. Ωστόσο, και δεδομένου ότι το ζήτημα του «κέντρου πόλης»
μνημονεύεται σε αρκετά εκ των εγγράφων που επεξεργαστήκαμε, προτείνεται να απομειωθεί η εν λόγω χρήση, περιορίζοντας το πολεοδομικό κέντρο και αποδίδοντας στα συγκεκριμένα ΟΤ χρήσεις Γενικής Κατοικίας 2.
- ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ ΣΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η λειτουργία υπαρχουσών εγκαταστάσεων υπάγεται στις μεταβατικές διατάξεις της μελέτης ΓΠΣ σχετικά με την παραμονή ή όχι καθώς και αναφορικά με τη συμβατότητά τους ή μη με το νέο προτεινόμενο πλαίσιο χρήσεων γης.
Αναφορικά με τα διοικητικά όρια μεταξύ των Δήμων Λυκόβρυσης και Μεταμόρφωσης αυτά αποτυπώθηκαν σε εφαρμογή των υπ’ αρίθμ. 210/2013 και 240/2014 Αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμων Λυκόβρυσης και Μεταμόρφωσης αντίστοιχα. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή των ορίων περιέλαβε τμήμα γης με χρήσεις ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ. Ως εκ τούτου συνίσταται η αναγνώριση της χρήσης εφ’ όσον έχουν
προκύψει διοικητικές πράξεις.
- ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1 ΚΑΙ 2 ΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ
Προτείνεται ο διαχωρισμός των χρήσεων ανά Ο.Τ. ώστε να καθορίζεται Γενική Κατοικία 2 στο μέτωπο των ΟΤ με πρόσωπο επί του πρωτεύοντος οδικού δικτύου (και σε βάθος ιδιοκτησίας) και Γενική Κατοικία 1 στο υπόλοιπο ΟΤ.
- ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Όπως διατυπώθηκε και κατά τη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022 στο Δημοτικό Κατάστημα, οι διαφορές μεταξύ Γενικής Κατοικίας 1 & 2 είναι πολύ λίγες. Η ΓΚ 1 δηλαδή προσομοιάζει με «ενισχυμένη» αμιγή κατοικία. Δεδομένου όμως ότι δεν επιτρέπεται η προσθήκη χρήσεων πέραν αυτών που ορίζονται στο ΠΔ 59/2018 αντίθετα επιτρέπεται η απομείωση, για το λόγο αυτό καθορίστηκαν δύο κατηγορίες Γενικής Κατοικίας. Επιπλέον, σε παλιότερη εισήγηση του τ. Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Νοέμβριος 2014) που αφορούσε στο θέμα του ΓΠΣ ρητά διατυπώνεται ότι «κατά την άποψη του ΟΡΣΑ δεν θα πρέπει να θεσμοθετούνται περιοχές Αμιγούς Κατοικίας αλλά περιοχές Γενικής Κατοικίας με απομείωση χρήσεων».
- ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΧΩΡΟΙ
Η πρόβλεψη χωροθέτησης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων πλέον των υλοποιημένων, θεσμοθετημένων ή δεσμευμένων με διοικητικές αποφάσεις, δεν αποτελεί αντικείμενο της μελέτης ΓΠΣ. Αντίθετα, αποτελεί ένα ζήτημα που άμεσα συνδέεται με την Διοίκηση και την αντίστοιχη οικονομική του δυνατότητα προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες διαδικασίες τόσο για την δέσμευση των εκτάσεων όσο και για την υλοποίηση των χώρων.
- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όσον αφορά σε χρήσεις που δεν εμπίπτουν στις επιτρεπόμενες από τη μελέτη του ΓΠΣ, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την συνέχιση ή μη της λειτουργίας τους, μετά την έγκριση του ΓΠΣ, συναρτώνται από τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν.3982/2011 (παρ. 9) όπως ισχύει. Για τις περιπτώσεις που η δραστηριότητα δεν εμπίπτει στις κατηγορίες του ως άνω νόμου προβλέπεται απομάκρυνση σε χρονικό ορίζοντα 12αετίας από τη θεσμοθέτηση του ΓΠΣ.
- ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Αναφορικά με τις συμμετοχικές διαδικασίες, επισημαίνεται ότι το Β1 Στάδιο της μελέτης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, στις 22.06.2020 δόθηκε εντολή έναρξης δημόσιας διαβούλευσης για το ΓΠΣ ΔΕ Λυκόβρυσης (ΑΠ 22492/22.06.2020) ενώ στις 09.07.2020 ανακοινώθηκε η ανάρτηση στο διαδίκτυο του Β1 Σταδίου του ΓΠΣ για διάρκεια τριών (3) μηνών προκειμένου πολίτες και φορείς να υποβάλλουν απόψεις και προτάσεις προς την Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου (ΑΠ 25455/09.07.2020). Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, συγκεντρώθηκαν απόψεις και γνωμοδοτήσεις φορέων και πολιτών.
- ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΥΜΗΣ
Οι επιπτώσεις της χάραξης της Λεωφ. Κύμης στην πόλη της Λυκόβρυσης δεν αποτελεί αντικείμενο της μελέτης ΓΠΣ αλλά αντικείμενο μιας ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης που θα σταθμίζει όλα τα σημαντικά συγκοινωνιακά/κυκλοφοριακά ζητήματα που αφορούν στην πόλη και απορρέουν όχι μόνο από την Λεωφ. Κύμης αλλά και από την έλευση του μετρό.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗ
Το δάσος Κάσδαγλη προτείνεται να διαμορφωθεί έτσι ώστε να λειτουργεί ως ένας ασφαλής προορισμός υπαίθριας αναψυχής και περιπάτου για την πόλη. Μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση, μπορεί να χαραχθούν μονοπάτια, να χωροθετηθούν σημεία ανάπαυσης και ελαφρύς εξοπλισμός παιδικής αναψυχής,να χαραχθούν διαδρομές ώστε να ενσωματωθεί λειτουργικά στον παρακείμενο αστικό ιστό.
- ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Το λειτουργικό πλαίσιο του Κλειστού Γυμναστηρίου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της μελέτης του ΓΠΣ.
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Η δημιουργία εμπορικού κέντρου στον όμορο Δήμο Μεταμόρφωσης μνημονεύεται στην μελέτη ΓΠΣ κυρίως εξαιτίας του ότι βρίσκεται σε διεπαφή με τα διοικητικά όρια της Λυκόβρυσης. Κατά τα λοιπά δεν αποτελεί αντικείμενο της μελέτης ΓΠΣ.
- ΡΕΜΑ ΠΥΡΝΑΣ
Το ρέμα της Πύρνας οριοθετήθηκε από το 2016. Το ρέμα και οι παραρεμάτιες περιοχές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές εκπόνησης ΓΠΣ, εντάσσονται σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ). Στη μελέτη απεικονίστηκε η ως άνω οριοθέτηση η οποία αποτελεί δεσμευτική θεσμική γραμμή.
- ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΠΣ
Οι προθεσμίες έγκριση των εκκρεμών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα από τις διατάξεις του ν. 4787/2021(άρθρο 18)
- ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΓΕΤ
Η πολεοδομική διαχείρισης του εν λόγω ΟΤ και η απόδοση σε αυτό χρήσεων αθλητισμού σχετίζεται με την υπ’ αρίθμ. 4/2021 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΟΠΣΩΛΔ-97Φ).
- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤ
Για τις επιμέρους προτεινόμενες αλλαγές στα ΟΤ θα γίνει έλεγχος σε συνεργασία με την Δ/νση Περιβάλλοντος για διορθώσεις τυχόν.
Παρακαλούμε για τη λήψη απόφασης