Στο περιθώριο της τελευταίας παρέμβασης του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για πλήρη ανάκληση της επίμαχης απόφασης σχετικά με τα τέλη ταφής απορριμμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής συζήτησε για το «φλέγον» ζήτημα των ημερών. Η συνεδρίαση, στις 15 Ιανουαρίου, (πρώτη του νέου έτους), έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι απόψεις διοίκησης και αντιπολίτευσης, αρχικά σε ήρεμο κλίμα, επί μία ώρα και πλέον, αλλά στο τέλος δεν έλειψε η… πολιτική ένταση.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Οι τοποθετήσεις με χρονική σειρά
Γιάννης Mυλωνάκης
Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχάς, η αύξηση του τέλους ταφής, κατά 5 ευρώ ανά τόνο, έρχεται σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2021. Ήμασταν ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη, όπως και κάποιοι άλλοι που τώρα δηλώνουν αιφνιδιασμένοι. Ακριβώς λοιπόν επειδή γνωρίζαμε, αυτό το επιπλέον κόστος συνυπολογίστηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφαση μας να προχωρήσουμε σε αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να μην έρθει ο Δήμος μας αντιμέτωπος με οικονομικό αδιέξοδο, μία πρόταση που η αντιπολίτευση καταψήφισε, χωρίς ωστόσο να μας πει πως και από πού θα καλύπταμε αυτές τις αυξήσεις.
Εμείς είμαστε κατά του τέλους. Ανήκουμε στους 166 Δήμους που προσφύγαμε στο ΣτΕ και το κάναμε με το πρωτοαναλάβαμε τη διοίκηση. Ως δημοτική Αρχή προφανώς και διαφωνούμε με την προπληρωμή των εισφορών υπέρ του EΔΣΝΑ και για αυτό το λόγο συντασσόμαστε με τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ). Απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ως Διοίκηση, τηρούμε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση, καθώς άσκοπες ή βιαστικές κινήσεις, μόνο λόγους επικοινωνίας και εργαλειοποίησης θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν. . Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προφανώς όταν και εάν απαιτηθεί, θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα».
Κώστας Γουργούλης
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης σημείωσε ότι «ο μόνος τρόπος μείωσης όσων πληρώνουμε στον ΕΔΣΝΑ είναι να ελαττώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων της πόλης μας που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Θα έπρεπε να ανακυκλώνουμε το 80% και να πετάμε το 20%, ενώ σήμερα κάνουμε το αντίθετο. Η προσπάθειά μας, ως διοίκησης, είναι μια πολύ καθαρή και θέλουμε γι’ αυτό κοινωνούς τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής».
Γιάννης Σταθόπουλος
Ο νυν επικεφαλής της «Νίκης Πολιτών» και πρώην δήμαρχος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η αρχική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του EΔΣΝΑ για αύξηση των εισφορών του τέλους ταφής απορριμμάτων από τους Δήμους ήταν απαράδεκτη. Πάρθηκε χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή έστω ενημέρωση των Δήμων, με μεγάλες επιβαρύνσεις των δημοτών. Ήταν μια τραγική εξέλιξη και κατάρρευση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. H συζήτηση που έπρεπε να κάνουμε, ως Δήμος Αγίας Παρασκευής, δεν είναι η αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Εμείς κάναμε πολλά στη διαχείριση των αποβλήτων επί θητείας μας και πρέπει να υπάρχει συνέχεια σε αυτό τον αγώνα»
Βασίλης Ζορμπάς
Σε υψηλούς τόνους, ο τέως δήμαρχος και νυν αιρετός της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», υποστήριξε: «Ήταν ακραία καραγκιοζιλίκια και γελοιότητες όσα έκανε ο ΕΔΣΝΑ. Απορώ πως ο περιφερειάρχης δεν ξήλωσε την εκτελεστική επιτροπή. Είναι ευχής έργον κάποιος οικονομικός εισαγγελέας να ελέγξει τον Σύνδεσμο για το πού πήγαν τα χρήματα της τελευταίας 10ετίας, γιατί πολλά ακούγονται».
Γιώργος Οικονόμου
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της «Νέας Αρχής» είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι ένα δύσκολο θέμα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση, χρόνια τώρα, χωρίς επιθυμητή λύση. Το τέλος ταφής παραμένει ένα τιμωρητικό μέτρο και αντικίνητρο που δεν αντιμετωπίζει τους όγκους ταφής αποβλήτων. Δεν υπάρχει συντονισμός στον ΕΔΣΝΑ, είναι πασιφανές ότι κάτι δεν πάει καλά, με αποφάσεις τη μία έτσι και την άλλη… αλλιώς. Χρειάζεται τάξη και μηχανισμός ελέγχου».
Ηλίας Τσιμπουκάκης
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι «οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής δεν έχουν ατομική ευθύνη για το σημείο που έχει φτάσει σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να έρχεται στο κεφάλι τους το τέλος ταφής. Θα περιμέναμε για την τιμή της θέσης, η δημοτική Αρχή να πει μια κουβέντα έστω, καταγγέλλοντας το τέλος ταφής και ότι δεν έχει ευθύνη ο Δήμος. Αντ’ αυτού, ο δήμαρχος ήταν βασιλικότερος του βασιλέως δηλώνοντας ότι δεν έχουμε πρόβλημα, επειδή προβλέψαμε και χαρατσώσαμε τους δημότες. Οι πολίτες οργανωμένα να κινητοποιηθούν μαζί με τις ομάδες που μάχονται αυτή την πολιτική.
Παναγιώτης Αντωνίου
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του «Φυσάει Κόντρα» σημείωσε ότι δεν υπήρχε η στοιχειώδης σκέψη και ευαισθησία της δημοτικής Αρχής να ενημερώσει για τις αποφάσεις, τρεις εβδομάδες τώρα. Εμείς αντιταχθήλαμε από την πρώτη στιγμή δημοσίως και ζητήσαμε έκτακτο, θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση των Αγιοπαρασκειωτών. Το τέλος ταφής είναι τιμωρητικό για την τσέπη των πολιτών, που πληρώνουν την αδυναμία κυρίως του Κράτους να διαχειριστεί τα απόβλητα.
Κώστας Τσιαμπάς
Ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για την Αγία Παρασκευή» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα μείνω στη σκοπιμότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων. Θα σταθώ στο ότι δεν υπολόγισε ο δήμαρχος τα σχετικά στοιχεία. Φαίνεται στα δεδομένα του Προϋπολογισμού. Η εξοντωτική αύξηση των δημοτικών τελών ήταν μια πολιτική απόφαση της διοίκησης και δεν είχε λάβει υπόψιν τις χρεώσεις αυτές».
Ελίνα Σταματάκη
Η αιρετή της «Νίκης Πολιτών», από την πλευρά της, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Το τέλος ταφής απορριμμάτων δεν έχει καμία αναλογικότητα, χωρίς κάποια αναλογιστική μελέτη, είναι αυθαίρετα και τιμωρητικά καθορισμένο. Αποδεικνύεται ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι απολύτως αποτυχημένη κεντρικά. Μετακυλίεται άλλο ένα κόστος στον δημότη, χωρίς καμία πρόβλεψη ότι θα είναι το τελευταίο. Στην πόλη μας μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για το ζήτημα αυτό».
Κώστας Κρητικίδης
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε τον λόγο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι τοποθετήσεις που άκουσα είχαν μέσα τους πολλές αντιφάσεις. Πρέπει κάτι να κάνουμε για την ταφή αποβλήτων. Από τον καθένα μας εξαρτάται, τους πολίτες, τον Δήμο πόσα απορρίμματα θα θάβουμε, δίνοντας βάρος στην ανακύκλωση. Έτσι θα είναι και μικρότερη η επιβάρυνση του δημότη».
Κατερίνα Καπετανάκη
Η σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ατομική ευθύνη στο ζήτημα των απορριμμάτων. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στον καφέ κάδο, με επέκτασή του σε όλη την πόλη εντός του 2025. Είναι η μόνη λύση για να μειώσουμε το τέλος ταφής και τις εισφορές στον ΕΔΣΝΑ. Πληρώνουμε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ως Δήμος. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για τη διαχείριση των αποβλήτων».
Φινάλε σε… θερμό κλίμα
Καταληκτικά, ο Γ. Μυλωνάκης πήρε τον λόγο σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ακούστηκαν ήρεμες φωνές για την κατάσταση. Εμείς κινηθήκαμε με ψυχραιμία. Κατανοώ και τις θέσεις των κυρίων Τσιμπουκάκη & Αντωνίου. Αλλιώς, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι αυτό που έβγαινε στους δρόμους και έριχνε μολότοφ, έβαζε φωτιές το 2010. (…) Είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν τότε που αντιδρούσαν στο Γραμματικό και όπου υπήρχε σχεδιασμός χώρων υγειονομικής ταφής».
«Είστε σοβαρός; Μας αποκαλείτε μπαχαλάκηδες; Αυτό είναι πολιτική τοποθέτηση; Απαράδεκτο», απάντησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου. Είμαι υπεύθυνος των λόγων μου. Κατανοώ τη στάση και τον εκνευρισμό σας. Δεν έχετε μάθει να συζητάτε και να ακούτε», σχολίασε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, καταλήγοντας: «Εμείς είμαστε ταγμένοι στο πλευρό των δημοτών. Κινηθήκαμε ήπια, θεσμικά και δικαιωθήκαμε με την εξέλιξη του τέλους ταφής απορριμμάτων όπως και στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού».
Δείτε όλη τη σχετική συζήτηση από το 05.00 του βίντεο
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook