Τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους θα λειτουργήσει ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης (ΣτΔΕ) στον Δήμο Αγίας Παρασκευής» ανέπτυξε ο νεοεκλεγείς στη θέση, Σταύρος Σταυρίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 15 Ιανουαρίου.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Τη σχετική συζήτηση -για τον θεσμό που επιστρέφει έπειτα από 12 και πλέον χρόνια στην πόλη- άνοιξε ο δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης: «Ως νέα διοίκηση θέσαμε ως στόχο να επαναφέρουμε τον “Συμπαραστάτη”. Θεωρούμε ότι θα συμβάλει στη λογοδοσία και τη διαφάνεια του Δήμου & της διοίκησης και αποτελεί στοίχημά μας να πετύχει. Θα στηρίξουμε τον ΣτΔΕ για να δώσουμε τη θεσμική υπόσταση που αρμόζει στον ρόλο».
Στη συνέχεια, ο Στ. Σταυρίδης εξειδίκευσε τον βασικό του σχεδιασμό για την οργάνωση και τη λειτουργία του «Συμπαραστάτη» καθώς και τη γενικότερη προσέγγιση του στον θεσμό:
Βασικός υλικοτεχνικός σχεδιασμός
1. Καταρχήν απαιτείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής ο χωροταξικός προσδιορισμός του γραφείου Συμπαραστάτη και η προμήθεια του με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ενδεικτικά: γραφεία, καρέκλες εργασίας και υποδοχής κοινού, γραμμή για το τηλέφωνο του Συμπαραστάτη, ηλεκτρονικό υπολογιστή για την ηλεκτρονική αλληλογραφία και γενικότερα, βιβλίο Μητρώου, βιβλιοθήκη για το αρχείο, σφραγίδα του Δήμου με την ένδειξη «Συμπαραστάτης Δημότη & Επιχείρησης» κ.λ.π.).
Επίσης, χρειάζεται η διάθεση συνεργάτιδας ή συνεργάτη υπαλλήλου του Δήμου, για τη διαχείριση σε συνεργασία με εμένα του γραφείου του ΣτΔΕ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής.
2. Απαιτείται ένα ενημερωμένο οργανόγραμμα (έτους 2025) με όλες τις καθ’ ύλη αρμοδιότητες και τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας Διοικητικού Προσωπικού του Δήμου, γραφείου δημάρχου, γραφείων των αντιδημαρχιών και όλων των εμπλεκομένων στην άσκηση της πολιτικής του Δήμου.
Επίσης, απαιτείται ένα σχεδιάγραμμα με τα όρια και τις οδούς του Δήμου, για να μπορούν να διακριθούν με ακρίβεια οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου. Θα μπορούσε να υπάρχει στην ιστοσελίδα αλλά και σε κεντρικά σημεία της πόλης ένας QR κώδικας για να διαβάζουν οι πολίτες αυτά τα στοιχεία.
3. Έχω ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της σελίδας του Συμπαραστάτη για τον ιστότοπο του Δήμου (που θα είναι απλή & λιτή) και αναμένω την υπόδειξη με ποιόν θα συνεργαστώ για την οργάνωση και διαμόρφωση της σελίδας, καθώς και με ποιον θα συνεργαστώ για τη δημιουργία της διεύθυνσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Συμπαραστάτη και τη δημιουργία νέων κωδικών ασφαλείας.
4. Αναφορικά με τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του γραφείου Συμπαραστάτη εφόσον είναι χωροταξικά εφικτό, θα ήθελα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό ανάλογα πάντα φυσικά με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του Δήμου. (Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, εκτιμάται έως το τέλος του Ιανουαρίου).
Τρόπος λειτουργίας
Ο Συμπαραστάτης είναι θεσμός κατεξοχήν διαμεσολαβητικός μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοδιοίκησης, να διασφαλισθεί η αίσθηση αμεροληψίας και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας.
Ο ΣτΔΕ κατά το νόμο κινείται θεσμικά έξω από τη λογική άσκησης πολιτικής, εργασίας του δημοσίου υπαλλήλου, δεν αποτελεί ένα ακόμα “ΚΕΠ παραπόνων” και λειτουργεί διαμεσολαβητικά μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου. Κατά το νόμο o Συμπαραστάτης έχει ως στρατηγικό στόχο τη διασφάλιση της σύννομης λειτουργίας των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου.
Δικαίωμα υποβολής αναφοράς – καταγγελίας ενώπιον του ΣτΔΕ κατά το νόμο αναγνωρίζεται μόνο στον άμεσα θιγόμενο πολίτη και στην άμεσα θιγόμενη επιχείρηση και είναι απαράδεκτες καταγγελίες τρίτων ούτε και είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη διερεύνηση υποθέσεων από τον Συμπαραστάτη. Θα μπορούσε κάποια στιγμή ο Δήμος να οργανώσει εκδήλωση για την επεξήγηση πού και πώς οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματά τους.
Οι αναφορές – καταγγελίες ενώπιον του Συμπαραστάτη γίνονται γραπτά μέσω είτε της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΣτΔΕ είτε του πρωτοκόλλου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Στη διαδικτυακή σελίδα του Συμπαραστάτη θα υπάρχει προς διευκόλυνση και σχετικό ενδεικτικό υπόδειγμα καταγγελίας. Επίσης, θα γίνεται δεκτή έγγραφη αναφορά και δια ζώσης. Όπου απαιτείται διευκόλυνση θα δίδεται καθοδήγηση από το γραφείο του ΣτΔΕ.
Παρεμβάσεις ανά τέσσερις μήνες
Καταληκτικά, ο κ. Σταυρίδης σημείωσε ότι «στόχος μου θα είναι αφενός η βέλτιστη επίλυση των διαφορών μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου Αγίας Παρασκευής κατά τρόπο που θα εγκαθιδρύει στους δημότες και στις επιχειρήσεις του Δήμου μας ασφάλεια δικαίου και αίσθηση ενδιαφέροντος και αφετέρου για το Δήμο θα προσπαθήσω μέσα από την εξυπηρέτηση των αναφορών – καταγγελιών που θα μου υποβάλλονται να γίνεται μια άμεση και συστηματική επεξεργασία αυτών ώστε μέσα από τις εκθέσεις και τις προτάσεις που θα συντάσσω και θα υποβάλλω να δημιουργηθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το Δήμο στο οποίο να μπορεί κανείς ανατρέχοντας να παίρνει διαχρονικά μια καθαρή εικόνα των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τον Δήμο».
Εξάλλου, διευκρίνισε ότι «ο ΣτΔΕ δεν παρέχει νομική βοήθεια ούτε υποκαθιστά τις αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες. Είναι πέρα, έξω και πάνω από τον Δήμο. Είναι ένας φορέας που θα υπερασπιστεί κυρίως τους αδύναμους πολίτες οι οποίοι στη σχέση τους με τη διοίκηση δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί δεν γίνεται δεκτό ένα αίτημά τους».
Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι δεν θα υποβάλλει μόνο ετήσια έκθεση, αλλά θα συντάσσει ενημερωτικές εισηγήσεις με προτάσεις, ανά τέσσερις μήνες.
Δείτε τη σχετική συζήτηση από το 1.15.00 του βίντεο
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook