Να τροποποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο αδειοδότησης της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητούν Δήμος και κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το θέμα των κεραιών ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, την προηγούμενη βδομάδα. Κάτοικοι της πόλης, ως επί το πλείστον του Τσακού και του Κοντόπευκου, δήλωσαν δυναμική παρουσία την περασμένη Τετάρτη 13 Μαΐου, οπότε και το ΔΣ συνεδρίαζε. Το αίτημά τους ήταν και πάλι η αρωγή από τον Δήμο για την απεγκατάσταση των κεραιών και μάλιστα, ζητούμενο για κάποιους, το ξήλωμά τους από τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο -εφόσον ο νόμος δεν είναι με το μέρος τους.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου γεμίζει από αγανακτισμένους δημότες που όπως λένε «ζουν με τον καρκίνο πάνω απ’ το κεφάλι μας από την τεράστια ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες, οι οποίες μπήκαν χωρίς να το ξέρουμε στις ταράτσες μας».
Τρεις φορές ως τώρα έχουν παραβρεθεί σε συνεδριάσεις και σε όλες, ζητούν να απομακρυνθούν οι κεραίες με οποιοδήποτε τρόπο.
Ο Νίκος Καραγιαννάκης, κάτοικος Τσακού, λέει χαρακτηριστικά: «Παλεύουμε για το αυτονόητο: την ποιότητα ζωής. Δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε κάποιους να στήνουν επιχειρήσεις εις βάρος της ζωής και της υγείας μας. Είμαστε αποφασισμένοι και για δυναμικές κινητοποιήσεις».
Οι συναντήσεις με τον δήμαρχο
Οι κάτοικοι έχουν συναντήσει τον δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο και στο γραφείο του πολλές φορές. Μάλιστα μια φορά, ο κ. Σταθόπουλος συμμετείχε σε κινητοποίησή τους πηγαίνοντας μαζί τους σε μια ταράτσα όπου βρίσκεται εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας «σε περίπτωση που γινόταν μήνυση να γίνει και σε μένα και όχι μόνο στους κατοίκους» όπως λέει. Η θέση του Δήμου είναι ότι η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις κεραίες, κάτι που είναι όμως, πάρα πολύ δύσκολο. «Γι αυτό και ο αγώνας μας θα γίνει προκειμένου να μειώσουμε –τουλάχιστον- την ακτινοβολία σε επίπεδα που δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία», λέει ο δήμαρχος. «Η απεγακτάσταση των μεγάλων κεραιών και η εγκατάσταση μικρών και διάσπαρτων (σύστημα μικροκυψελών) είναι ένας τεράστιος αλλά εφικτός στόχος».
Αν και η επιστήμη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη για τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία, το σίγουρο είναι ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της, τόσο μικρότερες βλάβες προκαλούνται στην υγεία. Άλλωστε, τα κινητά τηλέφωνα είναι πια για τα καλά μες στη ζωή μας και δεν πρόκειται να βγουν.
Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι κάτοικοι Γ. Κολώνιας και Νίκος Κωτσιάς, λέγοντας ότι αφού πολεοδομικά οι κεραίες είναι νόμιμες, το θεωρούν δύσκολο να εισακουστούν από το Κράτος γι αυτό και είναι ετοιμοπόλεμοι για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τον λόγο πήρε και η εκπαιδευτικός Δήμητρα Τζιώτζιου, μέλος του εκπαιδευτικού Συλλόγου «ΠΕΡΙΚΛΗΣ», η οποία δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για το ότι υφίσταται τα τελευταία χρόνια αυτή την ακτινοβολία και ότι είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να σώσει το τρίχρονο παιδί της που πάσχει ήδη από σοβαρή νόσο.
Θέσεις κι αντιθέσεις
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, δήλωσε ότι αν αποφασίσουν οι κάτοικοι να κινηθούν δυναμικά και να κατεβάσουν μόνοι τους τις κεραίες, θα είναι στο πλευρό τους. Την ίδια γραμμή είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ο Β. Γιαννακόπουλος (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ) και η ελάσσων μειοψηφία, με τους Ανδρέα Γκιζιώτη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣΗΣ και τον Σπύρο Αλεξίου του ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΥΡΑ να λένε ότι αν περιμένουν την αλλαγή του νόμου θα χαθεί πολύς χρόνος. «Πόσοι νόμοι καταπατώνται για το συμφέρον των εταιρειών, έτσι κι αλλιώς; Θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο για να σώσουμε τη ζωή μας», είπε ο κ. Αλεξίου.
Το δρόμο της νομιμότητας και της ψυχραιμίας πάντως, δήλωσαν ότι θέλουν να πάρουν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Σωτήρη Ησαία, (ανήκει στην παράταξη του Β. Ζορμπά, αλλά διαχωρίζει πολύ συχνά τη θέση του από τη γραμμή της παράταξης) να λέει ότι το μόνο θεσμικό όργανο που θα μπορούσε να δώσει λύση είναι η ΕΕΤ (Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων), η οποία έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει γερά πρόστιμα στις εταιρείες. Πρότεινε μάλιστα,
να γίνει έλεγχος από τον Δήμο με τον δορυφορικό πλοηγό της Google για να βρεθούν και να καταγραφούν όλες τις παράνομες κεραίες στις ταράτσες και κατόπιν να τοιχοκολληθούν σε αυτές τις πολυκατοικίες ανακοινώσεις, με τις οποίες θα ενημερώνονται οι κάτοικοι για την ύπαρξη τους.