Ένα αφιέρωμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής, προς τιμήν της παγκόσμιας μέρας βιβλίου και της ανακήρυξης των Αθηνών σε παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018
«Όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο, εύχομαι η ζωή μου να διαρκούσε 3000 χρόνια», είχε πει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ralph Waldo Emerson. Μα στ’ αλήθεια ο Έλληνας διαβάζει; Κι αν ναι, τι προτιμά; Και στους καιρούς της οικονομικής κρίσης που μπορεί να βρει βιβλία; Ε, λοιπόν, ένας μικρός θησαυρός κρύβεται στις περισσότερες πόλεις της Αττικής, μια αστείρευτη πηγή γνώσης και πληροφορίας, που δυστυχώς για αρκετούς είναι άγνωστη -ή στην χειρότερη περίπτωση, αδιάφορη. Κι όμως…
Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες φιλοξενούν χιλιάδες βιβλία με αμέτρητα θέματα που καλύπτουν όλο το φάσμα του ενδιαφέροντος και όσοι το γνωρίζουν, εκμεταλλεύονται το πολύτιμο δώρο που τους παρέχεται δωρεάν για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να θρέψουν τη ψυχή τους αλλά και να κοιτάξουν ψηλά και να ανέβουν πολλά σκαλοπάτια προς τα πάνω. Αυτό, άλλωστε, που θα πει και η λέξη άνθρωπος: Άνω θρώσκω.
Η «Αμαρυσία» επιχείρησε να μάθει τα πάντα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς που στεγάζονται στη πόλη της Αγίας Παρασκευής. Πότε ξεκίνησαν να λειτουργούν; Με ποιο τρόπο; Μπορούμε να δανειστούμε βιβλία; Πόσους τόμους έχουν και τι περιεχομένου; Αυτά και άλλα πολλά- στο αφιέρωμα που ακολουθεί.
Χιλιάδες επισκέπτες και δανειστές καταγράφονται ετησίως στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής
«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», έχει πει ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Και τι θαύμα! Έτσι, ίσως, να βλέπουν την… παραδεισένια ζωή και πολλοί Αγιοπαρασκευιώτες, αφού η Δημοτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί εδώ και 33 χρόνια φιλοξενεί στους χώρους της καθημερινά πολλούς κατοίκους της πόλης που αγαπούν το διάβασμα.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου, Τερψιχόρη Γκιόκα απαντά σε όλες τις ερωτήσεις της «Αμαρυσίας».
-Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της βιβλιοθήκης;
Η συστατική πράξη ίδρυσης της Βιβλιοθήκης (γενέθλια) έχει ημερομηνία 12 Ιουλίου 1982.
Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984-85. Από τότε έχει διανύσει μια μεγάλη ανοδική πορεία που περιλαμβάνει:
-το 1988 τη δημιουργία Παραρτήματος της Βιβλιοθήκης στο Κοντόπευκο,
-το 1989 τη μεταστέγαση του Παιδικού Τμήματος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτήριο της οδού Κοντόπουλου 13, που ανήγειρε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στο οικόπεδο που δώρισε η Μαρσέλ Κοντοπούλου, σύζυγος του επιφανούς ζωγράφου, από τους κυριότερους εκπροσώπους της Νεοελληνικής Τέχνης του 20ου αιώνα Αλέκου Κοντόπουλου.
-το 1994 τη μεταστέγαση του Τμήματος Ενηλίκων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο νέο κτήριο της οδού Κοντόπουλου 13
-το 1999 την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου (οικία και εργαστήριο του ζωγράφου) και τη μετονομασία του φορέα σε Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου.
-Με ποιο τρόπο λειτουργεί; Είναι δανειστική;
Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική, παραθέτουμε ένα συνοπτικό κανονισμό:
-Πόσα βιβλία μετράει; Τι περιεχομένου;
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη (Τμήμα ενηλίκων, Παιδικό Τμήμα) και το Παράρτημα Κοντόπευκου (Τμήμα ενηλίκων, Παιδικό Τμήμα) έχουν περίπου 60.000 τόμους βιβλίων.
Τα βιβλία είναι γενικού περιεχομένου, με τα λογοτεχνικά να υπερτερούν. Καλύπτονται όλοι οι τομείς της γνώσης χωρίς μεγάλη εξειδίκευση. Υπάρχει μια μικρή αναπτυσσόμενη συλλογή βιβλίων τέχνης λόγω της συνύπαρξης με το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου. Έμφαση δίνεται στην συλλογή παιδικών βιβλίων.
Η Βιβλιοθήκη ετησίως προμηθεύεται και εμπλουτίζει τη συλλογή της με μεγάλο αριθμό βιβλίων (πάνω από 1.000) από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Αυτός είναι και ένας λόγος μεταξύ των άλλων που έχει υψηλά ποσοστά δανεισμού έντυπου υλικού.
-Πόσο προσωπικό απασχολεί;
9 άτομα ειδικευμένο προσωπικό (7 Βιβλιοθηκονόμοι, 1 Διοικητικός, 1 Αρχαιολόγος).
-Πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη; Πόσοι δημότες την επισκέπτονται σε καθημερινή βάση; Πόσοι ετησίως;
Από την έναρξη της λειτουργίας της έχουν γραφτεί 27.871 μέλη. Από αυτά τα 17.275 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και τα υπόλοιπα 10.596 στο Παράρτημα Κοντόπευκου.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2017 (1-1-2017 έως 31-12-2017) δανείστηκαν 58.845 τόμοι βιβλίων, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και στο Παράρτημα Κοντόπευκου.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΕΓΓΡΑΦΗ
Μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής και των γειτονικών Δήμων.
Για την εγγραφή ενηλίκων, απαραίτητη είναι η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο
Για τα παιδιά ισχύει η ταυτότητα των γονέων.
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης μπορεί να δανείζεται 4 βιβλία για 21 ημέρες.
Υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής παράτασης του χρόνου δανεισμού για δύο εβδομάδες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητήσει άλλος αναγνώστης το συγκεκριμένο βιβλίο.
Η διαδικασία του δανεισμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εάν το μέλος έχει στην κατοχή του εκπρόθεσμο βιβλίο.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Κάθε μέλος μπορεί να κάνει κράτηση βιβλίου που είναι δανεισμένο (έως 2 κρατήσεις).
Όταν επιστραφεί το βιβλίο, ειδοποιείται ο αναγνώστης τηλεφωνικά.
Η παραλαβή πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.
ΕΥΘΥΝΗ
Ο αναγνώστης είναι υπεύθυνος για το βιβλίο που δανείζεται.
Εάν αυτό καταστραφεί ή χαθεί είναι υποχρεωμένος να το αντικαταστήσει.
Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία των παιδιών τους.
Η ημερομηνία επιστροφής πρέπει να τηρείται.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Στο αναγνωστήριο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει:
Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, Βιβλία από όλους τους τομείς της γνώσης
Τα βιβλία του πληροφοριακού τμήματος δε δανείζονται. Οι αναγνώστες τα χρησιμοποιούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης και έχουν τη δυνατότητα, να φωτοτυπήσουν μέχρι 6 σελίδες δωρεάν.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στο αναγνωστήριο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει:
Ηλεκτρονικούς υπολογιστές (4) με πρόσβαση στο διαδίκτυο (INTERNET)
Οι χρήστες μπορούν να εκτυπώνουν μέχρι 6 σελίδες δωρεάν
Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ασύρματο INTERNET για όσους επιθυμούν να εργαστούν με τον προσωπικό τους υπολογιστή.
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
@ Το καλοκαίρι του 2018 στελέχη της Βιβλιοθήκης θα επισκεφτούν τον αδελφοποιημένο Δήμο Γεροσκήπου στην Κύπρο προκειμένου να παρουσιάσουν τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου και να προτείνουν καλές πρακτικές και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της εκεί βιβλιοθήκης.
@ Τον Οκτώβριο του 2018 η Βιβλιοθήκη θα υποδεχθεί για ενημέρωση και ξενάγηση, 30 διευθυντές Λαϊκών Βιβλιοθηκών από τη Λιθουανία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υλοποιεί η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων της Λιθουανίας σε συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική ΕΕΒΕΠ.
@ Τον Αύγουστο του 2019 η Βιβλιοθήκη θα υποδεχθεί για ενημέρωση και ξενάγηση, αντιπροσώπους από το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών (WLIC) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 24 – 29 Αυγούστου 2019.
-Κυρία Γκιόκα, από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Το μήνυμά σας;
«Η φιλαναγνωσία και η παραγωγή και προαγωγή του λόγου τόσο του γραπτού όσο και του προφορικού, να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική κοινωνία».
-Εσάς τι βιβλία σας αρέσει να διαβάζετε; Τι διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
«Βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Αγαπημένοι συγγραφείς Γιάννης Ξανθούλης, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ρέα Γαλανάκη».