Η Αγία Παρασκευή πρέπει επιτέλους να αποκτήσει Δημαρχείο.
Ως προς αυτό συμφώνησαν όλοι στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης Δευτέρας.
Οι ενστάσεις αφορούσαν την υποβολή αίτησης δανείου στην Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων, πριν υπολογιστεί το συνολικό κόστος του έργου. Τελικά το θέμα αποσύρθηκε προσωρινά για να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Λήψη δανείου
Το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στη λήψη απόφασης για τη σύναψη δανειακής σύμβασης ποσού 2.900.000 με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την κατασκευή Δημαρχείου.
Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς σε μια εισαγωγή του πάνω στην πρόταση αποκάλυψε ότι ο Δήμος βρίσκεται στην τρίτη φάση μελετών, κατέθεσε την άδεια στην πολεοδομία και είναι έτοιμος να προχωρήσει με τη δημοπράτηση ώστε να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του δημοτικού μεγάρου επί της οδού Αγίου Ιωάννου 7.
Το δάνειο των 2.900.000 είναι αρκετό μόνο για να ξεκινήσει η ανέγερση του Δημαρχείου αφού για να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστούν 15.000.000.00.
Στην ερώτηση που του τέθηκε για το πού θα βρεθούν τα χρήματα που υπολείπονται ο δήμαρχος απάντησε ότι σε βάθος πενταετίας ο δήμος θα πρέπει να εξοικονομεί κάθε χρόνο από 600.000 έως 1.000.000 ευρώ το χρόνο και θα το επενδύει στην αποπεράτωση του δημαρχείου. Όταν τελειώσει και θα είναι στο στάδιο διαμόρφωσης, θα ζητηθεί ένα δεύτερο δάνειο. ΄
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου ο δήμος θα έχει 60.000 ευρώ όφελος τον μήνα από τη δημιουργία του Δημαρχείου.
Όταν πια το έργο ολοκληρωθεί και συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εκεί, ο δήμος θα γλιτώνει 40.000 ευρώ από ενοίκια, θα μπορεί να εκμεταλλεύεται το πάρκινγκ και να έχει έσοδα από τους χώρους στάθμευσης και ίσως μπορέσουν να στεγαστούν και άλλες υπηρεσίες εκτός από τις αμιγώς δημοτικές, οπότε και από εκεί θα υπάρξει κέρδος.
Όσον αφορά τώρα αυτά τα 2.900.000 ευρώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα δανείζει με επιτόκιο 6,2% και θα δεσμεύει κάθε μήνα ένα ποσό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Ενστάσεις
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν στο ότι πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει η ανέγερση του Δημαρχείο, οι ενστάσεις τους ήταν ως προς τα ποσά δανεισμού, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όλη ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο έχοντας περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Σταθόπουλος διαφώνησε με τη διαδικασία που ακολουθήκηκε και είπε ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να τείχει μιας διαβούλευσης ανάμεσα σε πολιτικούς μηχανικούς, αρχηγούς παρατάξεων και σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι να συζητιέται ως εισήγηση της δημοτικής αρχής. Συνεχίζοντας πρότεινε «να γίνει μια σύσκεψη με ανθρώπους που ξέρουν από κατασκευές και έπειτα να επανέλθουμε στο θέμα έχοντας περισσότερα στοιχεία στα χέρια μας».
Οικονομοτεχνική μελέτη
Ο κ. Κωνσταντίνος Κουβόπουλος παίρνοντας το λόγο είπε ότι αλλιώς φανταζόταν αυτη τη στιγμή που θα ανακοινωνόταν μετά από τόσες δεκαετίες η ανέγερση του Δημαρχείου. Πρότεινε να αυξηθεί το ποσό δανεισμού σε 10 εκατ. ευρώ και απόφαση για την έγκριση του να ληφθεί στις 12 Ιουνίου, ημέρα που θα παρουσιάσει ο δήμαρχος στο κοινό τα σχέδια του Δημαρχείου.
Ο κ. Ιωάννης Γουργούλης με τη σειρά του συμφώνησε ότι δεν πρέπει να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν υπάρχει μια οικονομοτεχνική μελέτη να πεις ότι το κόστος κατασκευής είναι 12 εκατ. και με τα 2.900.000 ευρώ θα φτιάξω αυτά. Δεν έχουμε τίποτα από αυτά, στον αέρα μιλάμε. Σήμερα θα έπρεπε να ήταν εδώ η Τεχνική Υπηρεσία».
Ο δήμαρχος απάντησε ότι τελικό ποσό είναι περίπου 16.000.000 ευρώ, μείον την έκπτωση που θα κάνουν οι κατασκευαστές όταν δημοπρατηθεί το έργο. Η συζήτηση έκλεισε με τον δήμαρχο να διαβεβαιώνει ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία από τις οικονομοτεχνικές μελέτες για να μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν θα προχωρήσουν στην αίτηση δανείου και ποιο ποσό θα ζητηθεί.