Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Λυκόβρυσης – Πεύκης – Αμαρουσίου – Φιλοθέης – Ψυχικού – Μεταμόρφωσης 22/11
Ανάμεσα στις πολλές αρνητικές συνέπειες της πανδημίας είναι ασφαλώς και αλματώδης αύξηση πολλών ειδών εθισμού, όπως για παράδειγμα οι «ατελείωτες» ώρες «σερφαρίσματος» στο διαδίκτυο από μικρούς και μεγάλους.
Τα στοιχεία των ερευνών που βγαίνουν συχνά-πυκνά στην επιφάνεια προκαλούν προβληματισμό και σίγουρα πρέπει να απασχολήσουν έντονα τόσο τους αρμόδιους φορείς όσο και τον καθένα από εμάς.
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης και η Κοινωνική του Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του θέματος προχωρούν σε μία αξιόλογη πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Στόχος της συνεργασίας είναι η συνεργασίας αλλά και η έγκυρη ενημέρωση της σχολικής κοινότητας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) όσον αφορά ζητήματα πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης προβληματικών συμπεριφορών.
Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση των εκπαιδευτικών του 1ο Λυκείου Μεταμόρφωσης από εξειδικευμένη ομάδα του ΚΕΘΕΑ. Μέσα από αυτή είναι δεδομένο ότι οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στο να αναγνωρίζουν πιο εύκολα τέτοιους είδους συμπεριφορές και καταστάσεις.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί με την καθημερινή τους εμπειρία θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά ακόμα και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα.
Ακόμα πιο ενθαρρυντική είναι η προοπτική που υπάρχει για τη συγκεκριμένη δράση, καθώς σύμφωνα με τον Δήμο θα προγραμματιστούν ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους μαθητές του σχολείου.
Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να τύχει «θερμής» υποδοχής από όλους και σταδιακά να «γιγαντωθεί». Ίσως ο Δήμος Μεταμόρφωσης θα μπορούσε να διοργανώσει (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες) μία εκδήλωση με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθημερινά αλλάζει με «γοργούς ρυθμούς» και είναι αναγκαία όσο ποτέ η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση… Άλλωστε, όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν ένα «δίχτυ» προστασίας κατά των εξαρτήσεων.