Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 09/03/2022
Μπορεί η πανδημία να έπαψε να είναι πρώτη είδηση τις τελευταίες μέρες, λόγω πολέμου και οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά το ζήτημα της υγείας εξακολουθεί να «καίει» σε επίπεδο διπλανής πόρτας. Η υποβάθμιση του Τοπικού Ιατρείου Κάτω Χαλανδρίου, που υπογράμμιζαν σύλλογοι και φορείς προ COVID-19, από τις αρχές του 2020, πλέον περιγράφεται με εικόνες δομής – φάντασμα. Ενώ ήδη δεν υπήρχαν παθολόγος, γυναικολόγος και καρδιολόγος, πρόσφατα μεταφέρθηκε και ο ορθοπεδικός. Η μονάδα που είχε περάσει, από τη φθορά του 2014 στη σταδιακή ανάταξη του 2018, καλύπτει το Κάτω Χαλάνδρι, την πολυπληθέστερη γειτονιά του Δήμου (1/3 σε πληθυσμό), ενώ εξυπηρετεί και μέρος όμορων περιοχών (Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Ψυχικού).
Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης για την υγεία των Χαλανδραίων, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνώρισε ομόφωνα το πρόβλημα και αποφάσισε να κινητοποιηθούν δυνάμεις. Ήδη αναμένονταν επαφές της διοίκησης του Δήμου και αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης με τον υπεύθυνο του Τοπικού Ιατρείου. Αν δεν αποδώσει η από κοινού πίεση προς τον αρμόδιο για τη λειτουργία της δομής, τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, δεν αποκλείεται να ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο ανώτατο επίπεδο.
Μέχρι τότε, οι πολίτες, για αυτονόητες ανάγκες, όπως μια εξέταση ή ένα rapid test, κινδυνεύουν να …χάσουν και την υγεία που έχουν. Πέρα από τις σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, όσοι πρόσφατα χρειάστηκε να επισκεφθούν τη μονάδα, κατήγγειλαν μηδαμινά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Διενεργούνται rapid tests παρότι στην είσοδο δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας ή υπάλληλος για θερμομέτρηση, χωρίς τήρηση αποστάσεων και διαχείριση ύποπτων περιστατικών. Οι τελευταίες περιπτώσεις, μάλιστα, κατευθύνονται για έλεγχο ανεβαίνοντας από την κοινόχρηστη σκάλα στον δεύτερο όροφο, αφού περάσουν μέσα από το «Κέντρο μάνας και παιδιού» με μεγάλες πιθανότητες διασποράς του ιού σε εγκύους ή βρέφη. Στον χώρο που προορίζεται για τεστ COVID (που δεν είναι παρά η πρώην γραμματεία) περιμένει, συνήθως, διψήφιος αριθμός ατόμων για έλεγχο από τον γιατρό βάρδιας και συγχρωτίζονται ενδεχόμενα κρούσματα μαζί με άλλους τόσους που αναμένουν να εξεταστούν από δερματολόγο ή νευροχειρούργο.
Η παρακμή της δομής συνέπεσε με την επιλογή της κυβέρνησης για περίπου έναν χρόνο να μετατρέψει το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου (στην οδό Δημοσθένους) σε αποκλειστικά εμβολιαστική μονάδα. Τα προγραμματισμένα ραντεβού στο συγκεκριμένο παράρτημα για όλες τις άλλες παθήσεις αναστέλλονταν επί μήνες. Η ειρωνεία είναι ότι ιδίως πέρσι, στην ερώτηση που εύλογα έθεταν οι πολίτες για το πού θα πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν, η απάντηση ήταν «Στο Κάτω Χαλάνδρι!», εκεί, δηλαδή, που από τότε οι γιατροί ήταν ελάχιστοι. Προφανώς, όσοι αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους μεταξύ των δύο δομών -ή αλλιώς… Άννα και Καϊάφα- καταλήγουν απηυδισμένοι. Ως μονόδρομος για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, ξεπροβάλλει η ιδιωτική υγεία, με πληθώρα επιλογών στο Χαλάνδρι, αρκεί να μπει το χέρι στην τσέπη για συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις ή φάρμακα. Ακόμη και αν, τελικά, ο ασθενής καταφέρει να παραμείνει ζωντανός, το… έγκλημα στην τοπική υγεία μοιάζει προμελετημένο.