Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης – Διόνυσου 14/05
Έπρεπε να ξεκινήσει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος και να φτάσει το ημερολόγιο να δείχνει 10 Μαΐου προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να θέσουν σε κατάσταση «Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» 18 περιοχές της Αττικής. Ανάμεσα σε αυτές και οι Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Άνοιξη, Δροσιά, Διόνυσος, Κρυονέρι και Ροδόπολη, στις οποίες θα δρομολογηθούν έργα που αφορούν σε προληπτική απομάκρυνση βλάστησης (εργασίες καθαρισμού) για μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδίως σε μικτές περιοχές δασών, πόλεων και οικισμών.
Ήταν μέσα Φεβρουαρίου όταν το καταστροφικό πέρασμα της «Μήδειας» έδειξε με απόλυτο τρόπο τις σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν, τόσο στον συντονισμό όσο και στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Τα χιλιάδες πεσμένα δέντρα, αλλά και οι τεράστιοι όγκοι κλαδιών που όλοι μας λίγο-πολύ εξακολουθούμε να βλέπουμε στις γειτονιές μας, και που ημέρα με την ημέρα ξεραίνονται, μας «φωνάζουν» ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό αλλά και δύσκολο.
Είναι δεδομένο ότι αυτές τις 90 ημέρες, μετά τη «Μήδεια», οι Δήμοι και η Πολιτεία έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αλλά επίσης είναι δεδομένο ότι απομένει ακόμα δρόμος από το να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αγωνία υπάρχει για τα πανέμορφα δάση της περιοχής, τα οποία αποτελούν πνεύμονες και πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία. Τα μέσα των Δήμων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο και χρειάζεται απαραιτήτως σωστός συντονισμός από την κεντρική διοίκηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ, όμως θεωρώ ότι υπήρξε καθυστέρηση στο να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και πλέον θα πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι πρασίνου και να απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα και κλαδιά, για να μειώσουμε όσο το δυνατόν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Απαιτείται εγρήγορση, αποτελεσματικότητα και σωστή προετοιμασία, έτσι ώστε το καλοκαίρι να βγούμε «αλώβητοι». Ανησυχώ όμως ότι ο χρόνος είναι τόσο πιεστικός, που ότι γίνει αυτό το διάστημα θα μοιάζει με «μπάλωμα».
Έτσι καλό θα είναι να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός 365 ημέρες τον χρόνο για να μη φτάνουμε να τρέχουμε στο παρά ένα. Έστω και έτσι ας θυμηθούμε αυτό που λέει ο λαός μας «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ»…