Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 30/6.
Χρειάστηκε να περάσουν 46 ημέρες γεμάτες αγωνία για να δοθεί αίσιο τέλος στο θρίλερ της εξαφάνισης του Θύμιου Μπουγά. Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος είχε εξαφανιστεί στις 4 Μαΐου έπειτα από επίθεση εκφοβισμού που είχε δεχθεί από μια παρέα έντεκα νεαρών σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι όπου είχε βρει καταφύγιο. Τελικά, την Κυριακή 19 Ιουνίου βρέθηκε σε ένα επίσης εγκαταλελειμμένο σπίτι στο κέντρο του Πύργου και αφού για τον εντοπισμό του είχε κινητοποιηθεί όχι μόνο σύσσωμη η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της πόλης αλλά και η Υπηρεσία Silver Alert.
Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ το θέμα είχε πλέον αποκτήσει πανελλήνιο ενδιαφέρον, ο Θύμιος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, παρουσία του αντιδημάρχου πρόνοιας Ανδρέα Βγενόπουλου.
Τι έγινε μετά από αυτήν την συνάντηση; Ο δήμαρχος έδωσε εντολή σε κοινωνική λειτουργό να ασχοληθεί αποκλειστικά με την περίπτωση του συμπαθούς Θύμιου που είχε την ατυχία να πέσει θύμα bullying από ένα σμάρι ηλίθιων νταήδων. Ο Δήμος έλαβε απόφαση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, του βρήκε σπίτι με χαμηλό ενοίκιο , φρόντισε ώστε να αποκτήσει αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ, ακόμα και για τον ρουχισμό του ενώ και ένα εστιατόριο της πόλης ανέλαβε δωρεάν την σίτισή του.
Να μια συνάντηση που αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν θέλει μπορεί. Μπορεί όχι μόνο να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος για κάθε δημότη που το έχει ανάγκη, αλλά μέσω των δομών και των δράσεων της επιβάλλεται να φροντίζει ώστε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να δείξει ότι η «κοινωνική πολιτική στην πράξη» δεν είναι ένα προκάτ προεκλογικό σύνθημα αλλά μια καθημερινότητα που πρέπει να βιώνουν όλοι-ειδικά οι μη έχοντες και όλες οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Μακάρι να μην υπάρξει επόμενος «Θύμιος» . Αν, όμως, υπάρξει ας φροντίσουμε όλοι ώστε το πρόσωπο της αλληλεγγύης να μην το γνωρίσει κατόπιν εορτής αλλά εγκαίρως. Ας αποκτήσουμε όλοι τα αντανακλαστικά του Δήμου Πύργου και ίσως αυτή η κοινωνία γίνει λίγο καλύτερη, γιατί στην τελική το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.
Y.Γ. Και για όσους αιρετούς διαβάζουν το παρόν άρθρο και δεν φημίζονται για την ενσυναίσθησή τους (η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται μια βασική διάσταση της λεγόμενης Συναισθηματικής Νοημοσύνης) με αποτέλεσμα να έχουν δεύτερες σκέψεις σε θέματα που άπτονται κοινωνικών παροχών μια απλή συμβουλή από την στήλη: «κάντο και ας μην το νιώθεις»!
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι -όπως έχει αποδειχτεί και στην πράξη- τις εκλογές τις κερδίζουν δημοτικές παρατάξεις που φροντίζουν να κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Όποιος κεφαλαιοποίησε πολιτικά την ρήση της Άννας Φρανκ «κανένας δεν έγινε ποτέ φτωχός δίνοντας» δεν βγήκε χαμένο