Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου
Μια από τις φράσεις «κλισέ» της τελευταίας δεκαετίας είναι ότι η οικονομική – και κοινωνική, βεβαίως – κρίση γεννά ευκαιρίες. Αυτό το απόφθεγμα βρίσκει σύμφωνους πολλούς συμπολίτες μας, που είδαν τις ευκαιρίες να περνούν από μπροστά τους, τις άρπαξαν και πέτυχαν, εν μέσω της γενικότερης βαθιάς κρίσης, να ευημερήσουν και να προοδεύσουν. Δεν είναι η πλειονότητα, αλλά, πάντως υπάρχουν για να δείχνουν και έναν εναλλακτικό δρόμο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των ημερών, η διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού, θα μπορούσε να αποτελέσει και για την πολύπαθη και ανοργάνωτη ελληνική μηχανή, μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει το πλάνο της και να προβεί σε νέους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, την ενημέρωση και την αντιμετώπιση επιδημιών, όπως είναι η συγκεκριμένη, αλλά και αυτή της εποχικής γρίπης, που, ας μην ξεχνάμε, στη χώρα μας μετρά ήδη πολλά θύματα.
Έίναι αλήθεια ότι αντανακλαστικά υπήρξαν. Σε τοπικό κυρίως επίπεδο, οι Δήμοι έδειξαν διάθεση να προβούν σε ενέργειες προστασίας των πολιτών τους, εν αναμονή και των κεντρικών αποφάσεων. Ας μην τους κατηγορούμε για τα πάντα. Αυτή τη φορά, οφείλουμε να πούμε και έναν καλό λόγο. οι υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων μερίμνησαν για την αποστολή αντισηπτικών, τη διεξαγωγή άμεσων ενημερωτικών δράσεων, αλλά και την αναστολή εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας. Απολυμάνσεις σχολικών κτιρίων άρχισαν να γίνονται, πριν ακόμα δοθούν οδηγίες από την κεντρική εξουσία.
Βεβαίως, ούτε εδώ δεν έλειψαν οι αστοχίες και οι κινήσεις περισσότερο πανικού, παρά ουσίας. Στον Δήμο διαμονής μου, για παράδειγμα, έκλεισε ένα Γυμνάσιο για προληπτικούς λόγους, καθώς έτυχε να συνυπάρξει σε εκδηλώσεις με άλλα σχολεία όπου ερευνούνται πιθανά κρούσματα, αλλά το συστεγαζόμενο Λύκειο παραμένει σε λειτουργία. Συμβαίνουν κι αυτά.
Η ουσία είναι ότι πλέον έχουμε και μια ακόμα υγειονομική «βόμβα» να αντιμετωπίσουμε. Σε γενικές γραμμές, έστω κι αν καμιά φορά ο πανικός και η υπερ – (ή «παρά-», ανάλογα πώς την αξιοποιεί ο καθένας) πληροφόρηση άγγιξαν τα όρια της υπερβολής, μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει πολύ αργότερα και, όταν πια θα έχουμε ύφεση της επιδημίας. Και εδώ έρχεται η έννοια της ευκαιρίας. Με δεδομένο ότι το οποιοδήποτε αντίδοτο σκεύασμα θα μπορεί να βγει στην αγορά το νωρίτερο προς το τέλος του έτους, είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον και τον επόμενο χειμώνα, θα τον περάσουμε υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης.
Ιδού, λοιπόν, η ευκαιρία, να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία για την λήψη προληπτικών μέτρων. Οι αρμόδιες επιτροπές των Δήμων, μπορούν από τώρα να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών, ώστε να προβλεφθούν κονδύλια για την προμήθεια αντισηπτικών και την απολύμανση όλων των δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων, ο προγραμματισμών μιας σειράς από ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ και όπου χρειάζεται, που μπορούν και θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβρη, πριν ακόμα ξεσπάσουν οι εποχικές επιδημίες, καθώς και η πίεση σε κεντρικό επίπεδο για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου, είναι πλέον απαραίτητα. Θα το δούμε σαν μια ευκαιρία να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι; Θα το δείξει ο χρόνος. Μέχρι τότε, προσέχουμε για να… έχουμε.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Ηρακλείου – Λυκόβρυσης – Πεύκης – 10/02